cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, November 27, 2012

Trip to Kota Kinabalu (1) - Flew to KK alone ???

Traveled to Kota Kinabalu supposedly in group sebab this was our last family trip yang diplan last minutes this year.. But then coz of nak kejar tickets yang bit murah semedang tak de the cheapest promo to KK, maka our group divided into 2 groups. ada yang flew morning and some flew at nite. Some more yang nite tu mostly members yang bekerja. tak nak amik cuti lah gamaknya or cuti dah habis. 

me, the kiddos, my bro's family, and my parents flew pagi. Chef CiJu and the gang, malam. everything Chef CiJu dah arranged kan. just i follow je. this time, she did the plan. but, tu lah ALLAH maha perancang.. even dah cantikkk kita rancang. on the day i nak buat confirmation dengan Air Asia di USJ, i noticed that i punya flight on Friday, Nov 23, 2012 at 8.10am.. Meanwhile the rest at 9.15am.. Meanssss i akan terbang sorang - sorang. sepatutnya yang kedua i fly dengan Hubby, but since Hubby dah ada kat KK since Tuesday, maka JUST ME ALL ALONE TO KK. Haruuuu..
Then we decided, even ada dua flights, the rest must go to airport at the same time i flew. safe side lah.. and tak kan Chef CiJu  hantar i then kena hantar lagi. Lagipun tak cukup masa for sure. Means the 3 Abduls and my parents  akan tunggu my brother sampai, then baru depa fly. But i asked Chef CiJu tunggu till my brother sampai airport. 

Di sini lah cerita bermula.. Once sampai airport, baru i macam teringat.. WAS IT IMPORTANT ANY ID like BIRTH CERT. I called NekCik, she said dia guna PASSPORT... pegi SABAH pakai PASSPORT??????? Otak i terus cramped. Buat check in kat machine tu je, terus i dropped luggage. Kat sini i made a double confirmation.. the answer was YES.. i terus called my niece yang ada di rumah, ALHAMDULILAH she immediately sent the ID to Chef CiJu.. i dah tak ingat about this ID coz my last trip to Sabah with kiddos was in 2005.. dah tak ingat dah..
I called my brother.. U know, he already left home dan dah half way to airport. Dia cakap, asal lak nak pakai surat berranak??? I cakap, patah balik dan amik birth cert. GILA kann.. i said dont worry sebab i dah check in kan dia. means once sampai airport dia just dropped luggage je.. I knew he also got angry lahh. but what to do.. Me myself also tak jangka about this thing. Huuhhhh!!!!!...berpeluh segala celah dibuat nya.. 
now the time was already 6.45. i need to go to the gate. kejap - kejap i called Chef CiJu.. If my brother could not make it, i nak Chef CiJu pastikan my kiddos and parents boleh fly. If not, apa hal i sorang - sorang kat KK. betul tak????and plus sure kena bambu dengan Hubby.. Arrggggg... My backbone dah mula sakit masa ni.. STRESS punya pasal. 

Once i boarding still i kept calling Chef CiJu. i just dont care even dah masuk dalam kapal. Emergency!!!!.mengatur strategy cam ne if this thing and that thing happened lah..Sampai lah my flight got ready to fly, then i off my cell phone..
dalam flight sebenarnya i dah plan nak tido since i was too tired. i was sooo stress with all these scenes. But I COULD NOT SLEEP... goshhh.. even i lahzah you. so worried. macam - macam ada dalam kepala i ni.. Just almost nak sampai i  memandang keluar dan menikmati ciptaan ALLAH.. kept praying everything would turn ok..
Once touched down and reached at the terminal, terus i on i phone. YA ALLAHHH.. my phone buat hal. I tak boleh on kan.. I m sure ini lah gara - gara POWER BANK yang i guna kan.. it spoil my cell phone. Panic bertambah...Cool kejap.. Then after berjalan masuk, nampak counter immigration. Tambah lah panic. PASSPORT ASING and PASSPORT MALAYSIA... What??????? Pakai passport? betul lah kata NekCik, guna passport.. aduhhhhh.. my back sangat - sangat sakit masa ni.. cool..coollll... i toleh sebelah, sorang pun tak keluarkan passport.. oooo..pakai IC je.. Huuuhhh.. Orang Malaysia yang lost dalam Malaysia sendiri.. PENAT KEPALA i. Kenapa travel dalam negara sendiri pun tak mudah.. Anyway, once i settled kat pintu masuk, i tried to switch on the phone sekali lagi, dan dapat lah i bercakap dengan Chef CiJu.. apa yang Chef CiJu cakap?? Apa cerita flight depa?? tungguuuuuu....
**************************************
 Volume 4, Book 56, Number 662 :
Narrated by Abu Said
The Prophet said, "You will follow the wrong ways, of your predecessors so completely and literally that if they should go into the hole of a mastigure, you too will go there." We said, "O Allah's Apostle! Do you mean the Jews and the Christians?" He replied, "Whom else?" (Meaning, of course, the Jews and the Christians.)

