cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, August 6, 2012

Orang Johor suka Kelantan Food

Iftar yang ke berapa da... tak ingat.. Tapi since Chef CiJu dah mula busy with the order, periuk kena gantung.. My job, bukan memasak yeeee..tapi memilih masakan di bazaar.. heee.. So, one day, me and My Mommy went out. Ingat nak ke bazaar. but then i m a person yang kureng suka bersesak - sesak, maka we all ke Azira. Once tiba sana, food almost finished. So, we went to Hartinie.. Emmm macam - macam.. Jom tengok ada yang diborong di situ.. Suka kat sini. Ada food Kelantan.. We all Johorean, memang suka Kelantanese food.. Jomm jamu tekak.upppp!!! Jamu mata.. heeee
 This is for myself, LAKSAM.. Tup - tup, Abang Irfan nak.. So i just makan sikit je.. At first ingat dia tak nak.. 
 Gulai Kawah.. for everyone dan boleh makan sampai sahur..
 Ikan Keli Percik.. Gone 2 ekor waktu iftar. Semua suka.. Sedappppp...
 Nasi Dagang for My Mommy.. Tapi tak ambik lain - lain lauk nya.. Just nasi..Sebenarnya ada satu lagi.. NASI KERABU.. tapi tah macamana boleh tak terambil gambarnya.. Licinggg..
Last but not least Dessert.. Apa ni ek?? LOMPAT TIKAM??? I love this.. If the pulut tu soft sikit, lagi i suka.. Apa orang Kelantan memangg suka makan nasi keras??? Why yeee???
Patutnya ada salut kelapa kan.. 
I pun sebenarnya malah seisi keluarga suka sangat dengan PULUT DAKAP.. Tapi tak dapat cari masa tu.. Gambar ni mohon ampun.. I copy dari  K o n g s i   R e s e p i (bukan curi recipe ye.. Just nak copy gambar).. Suka sangat this kuih.. Nanti memang nak kena cari.. 
***************************************************
Volume 7, Book 65, Number 290 :
Narrated by Wahb bin Kaisan Abi Nu'aim
A meal was brought to Allah's Apostle while his step-son, 'Umar bin Abi Salama was with him. Allah's Apostle said to him, "Mention the Name of Allah and eat of the dish what is nearer to you."

54 comments:

  1. sypun suka laksam ni.. sedap sgt! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi sedap kalau pakai tepung beras tu kan. kalau yg pakai macam mee tu mungkin tak sedap..

      Delete
  2. masak nasi dagang ntuk berbuka, baru tau rupa2nya diri sendiri tak suka, sib baik feveret hubby, so dia makan sampai abis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i suka.. tapi tak pandai buat.. chef i pun tak mahir..

      Delete
  3. baru smlm MIL aku buat laksam, sbb cari kat pasar bangi tak ada org jual.

    ReplyDelete
  4. banyaknya "masak" di pasar ramadhan yan :))
    sama le kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. senang kan kak.. tak membazir kalau kita membeli dgn berhemah..

      Delete
  5. yummy yummy kak yan.....
    tak dinafikan lauk pauk kelantan byk terjual...mungkin ramai rakyat kelantan berhijrah...kat bazar di area remy pun byk jugak.... terutama nasi kerabu, laksam dan segala perchik merchik......
    tak kisah lah.... janji semuanya sedap..... he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess... yang penting menyelerakan.. worth buying.. we have favorite kelantan resto in KL, Kedai Kak Som in Kampung Baru.

      Delete
  6. jawarian mcm saya meme suke masakan kelantan wakakakakaka,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo jawarian meme suko yo.. waduh waduhhh..

      Delete
  7. Me also, suke nasi dagang sbb dia punyer nasik leroi...delicious sgt. and plus its ikan tonggol, pergh, superb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. and nice with all the spice..i love that...

      Delete
  8. As salam Azian,

    Sedapnye semua tu..kitorang tgh menunggu waktu berbuka ni...hiks... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marya,

      kitarang sefamily mmg suka kelantan food.. seddappp..

      Delete
  9. i suka laksam...
    one of my favourite dish...
    tapi of coz beli jer...
    nak buat tak pandai...

    ReplyDelete
  10. aah kak
    macam family kami dari kelantan pun ada dari joho9r punn ada ..
    memang semua saling suke masakan masing2 ..
    pedas dan manis ;))
    aihhhhhhhhhhhhh terliuk lakk tgk nasi dagang tuu huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. well tekak kan tekak malaysia..lebih kurang sama je kot.

      Delete
  11. kedai ni mmg serba mak nenek foodies dia kan, selalu ke shah alam mesti singgah makan ssini, sedapp :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. yg best tu banyak east coast punya dishes.. best2..

      Delete
  12. light laksam..sdp tau !!! peveret tue...

    ReplyDelete
  13. me too, dana pun suke kuih or makanan pantai timur.. n dana jenis yg mudah terima mknanan mana2 jnji tak terlalu pds or pelik2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually akak suka segala jenis food. tak kira apa jenis.. east coast pun akak suka sangat.

      Delete
  14. acu pun suka laksam
    selalu beli mesti minta extra cili
    makan2 pedas baru best! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak lak tak leh pedas2 sangat.. sikit2 boleh lah.. apa2 pun laksam is great food.

      Delete
  15. saya pun suka kelantanese foods...last week baru gi iftar kat Kelantan Delights...

    nasi tumpang akak dah try?

    ReplyDelete
  16. amboi amboi amboi berbuka menu kelate belako... makanan hartini memang kelas!

    ReplyDelete
  17. laksam; my all time fav!

    p/s jemput empunya blog ni utk join GA sy! ;-)

    ReplyDelete
  18. besides Nasi Lemak, kelantanese food especially nasi kerabu memang always my favourite ;D plus, dessert diorang pun saya suka, manis manis tu..dekat Shah Alam ni dekat mana ya yang paling sedap? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usually i go to Hartinie La Tansa (seksyen 13). sukaaa..

      Delete
  19. wauuu weee semuanya menggoda nafsu nih

    ReplyDelete
  20. kak Yan, saya suka nasi kabu or nasi dagang..sodappp

    ReplyDelete
  21. Yummy...same goes to me....i dont like crowd....

    ReplyDelete
    Replies
    1. i boleh pengsan tau kalau panas dan bersesak2 ni.. mengada kan. hee..

      Delete
  22. fortunately I read this post just after iftar.. can't imagine if it is on a sunny dan in Ramadhan.. hehehe

    ReplyDelete
  23. makanan kelantan mmg best...suka sgt laksam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kann.. actually food negeri2 lain tu kurang diexpose kann..

      Delete
  24. saya pun suka makanan kelantan... terutama nasik kerabu n kuih muih dier.. huhu.. biler la nak kelate lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye.. nanti bila balik makan puas2 ye..

      Delete

cliks..cliks