cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 19, 2012

Sardine Spaghetti

Dah lunch? i belum lagi.. busy sikit pagi tadi. so now relax sambil BW..nanti baru nak ngap..lagipun my chef cuti..so, macam malas nak makan. and this morning dah makan sebungkus nasi lemak.. those yang masih terfikir - fikir nak masak apa, i share something kat sini. Ok guys seperti yang di promise kan.. (boleh gitu??heee) i nak share recipe kat sini.. Sardine Spaghetti.   Ingat tak lagi menu ni yang i jamukan buat A z i e   A z a h sekeluarga masa depa mai to my Platinum Home Sweet Home tu..

Chef CiJu guna dua jenis minyak ni. Olive oil for spaghetti  selepas dicelur.. Canola tu pulak untuk tumis - menumis...
1.Tumiskanlah..bawang besar dalam 2 biji. yang agak besar sikit tau.. dipotong dadu. tumis agak layu. 2. masukkan bawang putih yang telah dichop - chop tau.. biar sampai naik bau..
3. kemudian masukkan 2 biji tomato yang  dipotong dadu - kecik2. 
4. bunga kantan dalam 2 batang lah gitu dihiris halus. tapi masukkan hirisan dari sebatang dulu.. 
5. daun kesum dilurutkan dan masukkan dalam segenggam.  
6. kemudian  cili api dihiris halus dan tumiskan bersama...
7. masukkan sauce tomato.. ikut suka lah.. kalau rasa nak masam2 sikit, masukkan lebih. tapi tadi kan dah masukkan diced tomato kan. so tak perlu banyak. just nak bagi pekat cam tu lah..
8. kalau rasa nak masukkan sauce chili pun boleh.. tapi tadipun dah ada cili  api kan.. all depend on u..
anda memerlukan 2 tin besar sardine. ini pun tergantung lah kan.. kalau nak buat sikit, setin pun cukup.. Pandai - pandai lah kan..we all pakai jenis ni.. guna Adabi yeee...heee..campaign lah pulak..
9. masukkan isi sardine tadi ke dalam tumisan dan dihancur - hancurkan. Chunk macam tu lah..
10. masukkan straw mushroom. mushroom ini dipotong nipis or depend on u.. suka - suka hati lah..
11. last but not least, tambah rasa dalam kuah sardine ni.. masukkan gula, garam, dan penyedap rasa. balance kesum dan bunga kantan tu, lebur kan semuanya...
12. sediakan spaghetti sebelum makan kan.. saja je i tunjukkan cam ne nak sediakan... ye lah some ada yang tak tau kan.. nanti spaghetti tu berketul - ketul pulak.. so, tengok gambaq, u all akan tau... mana yang otai tu memang tak payah lah kann..Okkk..selamat mencuba.. Credit to NekCik..ni NekCik punya recipe..
*******************************************
Volume 7, Book 65, Number 373 :
Narrated by Nafi
Once Ibn Umar was taking his supper while he was listening to the recitation of (Quran by) the Imam (in the Isha prayer).

50 comments:

  1. xpernah sy mkn spageti dgn sardin..nnti boleh cubalah.

    ReplyDelete
  2. Letak daun kesum, kakcik rasa macam nak masak asam pedas pulak. :)

    Angel Hair tu halus macam mihun, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angel hair tu kasar dari mihun.. mihun tu halus sangat..

      Delete
  3. sedap you all, nak-nak chef ju yg masak. meleleh ayak lior.

    ReplyDelete
  4. xpnh mkn spaghetti dgn sardin... sll mkn dgn nasi jer...huhuhu....

    ReplyDelete
  5. nak cuba nak cuba nak cuba.... sebelum ni saya cuma buat bolognaise tapi recently dapat recipe baru dari kkida@koleksi1001resepi.com, ni dapat dari Yan pulak, definitely will try sebab my daughter suka sangat spageti. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila kann.. sila kannn.. sure anak2 suka.. jgn buat pedas2 lahh..

      Delete
  6. hehe..sy br skali masak spageti ni..skang leh buat kuah sdirik..kalo x pakai prego jek..skang leh orter2 ikut tekak melayu kan..hehe

    ReplyDelete
  7. best2 kak ..
    saya sebelum nie selalu dgr org cakap sardine speghati
    x pernah cuba buat
    haa lepas nie saya nak cuba
    sedapp nie
    letak lah cedawan macam biasakan akk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..macam biasa.. alaaa adjust2 lah.. ikut tekak kita..

      Delete
  8. Assalam Azian..acik tak permah makan spaghetti sardie ni..nampak sungguh menyelerakan ni..mesti sedap

    ReplyDelete
  9. nyummm.. nampak mcm sempoi ja. nak kena cuba nih.
    saya follow awak k.

    ReplyDelete
  10. Takde royalty kat I ke ziyyan???...takpelah kan..sampaikanlah ilmu..walauu hanya spagheti sardin kan...takpelah kita oter oter ikut tekak melayu..jangan lupa potong cili api untuk ulam..bagi kick sikit!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt i belanja je lahhh.. nak makan kat mana??tell mee..

      Delete
  11. kena cuba ni..
    kena kasi royalty kat nekcik tu...hihi

    ReplyDelete
  12. okeh..nanti leh terai.pakai sardine pulak..tq for sharing

    ReplyDelete
  13. ns goreng sadin biasa bt tp lum penah try lg spageti sadin, nnti boleh try... macih kak

    ReplyDelete
  14. nyummm nyummmm..boleh minta fiza try buat nanti ni akak..:)

    baru saya tau, Adabi ada keluarkan sardin

    ReplyDelete
  15. Sedapnye kak yan... niza tengah lapor x lunch lagi nih...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Azian

    citarasa malaysia tu...sebab taruh bunga kantan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan takat bunga kantan, kesum sekali tuu. cili api.. hee

      Delete
  17. Sedapnyaaaaa... walaupun tak pernah makan lagi, tapi nampak sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAHH. so far kalau org makan for sure bertambah2..

      Delete
  18. spaghetti ala malaysia..... sedap kalau pakai sardine pun.....
    nak sikit kak yan........!

    ReplyDelete
  19. Ohhh nak makan lagi! nak makan lagii...!

    ReplyDelete
  20. thanks for the recipe..haritu pun we did try to make one, but we used bolognese sauce paste jee heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. good try.. but this one bahan semula jadi semua. tak pakai paste2 gitu.. hee

      Delete
  21. siap step by stepnye...good..

    mesti sedap...lain2 dr yg lain ni...

    ReplyDelete
  22. sedapnye kak spaghetti sardine tu, saya kena cubalah lepas ni

    ReplyDelete
  23. tak penah masak spaghetti...tak tau laa sebab apa? sebab tak gheti makan spaghetti ke....atau sebab malas mencuba ke...
    Bila tgk gambar dlm entry ni mcm sedappp jer spaghetti..tp ntah naper tekak ni. Belum sampai seru lagi ni nk makan spaghetti, hehe

    ReplyDelete
  24. Salam aziYan, spageti menyelerakan..harap dpt ler rasa sikit masa Gath 23/hb nanti, insyaAllah.

    ReplyDelete

cliks..cliks