cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 15, 2018

Ho Chi Min Pertama Kali - last dinner at Kampung Pandan and last shopping (7)



our last nite in HCM. 
then dinner time. 
pagi tadi kan kami tak sama2 dengan depa. 
so malam ni bersama2 kembali. 


dari hotel kami jalan kaki je ke resto. 


salah satu resto yang ada dekat our hotel . 


kami tiba di resto Kampung Pandan dan terus dihidangkan our dinner. 
Ada soup cam ni. 
bukan tomyam tau. 
sedap je kat tekak i. 
dalam tu seafood. 
mild je rasanya. 


haaaaaaa.. ini lagi superb. 
memang tak pernah sekali pun i makan kerabu umbut. 
Umbut kelapa tau. 
memang fresh. 
memang lain dari yang lain. 
Makannya bersulamkan dengan keropok ni. 
memula bila habis je, kami siap usha orang belakang yang tak habis makan. 
depa pass kat kami. 
kami layan lagi pinggan yang kedua. 
tup2 the pelayan2 tu tanya nak tambah apa2 tak. 
kami requested lagi this umbut..
woowwww!!!
kitarang blasah 3 pinggan tu. 
memang sedap. 
cari tau nanti kalau datang ke HCM ni. 
Kerabu Umbut Kelapa. 
terbaik dari ladang lah. 


then ayam masak apa tak ni. 
i tak makanlah kan. 
sebab dah penuh dengan seafood dalam perut i ni. 
soup tadi kan seafood. 
so ayam, i passed kat Haziq. 
suka dia. 


then ada pulak benda ni. 
macam daging gitu. 
i rasa sikit je. 


sayur pun fresh sangat. 


dessert lah ni kot. 
Roti canai manis. 
sedap gak. 
tapi sikit je lah makannya. 


dan ini lah kemusnahan yang telah kami buat. 
heeeeee..
yang penting Salad Umbut tu superb. 
pergghhh..
teringat2 lah. 


lepas makan, kami shopping lagi. 
sambung kak, sambung. 
hingga ke titisan darah terakhir. 
heeeeeee

depa nak cari kain potong. 
kami ke kedai yang i terjumpa my silent reader tu lah.
ke Kedai Asmawi.


ini orang nya.
Moslem Melayu Champa.
Boleh tahan berbahasa Melayunya. 
Asmawi namanya. 


tak cukup di bawah kedai2 tu.
kami naik ke atas kedai.
dasyat kan.
pilih lah. 
habiskan Dong yang tersisa. 


i pulak yang pada awalnya tak membeli segala tudung yang ada kat situ, akhirnya terguda membelinya.
Apa tak nya. 
dari memula sehelai jatuh RM25, then RM20, then RM18, dan malam ni, RM15.
u ingat i tak terguda ke?
i beli gak u. 
i beli 3 helai je. 
tapi tak tau nak bagi siapa. 
heeeeee


depan kedai ni yang i beli sehelai RM15.
cari lah nanti. 
Kiranya malam last ni kami all out lah kununnya. 
Memang tak cukup duit dibuatkan shopping di HCM ni. 
Memang dinasihatkan kalau nak ke HCM ni bawak Dong bebanyak dan bawak je Ringgit. 
Urusan memang boleh in Ringgit. 
lagi senang lah. 
in fact tak perlu tukar bebanyak pun. 

Happy shopping yeeee.

17 comments:

  1. hahaha rupanya sama je perangai masing2... lps makan sambung shopping lg... kat malaysia awat x jd lagu tu kak? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak shopping apa kalau kat Malaysia anies.
      heeeee..

      Delete
  2. Kakcik beli juba harga RM25 je...cantik dan selesa pakai...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kak.. murah dan kira berbaloi kalau beli banyak kan..
      puas hati lah.

      Delete
  3. Best nyaaaaaa pi sana... Alaaa macam nak pi lagi... Rindu makcik & kawan2 kat sana... Seronok kan pi sana kak yan.. Food mmg sedaapp & fresh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaa..mulan boleh je ke sana anytime tu..
      mmg seronok kan.

      Delete
  4. Kat vietnam pun ada nama kampung pandan. Tak sangka kat HCM pun ada restoran halal. Mula GV ingat akak pergi kemboja. then GV baca balik tajuk kata HCM. 1st time GV tgk umbut kelapa. Rasa lapar pula tgk kak makan semua tu. Huhu. Tak sangka juga jual beli kat situ terima duit ringgit. Rasa bangga pula bila ada melayu muslim sana fasih berbahasa melayu. Hihi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah GV.. memula akak pun terkejut.
      tapi bukan food mamak lah.. food dia sedap2 semua.

      Delete
    2. GV tgk pic makan kat atas kak mmg nampak sedap kak. Hihi. Terbaiklah kak. :D

      Delete
  5. Hi3..sama..ble tudung dgn.bdk tu jgk..xperlu tkr duit..guna rm..untung pun untung😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti cicah sos ala spageti tu sedap...adui..pling win kopi ais😋

      Delete
    2. ooo ye ke you.heeeee..
      lupa pulak nama dia..
      sedap nama dia tau..

      ooo ye ke azie.. akak tak prasan pulak sebab yang banyak makan benda tu anak bujang tu.. akak sikit2 je..

      koi ice dia mmg best..

      Delete
  6. kalau harga boleh turun cenggini "dari memula sehelai jatuh RM25, then RM20, then RM18, dan malam ni, RM15."..kalau JM borong 10 pasang hihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pakai tudung cam tu. tu yg tak terbeli tu..
      akak beli gak yg rege RM15 tu sebab geram. heeeeeeee

      Delete

cliks..cliks