cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, November 17, 2012

BERASAK selepas RAYA QURBAN dan berbalas jamu selera...

Gara - gara  My Mommi and My Daddi tak beraya qurban di Shah Alam tahun ni, (depa almost 10 years beraya dengan i kalau raya qurban, tup - tup tahun ni depa nak raya di Pontian, Johor.) ramai yang kempunan BERASAK.  Maka masa CiRah mai ke Shah Alam (about a week after raya), My Mommi and My Daddi pun datang jugak. masa ni lah orang - orang yang mengidam B E R A S A K merequest nya.. 
 My Mommi pun bawak lah daun - daun pisang terpilih untuk dibuat BERASAK.. (hanya daun pisang nipah saje yang elok digunakan. Makaaaa...
bertungkus lumus lah pakar - pakar BERASAK melipatnya...

 menyusunnya...
dan membungkusnya.. INGATKAN!!!! orang yang mengidam tu datang malam tu gak untuk berrsama - sama menjamu selera.. eeemmmmm.. kantoi.. tak jadi.. maka kami makan anak - beranak je....Esoknya baru lah TETAMU KHAS tu mai.. 
BERASAK kena lah makan dengan SAMBAL GORENG MAK MINAH
masa TETAMU kami tu mai,  CiRah sedang membuka hadiahnya. sempena nak masuk rumah baru.. i bagi napkins dan
 candle holder. cantik kan letak atas meja makan..
suka katanya...
 TETAMU tu kannn.. terus lah menunjukkan kuih yang dibuat semalam tu.. tau apa kuih ni??? APAM kann..
 dan seloyang KUIH SERI MUKA atau orang Johor panggil PUTERI SALAT..
i reveal kat sini siapa TETAMU kami tu.. Ni haaahhh.. NEKCIK...
lepas sume orang sudah balik, malam tu i dok lah menghantar anak dara NekCik yang dah bermastautin kat rumah i every week tu.. heeeeeee... sambil singgah Kampung Baru dan Pasar Malam Chow Kit.
biasalahh.. beli jagung rebus..
 beli Nasi Kerabu kat Kedai Kak Som.
depa belikan Nasi Dagang untuk i. tapi macam tak kena rasa.. depa tuangkan kuah...
kuah.. kari ceker.. kuah kari kaki ayamm.. cam tak best sangat.. kami makan sume ni di rumah NekCik. 
tak cukup dengan yang dibeli, dijamu lagi oleh NekCik dengan PIZZA..NekCik tau lahh yang cucu- cucunya tu sume penggemar western.. licingggg...
ada pau gak.. bawak balik lagi. buat breakfast. 
 dengan sambal..
selang dua hari, NekCik called and ajak we all breakfast kat Hartinie.. I pun balas dendam dengan makan 
Nasi Dagang nya. SUPERB.. macam lepas gian gitu..
 tengok gak kat Nasi Kerabu nya.. tempting kann
 Hanya  'Anak - anak Sidek' je yang boleh menceritakan keenakkan makan di Hartinie.. Anak - anak i ni memang pencinta makanan.. jamu lah apa saja.. INSYALLAH..licingg.. heee..Dalam keluarga kami ni. food lah penyambung dan pengikat kasih. Mudah2an berkekalan ke akhir hayat. AMEEN...
*****************************************
Volume 7, Book 68, Number 459 :
Narrated by Nafi'
'Abdullah (bin 'Umar) used to slaughter his sacrifice at the slaughtering place (i.e the slaughtering place of the Prophet ). Ibn 'Umar said, "Allah's Apostle used to slaughter (camels and sheep, etc.,) as sacrifices at the Musalla."

20 comments:

  1. byk nyer activiti kak yan..... dari berasak ker kampung baru....terus ke Hartinie.....
    semuanya sedap2.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu lah gamaknya remy..

      org bujang cam awak diferent lah kot..

      remyyy like lah my fanpage..heeee..paksa rela..heww

      Delete
    2. dah kak yan.... remy dah like hari tu........

      Delete
  2. wahh banyak xtvt kak yan ..
    seronok jumpe geng ..
    menu punn sedap2 .. buat saya lapar kak ;)

    ReplyDelete
  3. tak pernah mkn burasak tp rasanya org jawa yg dolu2 ada gak buat mcm tu tp gulung mcm puncut tu...blh mkn dgn kuah lodeh kan? tak taulah kalo rupe sama tp resepi berbeza hihihi....
    meriah sungguh juadah akk...seronok makan reramai kan? happy family :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. beza...itu lepet..pakai daun kelapa...

      ini.bugis punya food.

      Delete
  4. MasyaAllah happy family. Semoga kak yang n famly terus bhgia n bersatu mcm ni. Yg membaca over excited skali nihh!

    ReplyDelete
  5. Berasak..? 1st time dengar ...hmmm pasti sedap berkampung ramai2 gini...berasak asak lagi..

    ReplyDelete
  6. nak sikit kuih seri muka tuh...dah lama PM tak makan...huhu

    baru tau org Johor panggil puteri salat kuih tuh...huhu

    ReplyDelete
  7. Laaaaa..Nekcik datang! hihihih..
    Teringin nak jumpa nekcik...teringin nak tgk koleksi jam jam dia..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomlah Ziyyan ajak Daddy ziyyad ni datang...kita makan makan sambil belek belek jam ....nnti nekcik nak kena pasang cctv dulu!!!

      Delete
  8. Yan....kat mana hartinie tu? Mmg mngancam la nasi dagang dia... Mmm

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. yuppp...kenyang sampai sekarang ni hahh.. heee

      Delete

cliks..cliks