cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, August 17, 2012

Solat Sunnat Awwabin

Ramadan dah begitu hampir nak meninggal kan kita.I feel bit different this ramadan. Kenapa tak tau lah.. Maybe sebab umur dah meningkat? Maybe sebab ALLAH bagi kat i sakit? Maybe ALLAH memang 'memberi sesuatu' kepada i. I memang tak boleh jawab. Just feel blessed. MASYALLAH.. terasa nikmatnya...Maybe kita di Malaysia ni tidak diuji ALLAH dengan ujian maha hebat seperti negara - negara lain. Palestine, Myammar, Iran, Syria.. Syukur pada ALLAH.. U know one day i ada tanya to my fren dari negara luar, "What is your preparation for eid ul fitr". Jawapan dia membuat i macam tersentap. Kenapa perlu sibuk kan diri for eid ul fitr. Kita patut bersemangat dan sedih meninggalkan Ramadan.. SUBHANALLAHHH..

I ada tanya gak to my Qatari fren berkenaan ramadan. He said, during Ramadan diarang memang menyibukkan diri dengan amal ibadat. Malam hari mereka tak tidur dan hanya tidur di siang hari.. Then office hour nya gak jadi pendek sebab lepas balik keje depa boleh tidur sebab malam nanti nak berjaga lagi... Kita lak bersengkang mata buat kuih.. heee.. Teruk kan.. Tak pe.. we try improving ourselves....Teringat dosa - dosa yang berkepuk. Terus cari - cari sedikit ilmu di internet.. Terjumpa yang ini.. Ye lahhh.. Orang banyak dosakan.. So i nak share dengan all of u.(bukan nak mengajar dan kalau salah i mintak pada yang lebih ilmunya tu perbetulkan lahh.. . INSYALLAHHH.. 

Solat Sunat Awwabin

Bagi memelihara keteguhan iman dan menghapuskan dosa, adalah digalakkan melakukan solat sunat awwabin / hifzul iman sebanyak 4 kali dengan 2 salam atau 6 rakaat dengan 3 salam.. Tau kann..kalau 4 rakaat dengan 2 salam maksudnya buat 2 rakaat dulu then salam dan another 2 rakaat langsung salam. Sama gak dengan 6 rakaat. 

Fadhilat Solat Awwabin


Sebelum solat sunat kita membaca dua'a ini.
Lafaz niat solat sunat awwabin

a. Pada dua rakaat  pertama.
baca lah selepas membaca Al - Fatihah pada ke dua - dua rakaat.
i.    surah Al - Qadr   - 1 kali
ii.   surah Al - Ikhlas  - 6 kali
iii.  surah Al - Falaq   - 1 kali
iv.  surah Al - Naas   - 1 kali

selepas itu beri salam dan baca dua'a di bawah ini.

b. Pada dua rakaat kedua

baca lah...
i.  selepas surah Al - Fatihah  bacalah surah Al - Kafirun
ii. selepas surah Al - Fatihah bacalah surah Al - Ikhlas.

dua yang atas tadi bagi kita  yang mengerjakan sunat 4 rakaat. tapi kalau kita rajin sikit, boleh buat 6 rakaat, so:

c. Pada dua rakaat ketiga
baca lah
i.  selepas surah Al - Fatihah  bacalah surah Al - Kafirun
ii. selepas surah Al - Fatihah bacalah surah Al - Ikhlas.

Taqaballahu Minna Wa Minkum. Mudah - mudah kita boleh dan dapat perbaiki diri.. AMEEN..To all of u guys, Happy Eid ul Fitri.. Drive safely. INSYALLAH kita jumpa lagi nanti..
***************************************
Narrated Anas bin Malik,:
Allah's Apostle never proceeded (for the prayer) on the Day of 'Id-ul-Fitr unless he had eaten some dates. Anas also narrated: The Prophet used to eat odd number of dates.

