cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 27, 2012

Bali again - Tour to Pasar Candi Kuning and Dinner at Sawah Indah, Ubud

On  the same day punya cerita ni.. Lepas solat di Masjid Al Hidayah, Candi Kuning, kami terus singgah ke Pasar Candi Kuning. Masing - masing nak cari Safron..Last time datang in 2010 Chef koYa ada beli. Just Rph10,000. Kat sini boleh lah cari macam - macam like vanilla, kayu manis, barangan basah dan buah - buahan.
Tujuan ke sini sebab nak beli safron. Alahhh.. i rasa bukan great yang bagus lahh.. Just nak beli nanti senang nak masak nasi bryani. Tapi hati - hati.. Sebab kitarang terkena. Ada ke dia bukak harga Rph150,000 kat kitarang. Keluar taring i dibuatnya. Terus i cakap, macamana dua tahun lepas kita beli cuman Rph10,000 and now berlipat ganda harganya.. Malu gak lah budak perempuan ni.. At the end, kami dapat beli just Rph15,000.
Buah - buahan segar.. Banyak sangat kat sini. Ada Markisa, Tamarillo, Manggis, dan memacam lah.
Sayur - sayuran segar pun banyak.
Kunun - kunun nak kejap je kat sini..Emmm biasa lah kann.. Mana boleh kejap. Dah nama perempaun..heee..Semua nampak, semua nak dibeli.. Habis segala neka.
Kemudian kami meneruskan perjalanan ke  J a t i l u w e h.. Nak tengok rice terrace. I dah pernah ke sini masa trip dengan family. Masa tu paddy tengah nak mula matang. But this time, baru saja ditanam.. So, nampak lah terrace tu..
Info
The name of Jatiuwih comes from 2 Balinese words jati + luwih. Jati means real, and luwih means beautiful or excellent. This name is given to the vast stretch of rice field dug in terraces on the slope of mount Batukaru. Jatiluwih is located at the administrative area of Kecamatan Penebel, Kabupaten Tabanan, very closed to national park border of Mount Batukaru around 65 km from Denpasar. One can reach the village via the road leading from Denpasar to Bedugul, and in Pacung village, take the road to the left before the restaurant, or from the town of Baturiti take the road to the left downward. The location of this village is a little bit lower then the altitude of Bedugul which is around 800 meters above sea level.
Pertengahan jalan terserempak pulak kaum ibu baru nak balik rumah.. Naik lorry lagi..
Kami langsung singgah ke satu cafe. Rupa - rupanya cafe yang sama masa  k a m i   k e  s i n i  i n 2 0 1 0 . Cuma dah ditukar nama dan sudah direnovasi kan.
While watching the terrace, i had my coffee.. Walla...
Semasa baru sampai ke sini, hujan turun rintik - rintik.. Sedih je kan.tapi after awhile terus berhenti.. Tapi kami tak lama kat sini.. Lepas tu terus kami balik ke hotel. Badan dah rasa penat sangat..
Tapi kami decided nak singgah kejap di Pasar Ubud. Dah petang sangat masa kami sampai. Pasar dah nak tutup. Tapi dapat gak lah yang lain tu menjala..heeee..
Ingat nak terus balik, tapi kami decided terus dinner. Kami ke  S a w a h   I n d a h,  U b u d. Dah dekat dengan hotel pun. Suasana nya tak dapat kami nikmati sepenuhnya sebab dah gelap..Jom layan food yang kami ordered.
Perut dah kenyang, badan dah penat, mata dah mengantuk.. Balikk.. nak mandi dan tidur. Ada acara lagi besok.. Kami kena checked out besok. Nak ke Kintamani.. Pindah hotel lak...
*****************************************************************
Volume 2, Book 20, Number 196 :
Narrated by 'Aisha
"When the prayers were first enjoined they were of two Rakat each. Later the prayer in a journey was kept as it was but the prayers for non-travellers were completed." Az-Zuhri said, "I asked 'Urwa what made Aisha pray the full prayers (in journey)." He replied, "She did the same as 'Uthman did."

18 comments:

  1. Tengok gambar dari mula lagi, nyaris tersilap. Kalu tak kerana spek, I tak kenal mana YAN kerana keliru dgn wanita yang berbaju belang hitam tuh...

    Adik U eh? Macam nak sama.

    Gambar percutian yang sangat menarik. I teruja nak pegi juga suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  2. Cantiknya pemandangan sawah padi tu. :)

    ReplyDelete
  3. serona baca entry pasal bali..bila ler nak sampai..

    ReplyDelete
  4. terngat gurame bakar kat Pak Chi Med Bandung..huhuhuhu

    Kak Yan..dari 10,000 terus jadi 150,000..memang tak patutpun..

    ReplyDelete
  5. amboihhhh up tak hengat! dari 10,000 ke 150,000! takkan salah sebut kot?!!!!

    Pasar Ubud ni dekat Pasar Sukawati ke kak??? Hehehehe... sebab tak termasuk pula ke tempat rempah ratus tu :)

    ReplyDelete
  6. bestnya kak yan... hanis pun rasa mcm g sama cuma takleh nak shopping je wuwuwu...

    ReplyDelete
  7. sopping jgn tak sopping...hehe...ada rezeki boleh join yan...pasal yan dah familiar dgn tempat2 tu...:)

    ReplyDelete
  8. juling2 biji mata saya tgk pic kak ..
    banyak dan x terkomen saya nie ..yg pasti suke permandangan yg hijauu tu ;)

    ReplyDelete
  9. cantik2 pemandangan..tak rugi jenjalan ke sana..lagipun makanannya nampak lazat dan cantik pemandangan kampung...

    ReplyDelete
  10. best nyerrrrrrrrrrrrrr

    bla la sy dpt menjejakkn kaki ke sn

    ReplyDelete
  11. memang bestt baca entry ni, belum sampai lagi keBali..insyaalah tahun depan kot.:)

    ReplyDelete
  12. seronok tgk gambar2 kt sana... tgk makanan n pemandangan yg cantik2 bestnyer

    ReplyDelete
  13. mentang2 dia tengok orang luar, terus dia tekan harga melampau2 yer.. belasah jer kak yan hehe

    ReplyDelete

  14. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

cliks..cliks