cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, August 10, 2012

Lepas Lelong Baju, Lelong Pinggan Mangkuk..

Yesterday's N3 pasal baju - baju yang i berikan to my cousin and my sister. Then i buat lelong tang pinggan mangkuk pulak. Bukannya apa, as i told you before, i m having problem  of storing my stuffs. Sebabnya, i m a person yang memang sukaaaa sangat membeli barangan dapur. I tak leh nampak IKEA, tak leh jengah Living Quaters, atau ke
atau ke
mau i beli apa saja kalau keluar dari tempat - tempat 'berhantu' ni..Well i memang jarang masak. Tapi tiap kali i ke sini, Chef CiJu akan ikut sama lahh..soooo.. sure ada tangkapannya..Bila dah tengok storage dah overloaded, i pun let go to My Mommy and CiRah..Dan kesemua nya ni i bought about 10 years ago.. Masa memula nak pindah ke rumah i sekarang..I let go, all white stuffs ni.. 
mangkuk lauk
small bowl plus ada big plate. Boleh buat 5 hidang kalau kenduri. Ini i let go to My Mommy.. Senang nak kenduri nanti..
yang blue ni i let go to CiRah. Lengkap for 2 sets hidangan.
and this CORELLE  also for CiRah.. Lama sangat dah ni.  I think almost 15 years. Masa memula kawin pakai Corelle ni... Ingat tak lagi n3  P I N G G A N   M A N G K U K i. Memula memang rasa sayang nak bagi, tapi for me why not. Lagi pun CiRah nak masuk rumah baru.. Kunun - kunun macam gift lah.. heee.. Reuse gift.. Lagi bagus.. Tak lah membuang kann.. Lagipun all of that still in good condition ever some ada yang dah lebih  one decade. Heee...Emmmmm...lepas ni nak lelong apa ek???
***********************************************
Volume 3, Book 47, Number 745 :
Narrated by Anas
Once Allah's Apostle visited us in this house of ours and asked for something to drink. We milked one of our sheep and mixed it with water from this well of ours and gave it to him. Abu Bakr was sitting on his left side and 'Umar in front of him and a bedouin on his right side. When Allah's Apostle finished, 'Umar said to Allah's Apostle "Here is Abu Bakr." But Allah's Apostle gave the remaining milk to the bedouin and said twice, "The (persons on the) right side! So, start from the right side." Anas added, "It is a Sunna (the Prophet's traditions)" and repeated it thrice.

32 comments:

  1. wahhh semua nampak baru2 lah kak ;)

    ReplyDelete
  2. Ada satu keburukan beli pinggan mahal nih, dah berkurun pun dok elok lagi... hahahah... padahal tuan empunya dah jemu sgt tengok pinggan tu tapi nak beli baru tak boleh sebab pinggan lama masih ada... betul tak?

    ReplyDelete
  3. comel lagi rupanya...kalau js dh ada yg terserpih ke apa...hihi..
    mcm baru la...^^

    ReplyDelete
  4. kalau dah banyak dan tak terguna tu lebih lah baik di sedekah macam tu kan kak,sya pun rimas dengan pinggan magkuk yang ada, sampai sya hantar balik kampung, lepas tu mak bising kumpul barang dekat sana ;p

    ReplyDelete
  5. Semua nmpk masih elok lagi kan kak... ermmm nak beli baru la yer, tu yg clear kan tempat dulu hihiii :-)

    ReplyDelete
  6. nampak sangat dah lama di simpan kak yan......
    terserlah kehabukannya..... he3
    tapi masih cantik....
    bertuah pada mak akak ngan cirah kerana dpt mewarisi.....

    ReplyDelete
  7. betul tu kak..daripada dok tersimpan kat lemari baik bagi kat org ada gak org pakai kan..

