cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, January 10, 2018

Ho Chi Min Pertama Kali - Shopping time (5)


Consider hari ke 3 kami di HCMC.
Itinerary in the package hari ni nak ke tunnel tu.
The underground tunnel of Chu Chi. 
tapi me n chef cieux idok ler teringin nak join. 
orang kata kalau tak ke sana macam tak ke HCM lah kan. 
tapi aiman tak kesah. 
heeeeee

me and chef ciju planned nak menyopping. 
ini baru betul. 
tak ke HCM lah kaalu tak shopping till you drop kan. 
ecehhhh.

so since kami tak ngikut depa2 tu tadi, kami pun hibernated dalam bilik sampai pukul 10.00am gitu you. 
tak lalu ler nak breakfast takat roti jem je kan.
(ayat sangat tak bersyukur dgn nikmat allah kan.)
jadi kami nak pegi je makan pagi kat mana2 resto halal yang ada kat Malaysia Street u. 
dokek jo. 


Kami singgah di sini. 
tapi sebelum tu kami ke kedai buat tudung yang i buat tempahan semalam. 
kan i ke HCM sebab nak cari kain tudung kan. 
dan dapat lah semalam mencarinya. 
then terus tempah semalam gak kat kedai moslem ni. 
pagi ni dapat dah. 
suka sangat

anyway, masuk lah kami ke resto ni. 
nak cuba food depa ni. 
ok ke tidak. 


muka bahagia nak makan. 


kat sini.


kami tempah roti canai. 
alaaaa.. segera punya pun. 
but ALHAMDULILAH..
sedap jeeeee..


and the Ice Coffee. 
tapi resto semalam tu lagi terangkat. 
best sangat.


then chef ciju ordered this. 
i ikut je lah. 
Pao dia lagi.
Ini memang sedap. 


Ini gak dia ordered. 
tapi tak terhabis. 
Portion memang besar. 
mintak tapau lagi. 


kami memulakan mission tawaf kidai. 
shopping leeeeee.


ini we all terjah dulu. 
alas katil cotton. 
jumpa makcik ni haaahh.


sweet2 kan. 
memang i suka. 



table cloth. 
dalam RM30 je. 
kat Malaysia mau bende ni dalam RM100 lebih. 
ini 2 meters ni tau. 


ini pun dalam RM 20 kot dua ni. 
i pun lupa daaaa.


My bed spread. 
sukaaaa...
sweet2 je kann. 
lagipun warna putih. 
lagi lah suka. 


ni kedai dia. 
No 99.
Banyak kami borong kat sini. 
bargained lah bagai nak rak.


singgah kedai dia ni.
sebelah makcik tadi tu. 
ya allahhh..
fasih sangat2 bahasa melayu dia. 
macam pernah tinggal Malaysia. 
tapi kata dia, just melayan ramai customers dari Malaysia. 
memang sakan orang Malaysia shopping kat HCM ni la.


then sambung shopping benda2 lain. 


macam2 ada you. 
i tak berminat lah pulak.




sebenarnya semalam i dah ke sini. 
memang i nak beli kain for my tudung yang tak pernah berganti2 almost 3 years or 4 years kot. 


kain2 ela. 
i bought cotton lycra. 


dapat lah jumpa makcik ni. 
suka betul hati i.
kira hajat utama sudah terlaksana. 
i bought dalam 6 meters. 
at first one meters dalam RM30..
muhung lah tu kan. 
heeeee
then i bargained, dapat lah RM15 se meter. 
nampak tak permainan nya di situ. 
heeeeeeeee


memang cantik2 kan.


ini jenis denim. 
memang best lah.


then beli benda2 merapu. 
heeeeee
i beli accessories
saja suka2 je. 
bukan mahal pun. 


tengok yang menjual tu.
sexy tau.
siap tanya kat i.
tak panas ke pakai selubung2 macam i tu. 
i cakap tak lah. 
dia sexy sebab kat dalam ni panas. 
kemain dia. 
pandai pulak bila diajak bergambar, tutup2 pulak keseksian dia tu. 