28 comments:

  1. Salam kak yan,
    nak ke sabah kita pakai IC sj budak2 je yg pakai surat beranak.
    Sila ke rumah baru saya. picasa penuh pulak huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam nieda..

      tu lahh.. mmg pakai ic. tapi tang bebudak tu lah yg buat kantoinya..haru..

      oo okk.. i will go there.

      Delete
  2. cuak nyer kak yan...... saspen bila remy baca cerita nie...... terasa kepenatan dan kesakitan...... kalau remy... mau waaaaaaaaaa!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cuak.. mmg stress dibuat nya.. never thot benda ni boleh jadi..

      Delete
    2. Assalamualaikum Remy hazza

      kalau boleh saya bantu..coba ke blog ini untuk menyelesaikan picasa penuh

      http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/09/tutorial-bila-picasa-album-penuh.html

      berkaitan

      http://atuk-phd.blogspot.com/2012/11/toloooooooooonnnnnnnnnnnnnnngggggggggg.html#comment-form

      Delete
    3. i dah jadi 2 kali about picassa penuh ni..

      Delete
  3. Assalamualaikum...

    Guna ic jer dan tentukan kertas kemasukkan yang beri Imigeresen tu disimpan untuk diserah balik masa keberangkatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh.. i got it. ALHAMDULLILAH.. everything ok akhirnya..

      Delete
  4. Aku gelak bila makcik bgtau kau fly sorang2.. nasib baik bukan tiket nenek yg salah.. Klu tak lagi haru.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Azian

    betul kata Abd Razak tu...
    kawan saya pernah hilang kad Imigeresen...banyak soalnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya lahh..boleh tamba pengetahuan pasal bena ni nanti..

      Delete
  6. Salam kunjung kak...wah bvanyak pengalaman akak nih..bleh intan amek pengalaman akak kalau na g travel

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. heee...ALHAMDULLILAHHH..everything turned ok at last.

      Delete
  8. Huhuhu...perangai yg seropa...'mudah panik' ...nnt dh tenang2...pk sampai gelak beso...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..kira even panic mmg kena ligat kepala fikir macam2 cara..

      Delete
  9. salam,

    ish, saspennya nak tau ttg flight chef ciju n the rest... harap2 semuanya dipermudahkan allah la ye, aamiin...

    ReplyDelete
  10. assalam k.yan..dil plak yg berdebar-debar baca entry ni..x sabar nak tau next episod(macam drama plak..)hehehe...walaupepun...selamat bercoti...:-)

    ReplyDelete
  11. Sowielah Ziyan...tlupa nak khabaq bab surat beranak tu...rasa mcm uols gi obersee gak..mesti ada pasport!!! hii ..hiii

    ReplyDelete
  12. Good info kak.... kene bwk surat beranak jugak yer walaupon bdk2 skrg dah ada mykid?

    ReplyDelete
  13. Kak yan. guna ic je kak. sy baru je balik dr KK oktober lepas. Dia bg kertas yg mesti pulangkan masa nak pulang ke KL tu..

    ReplyDelete
  14. Nasibaik rietta khtam empat emoat n3 akk kt kk...klu x, rietta pown nk ajak partner p buat passport dah...hehehe....nasib baik pkai ic jew....birth cert tu utk bdk bdk jew kan?

    ReplyDelete

cliks..cliks