28 comments:

  1. thanks for sharing...semoga kite sentiasa bermuhasabah diri...insyaallah..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah
    tq sharing kak
    saya jarang dgr solat sunat awwabin nie
    insyaallahh sama2 kita perbanyakkan amalan di hujung2 ramadhan ini

    ps ; huhuh bendera merah saya dah labuh tuu yg cedeyy , x dpt nak semayang raya huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah..
      Tak pe.allah bagi cuti..amik.je lah kan..hee.

      Delete
  3. Terima kasih Yan.

    Di kesempatan ini, kakcik mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin buat Yan sekeluarga ya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No.problem kak.sharing is caring.

      Sama lah gak.saya ni.selamat hari.raya kak. Maaf zahir batin.

      Delete
  4. salam...jugak amat digalakkan kita (wanita sekali pun) ke masjid di pagi hari raya bertakbir sebagai menandakan kesyukuran kita meraikkan kemenangan kita di bulan Ramadhan..walaupun kita uzur di galakkan pergi untuk mendengar khutbah raya ( dudok di belakang) kerana di hari ini Allah akan memandang setiap hambaNya yang datang beramai ramai meraikan kemenangan ramadhan!!Insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah...itu yg org duk ajak.mlm raya kat kg. Kita reramai ke masjid.

      Delete
    2. Kami memang dah banyak tahun bersembahyang raya di masjid Muar...alhamdulilah

      Delete
  5. tq berkongsi kak Yan, selamat hari raya dari KA sekeluarga ye

    ReplyDelete
  6. Itu lah kak...harapnya budaya kita dlm memakmurkan masjid/ramadan, akan makin bertambah baik...

    Maaf sebab semalam tiba kat rumah akak time buka, sebab mmg nak balik JB dah...so mmg on the way..Fiza jumpa chef ciju...Thanks sebab beri cookies..:)

    selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin ya kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an lah kan.

      Akak lak masa awak sampai tu akak masih kat jalan.kita selisih 15 mt. Akak ingat awak nak mai malam. Nasib baik chef ciju ada sen masa tu. Kalau tak mmg tak berbayar kuih..heee...

      Ooo dapat cookiees ye...rezeki.

      Delete
  7. Thanks for sharing. Selamat hari raya kak yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah...

      Happy eid ul fitri ye..raya mana tu.

      Delete
  8. Let become better and better thus becoming the bestest in this end of Ramadhan...thanks for sharing. #GrammarNazi

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing kak

    kak yan,acu mohon ampun & maaf ye kak
    mana tau dalam bergurau ada menyakitkan hati akak

    Selamat hari raya
    maaf zahir & batin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No prob dear.

      Akak pun sama gak.ampun maaf dipinta.selamat hari.raya.

      Delete
  10. Kak Yan... SELAMAT HARI RAYA dari saya sekeluarga...
    Saya sebelum ni tak pernah dengar SOLAT SUNAT AWWABIN... Thanks sebab bagi info

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun br tau.tu yh share.
      Slmt hr raya ye.maaf zahir batin.

      Delete
  11. Terima kasih atas prkongsian.....

    Selamat Hari Raya utk Kak Yan dan fmly..maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  12. perkongsian yg bermanfaat...

    selamat hari raya yer kak...maaf zahir dan batin...

    ReplyDelete
  13. As salam Kak Yan,

    Sgt2 insaf baca coretan kak yan ni... Terima kasih byk2 terkesan dihati...

    Di kesempatan yg ada ini... Salam lebaran dari kami sekeluarga di Peru! Ampun maaf sekiranya ada salah silap sepanjang perkenalan di alam maya ini... Taqabbalallahu minna wa minkum... :)

    Insya'ALLAH, Syawal ke 3 saya akan ke udara di MHI TV3 lagi... Ada masa tontonlah ye! :))

    ReplyDelete
  14. Thank you for sharing.....
    Sama2 la kita memperbaikki diri
    Selamat mnyambut lebaran
    Maaf zahir batin :-)

    ReplyDelete
  15. thanks for sharing kak.....
    ilmu yg sangat berguna nie......

    ReplyDelete

cliks..cliks