cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, November 12, 2012

Flower Arrangement Class

Cerita ni lama dah kesahnya.. Before traveled to K a s h m i r i dapat tempahan for wedding gifts. my customer nak wedding gifts menggunakan fresh flower. i macam not really confident to make it even i think i know a bit. so, right after back from K a s h m i r i attended one class di Anggerik Mall. The instructor was my fren masa kat STTJ  (Sekolah Teknik Tuanku Jaafar, Seremban) dulu. Dapat special package from her. I pun terus grabbed lah.. excited coz this was new thing. 
khyusuk i mendengar penerangan dan tips dari beliau. 
 gigih kan. heee.. must learn new thing. 
K lah i wanna share with you guys how to make it.. share ilmu tak pe kan.. 
 first of all, perlukan bunga lah kann..i need 12 roses.
 potong roses..panjang nya tu dalam sejengkal setengah.. well my jari amat panjang.. agak - agak lah ye.. heee
 hujung nya tu mesti runcing tau.
 fern ni kena ada.
then fillers. boleh pakai macam atas ni or baby breath. 
basah kan sponge then letak dalam bekas plastic. cucuk enam batang roses dengan jarak yang sama.
kemudian cucuk satu di bahagian tengah manakala another 5 roses di sekeliling rose yang tengah tadi.
kemudian selit atau cucuk kan ferrn di celah - celah roses tadi sambil disulam dengan fillers. hide kan kawasan kosong supaya sponge tidak kelihatan..
done. my first flower arrangement. not bad lah kann..
sesiapa nak tempah boleh ye.. 
i belajar di Anggerik Mall. Kedai ni terletak betul - betul bersebelahan escalator. Puan Norhana Daun ni juga menerima tempahan  w e d d i n g   g i f t s, wedding favors.. macam - macam.. nanti i share with u apa lagi i belajar dari package yang i ambik tu.
************************************
Volume 3, Book 47, Number 746 :
Narrated by Anas
We chased a rabbit at Mar-al-Zahran and the people ran after it but were exhausted. I overpowered and caught it, and gave it to Abu Talha who slaughtered it and sent its hip or two thighs to Allah's Apostle. (The narrator confirms that he sent two thighs). The Prophet accepted that. (The sub-narrator asked Anas, "Did the Prophet; eat from it?" Anas replied, "He ate from it.")

27 comments:

  1. first time buat ke kak yan? not bad...cantik!

    ReplyDelete
  2. Hola Kak Yan!

    Kalau banyak roses lagi best! hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hola Marya..

      yee...lagi banyak pitih nya nanti. hee

      Delete
  3. wow cantik tu kak, saya kalo bab gubah2 bunga ni mmg slow sgt, tak pandai

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula mmg susah.. but after some times sure ok kan..

      Delete
  4. i bab-bab gubah bunga memang fail...
    tapi tu lah kan bila dah belajar...
    harus selalu praktis...
    lelama insyaAllah boleh gak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. practice makes perfect. INSYALLAH..

      Delete
  5. bertuah tangan yan...saya ni spesis "keras"..jahanam bunga tu saya kerjakan nanti..

    ReplyDelete
  6. Wahhhh terror la akk gubah walaupun 1st time tu.. tahniah kak :-)

    ReplyDelete
  7. cantik kak Yan....
    Remy Alhamdulillah... ada bakat dlm seni gubahan nie........kalau kat opis...gubah bunga utk function pun remy buatkan...... nak harapkan akak remy yg berdua dlm opis tu..... he3.....depa tak reti.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. eeeeee malu lah akak dengan Remy. heee.. sure lagi terror.. boleh belajar ke??

      Delete
  8. Wahh terus menjadi kak yan buat..cantik!!!

    ReplyDelete
  9. Cantikkk......Tangan Kalo dah biasa buat kejap je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.. apa2 pun kena start sure agak susah sikit. later on dah ok dah,,

      Delete


  10. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... i setuju..

      i cant go to yr blog.. tak ada link.

      Delete
  11. Salam kak yan.. cantik!! tun ni keras tangan, agak2 blh hancur bunga tu b4 siap gubahan ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAH.. tak kan nya lah Tunnn.. tak baik tau.. hee

      Delete

  12. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  13. tgn beseni so jadi la cantek..tgn sy tak de seni..so alamat hancus la bunga n daun2 tu jadik carik2 hehehe

    ReplyDelete
  14. Lovely, thanks a lot for sharing the tips. Hujung minggu ni nak try buat flower arrangement :)

    ReplyDelete

cliks..cliks