    ReplyDelete
  8. setuju tu dgn cara gini.....ye lah duk je dlm lemari tu kan...baikla bg org guna..kan

    ReplyDelete
  9. corelle mmng cantik ....betul jugakkan, drpada dok trsimpan dalam lemari..lebih baik bagi orang...

    ReplyDelete
  10. bnyaknyer koleksi....
    ye la..drp duk tersimpan je..baik berikan pd org..leh guna kan

    ReplyDelete
  11. salam aidilfitri dari muscat, oman

    ReplyDelete
  12. Mola mola lelong baju...lepas tu lelong pinggan mangkok...lepas pinggan mangkok apa pulak ye...OOO oo..lepas ni rasanya perabut kot...nanti bagi tau awal ye..I nak booking lori nak angkut ke setapak lho!!!

    ReplyDelete
  13. Ruamh besar2 pun rasa makin mengecik bila barang2 makin banyak dan makin bertambah ye kak yan...

    ReplyDelete
  14. aduhai kat rumah ni pown cam ni lah jugak, pinggan mnagkuk sikit punya banyaklah

    ReplyDelete
  15. i setuju.... dari membuang lebih baik memberi :)

    ReplyDelete
  16. yan...lepas clear nanti, pasti teringin nak yang baru jugak...camtulah putarannya. "kosong" kejap aja (sayalah tu..) harap2 yan tak begitu

    ReplyDelete
  17. byk yer koleksi...bertuah sungguh siapa yg dapat tuh...;)

    ReplyDelete
  18. Banyaknya koleksi.... kak yan kena buat almari besar2 ni... boleh simpan banyak koleksi... :-)

    ReplyDelete
  19. CORELLE lama yang Yan pindahmilikkan tu memang ayu. We have a few pieces of corelle that we still use today. They are about 30 years old. So light and lovely.
    Have a splendid hari raya. Maaf zahir batin.

    ReplyDelete
  20. Sis Yan...
    Alahai comelnye corelle irish tue sis, ada lagi x nak lelong....
    Wish U sis "Selamat hari raya maaf zahir batin"...

    ReplyDelete
  21. ada lagi tak.. let go ke saya ni pulak... hehehee.... gila jugak dgn pinggan mangkuk ni tapi sbb pindah randah, maka nya pendam je la..

    ReplyDelete
  22. As salam Kak Yan,

    Corelle tu kalau taknak lain kali bg saya...hehehe ;))

    ReplyDelete
  23. lenkali kalu ada lg lelong kt dana ek kak, maklum kt umah tkade banyak pinggan mangkuk... hehehe sume msh cantik2 lg

    ReplyDelete
  24. alahai bestnya Cirah dapat corella tu, lepas ni kalau ada lagi mau di lelongkan pinggannya...war2kan dekat kengkawang pulak ye kak yan, ramai yang menunggu ni termasuklah saya :)

    ReplyDelete
  25. i dapatkan bayangkan betapa padatnya almari pinggan mangkuk you.

    tak pe... lepas kosong almari tu, boleh diisi dgn yg baru,hihihi

    ReplyDelete
  26. Assalam k,yan!!!!

    selamat hari raya maaf zahir dan batin ya? Semoga k,yan dan keluarga eppy2 as always, especially utk ramadhan dan syawal ni. Dan dapat barakah dr Nya. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  27. u mcm my hsbnd.. pantang masuk tempat2 gini, mesti nak sambar..hahah pelik..bukan i yg rambang mata..ari tu gi ikea (org jb ni tak penah gi ikea you..sian kat we all..hahah), bekas bawang i kat umah pun die sebok nak tukar2 beli ikea sume..i ckp toksah ngengada.. jgn nak membazir..heheheh)

    kak yan..i nk wish slmt hari raya & maaf zahir batin utk akak sekeluarga.. hati2 di jalan raya ..& take care sis:)

    ReplyDelete
  28. mesti byk lagi pinggan mangkuk akak yg nak di let go ni kan...

    ReplyDelete

cliks..cliks