cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, November 12, 2011

First time di Nilai 3

Manusia dari ujung dunia pun dah sampai ke sini. Nilai 3. I saja yang tak pernah sampai.. Hubby selalu gak ajak - ajak ayam ke sini. Tapi usually dia akan inform last minute. Seddang kan i dah ada plan lain selalunya. tu yang tak perrnah jadi.. But, last week, i was so happy. A day before Hubby dah kasik tau that he had a site meeting di Nilai.. He offered me to follow him.. Well..well...well.. Ada chance lahhh.. I offered to My Mommy and My Daddi too. Cuma Chef CiJu je yang tak ikut. Penat katanya..

Nilai dengan Shah Alam tak berapa jauh sangat lah kan. Tapi cuaca memang really bright sunny..Really.. Risau Hubby mengantukk. But ALHAMDULLILAH kami sampai gak di Nilai 3.

Kejap je dah sampai sini.

Dari jauh dah nampak dah.. So easy to go to this place. Site meeting Hubby dekat sangat kat sini.. Sebelah je..
Hubby buat rondaan sekilas lalu.. Kunun - kunun takut i tak tau..heee..First sekali nampak building atas ni.. Emmmmm.. risau gak ni.. Pocket ni yang risau ni..
Nampak gak yang ni.. Wedding items..Emmmm.. my place.
Nak beli baju - baju pun banyak. Tapi i tak berminat..
Then Hubby terus ke site for meeting. I with the rest terus menuju ke destinasi yang dinanti..heeee..
First of all, i nak ke sini. Nak grab small carpet je..
Va..va..va...
Yang macam ni yang i teringin.. Tapi design yang i berkenan tak ada lah.. But ada gak lah yang boleh diterima pakai.. Heee.. I took yang round cam ni.. The price kat KL RM800. Kat sini RM550. I bargained. Memula Baiya Hanif bagi kat i RM390. Then turun ke RM380. I requested RM350. Hampe.. Dia tak bagi.. So, i mintak for RM370.. Dealllll..
Heee.. diarang macam bergaduh lak..heee.. tak lah.. Depa ni plan nak beli ke tidak.. Ye lah nak hangut balik kampung cam ne kan..

Cuaca kat luar really hot.. My migraine already hit me.. Adoiiii.. Panas sangat..I terus masuk one shop for wedding. Mahal lah.. memang nak kena tengok betul - betul lah... I nak beli ribbons yang cantik - cantik..Tapi disebabkan terlalu panas, i ajak My Mommy and My Daddi pegi minum air dulu..Hausss sangat. Lepas minum sambung balik jalan and i stopped at this shop. Perniagaan Lia.. Macam orang Melayu lah pulak.. Emmmm.. cha ya nun alif gak yang punya.
Bagai kemaruk i membeli ribbon katt sini.. I spent almost RM300 here..Heee.. Haruuuu..Tapi i puas hati.. Benda- benda yang i beli semua i suka..
Uncle ni punya lah fluent Bahasa Utara dia.. Lawan cakap dengan i.. I berlagak cam orang utara lah pulak..heee..
Masa tengah shopping - shopping tu, Hubby called.. Dia dah settled.. Alaaa macam tak puas.. Have to lahh..
Kami singgah for lunch. Cantikkan resto ni..
Ulam - ulam yang mengancam tekak i.. I tak makan nasi. I ratah je ulam ni..
sama dengan seekor Ikan Kembung Bakar ni..
Hubby makan Asam Pedas Pari... Emmmm heran bin ajaib. Hubby mana suka Asam Pedas..
On the way, kami singgah di Awan Besar, Kesas Highway.. Depa singgah for solat. Then Hubby dropped by kat sebelah surau ni.. Beli Ayam Kampung for dinner lah kunun - kunun.
Tak cukup dengan tu, Hubby singgah lak kat Sect 3, beli Cha Koi for Tea Time..
Beli ni sikit.. Masalode. Hubby suka yang ni.
getok - getok atau gegetok. Tak berapa nak sedap sebab kelapa nya kurang. lagi pun dah agak sejuk.
Yang ni pulak very authentic for me.. Ingat arwah nenek dulu buat. Getas - getas atau gegetas.. Pun tak berapa sedap. Sebab pun tak banyak kelapa.. Tepung pulut nya terasa sangat. So jadi liat..

Well tiba rumah..kepala i punya lah sakit.. Panas sampai ke petang.. Berdenyut - denyut..Lepas mandi, cuci kepala., baru lega.. I was so happy. Plan nak ke sana lagi.. Tapi ingat nanti nak mai awai sikit.. Buka je pintu kedai, kami dah lompat masuk cam tu.. By the time tengahari, dah habis shopping.. heeeee. Plan je...INSYALLAH.

14 comments:

  1. Kak,saya setuju dengan akak.Kalau nak ke Nilai 3 tu certain item kena tengok betul2 sebab sometimes lebih mahal dari tempat kita..kuih yang last tu 1st time saya jumpe bila dah ngajar di Melaka ni. Before this tak pernah kenal pun..sian saya

    ReplyDelete
  2. walaupun duk n9, rasanye baru sekali singgah di nilai 3...MIL daptlah beli karpet...

    ReplyDelete
  3. pd sy la..brg kt sini mahal jg..tu x kira duit myk + tol..rs nyer beli kt tmpt yg berdekatan pon da memadai..

    ReplyDelete
  4. SAlam. singgah lagi.
    Lucu tengok gaya Mum & your dad.Satu pusing sana, satu pusing sini.
    Berapa ribu habis kat Nilai tu?

    ReplyDelete
  5. YAN, I pun sebenarnya baru 1 kali jer pergi Nilai 4. Padahal My Mak Mertua dok Kuala Pilah. I balik sana pun tak pegi Nilai 3.

    Tapi kawasan Nilai 3 tu kalu panas, memang hangat berbahang. I suka bila tengok ada replika Eiffel Tower tu.

    Ehhh kenapa tetiba hubby U suka Asam Pedas. hahahaha

    Nampaknya minat dia sama I, suka Kuih Vadai!

    ReplyDelete
  6. mak aihhh banyaknye pilihan carpet...berkenan warna merah

    ReplyDelete
  7. lama akak tak BW...byk n3 yan yang akak termiss...mlm ni akak dah baca semua..

    jumpa wahida dan nieza ye..bestnya

    byknya ole2 dari China. Cantik FM tu :)

    Anak akak kat USIM..almost every week gi visit dia di Nilai tp jarang gi shopping :)

    ReplyDelete
  8. baru buka dulu je ke sana, rasanya harga barang kat sana lebih kurang sama saja dgn tempat lain...cuma ada banyak pilihan la



    tak tahannya panas sangat kat situ

    ReplyDelete
  9. klu shopping kat situ..terasa penat kaki berjalan yee..dari satu kedai ke satu permis...geram juga tengok..anyway penap2 pun enjoy, kan..

    ReplyDelete
  10. kalu ke nilai 3 tak beli apa2 mmg rugi kak hehehe... bukan pe sbb hrga kt sana ngn kt kl bnyak beza...cume nk kene jln kt pns2 n memilih itulah yg mls...

    ReplyDelete
  11. last sampai nilai rasanya 5thn sudah.. pergghhh asam pedas tue faveret tue.. asben dlu keja kat sepang dia kata ada kedai asam pedas sedap dkt nilai.. ari tue masa g sepang kedai tue tutup ahad so kami x p la nilai.. huuuu.. mengidam plak sama tue huhuhuu

    ReplyDelete

cliks..cliks