i pun mencuba lah.
tapi idok ler teman beli yang ni. 
saje je suka2.
dia memang lah suka kalau kita beli ni. 
tapi idok leeeee.


ni?
ye. 
i bought the ring.
cantik to my eyes. 
then kami balik ke hotel.
buat apa yang patut.
then keluar lagi nak cari coffee cafe. 


petang, kami ke sini lagi. 
heeeee..
tak puas2 lagi you.
we all singgah kat kedai depan pintu ni. 
Gate 15.


macam2 ada.
even murah lagi dari yang tengahari tadi tu. 


ni sale person nya. 
pandai cakap English. 
very fluent. 


ni kedai nya. 


i tambah beli table cloth.
cantikkkk.


very fine sulamannya.


i bought yg meja 12 tu.
sukaaaa.
oklahh..
apa lagi yang i beli ye.


since suka dengan coffee dia,, i bought the condense milk dia. 


i beli coffee dia. 


singgah pulak kat makanan ringan.


ramai yang membeli.


beli nangka ni. 


this is like bepang.


ni pun.


dan yang ni. 
tak banyak kami beli.
sebab takut nanti tak ada yang tukang makan di rumah. 
sebenarnya ada lagi yang kami shopping. 
tapi yang penting2 dah i share kan kat sini. 
memang enjoy lah kalau ke HCM bagi yang suka bershopping. 
i pulak memang suka utk certain barang. 
actually i suka nak beli pinggan mangkuk dia. 
tapi mengenangkan nak bawak balik tu cam ne ek, maka kensel je lah dulu. 
later2 lah. 
okk.. enuf for now. 
nanti sambung benda lain yeeee.
daaaaaa

16 comments:

  1. Kagum kan dengan peniaga di luar negara yang fasih berbahasa Melayu dengan hanya belajar dari pelanggan yang datang. Kakcik jumpa merka sewaktu di HCMC, Beijing dan juga di Mekah/Madinah...

    Kopi vietnam memang sedap sangat, tak jemu-jemu minum (yang berais). Kedai tempat lepak kakcik waktu di sana adalah Amin Halal, tak jauh dari Hjh Basiroh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depa mmg hebat kak..pelik kita dibuatnya. Depa dtg ke Malaysia dah tentu2 pandai bahasa melayu. Ni hanya tunggu org malaysia dtg pun pandai cakap..hebat.

      Kalau nak minum coffee mmg sedap di resto nya.

      Delete
  2. woaaaaah seronoknyaaa shopping. memang part inilah paling seronok bila jalan2 x kiralah bawa duit banyak ke skit hehehe.. janji dapat beli barang. CT rasa kalau pegi HCM pun mcam malas yang tunnel tu. tau tak muat pun nak masuk hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sgt dear..yg penting kat airport boleh habis kat duit yg terakhir tu..heeee

      Delete
  3. Seronoknya sis shopping. heaven je tengok. btw nangka dalam paket tu nangka apa? fresh ke atau yang dah di awet ke cane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shopping is always heaven kan..heeeee..

      Nangka tu dr yg fresh..mcm kerepek lah.. tp ni mmg x rasa minyak ni.

      Delete
  4. MEMANG BEST JIKA KE hcm , CARI HOTEL DEKAT TEMPAT SHOPIING . TAK PAYAH BAYAR TEKSI DAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sgt. Dpt yg betul2 kat lorong tu lagi lah.

      Delete
  5. tgk gmbr2 ni... sy fhm mcm mn giler nyer bershopping kt sini... kalau boleh semua nk beli... semua nmpk best kan kak? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan. sedar2 duit dah nak habis dah.. haru tulll.

      Delete
  6. gelang yg second tu cantikkkkkk sgt.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... sweet je.. tp akak tak beli pun. saja suka2 berangan.

      Delete
  7. dorang mmg pandai cakap melayu kak Yan..bila tanya kat mana belajar...rupanya dorang pandai bila dah hari2 cakap dgn customer dari msia ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat org malaysia bershopping kan.. sampai kan org sana pandai berbahasa kita. tak perlu mai ke malaysia.

      Delete

cliks..cliks