cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, June 23, 2016

Tab Tim Krob or Red Ruby Dessert by me.


bulan puasa ni i macam masuk hantu sikit. 
asyik teringin nak buat dessert. 
i sememangnya dessert lover. 
jadi kalau nampak kat mana2 pasal dessert, sure i akan usha lebih sikit.
kalau dessert yang complicated tu i serahkan je kat Chef CiJu. 

this time i teringin nak buat Tab Tim Krob. 
first time dengar. 
or Red Ruby. 
ini biasa i dengar. 

how to make it.  
jom i share cara nak buatnya. 
easy lah.. 
cewahhh.


i bought water chestnut kat Giant.
beli sejumput tu. 
kupas bagai nak rak. 
ALHAMDULILAH isinya baik2 je. 
just adalah 2 bijik kot yang rosak.


i cut it into dice. 
u all boleh lah buat besar2 ke or kecik2. 
terpulang. 
i yang sedang2 saja maaa..


then semua water chestnut ni i curahkan sikit pewarna merah. make it sesudulah.
kalau suka merah pekat, buh lagi.
dan kocoklah dalam  bekas plastic  bertutup. 
kocok habis2an.
sampai merata warna untuk kesemuanya. 


tepung ubi dalam dua cawan i masukkan juga ke dalam bekas plastic yang baru. 


then i tuangkan color coated water chestnut ke dalam tepung dan tutupkan bekas tu.
kocok lagi sehingga merata. 


begini lah keadaanya. 
mana2 yang nampak bergumpal tu, leraikan pakai jari.
jangan takut dengan warna dia. 
tak akan melekat di jari. 


kemudian tapiskan untuk mengasingkannya dari lebihan tepung.


ini hasilnya.
those yang suka salutan tepung ubi tu tebal, boleh renjis2 water chestnut tu dengan air dan kemudian masukkan lagi ke dalam tepung ubi yang baru.


meanwhile sediakan air sejuk dan berais. 


panaskan air 


masukkan water chestnut yang bersalut tepung ubi tadi. 



pastikan betul2 masak.
biji delima tu akan float up. 


then angkat dari didihan air tu.


kemudian masukkan ke dalam bekas yang berisi air berais. 
biarkan buat seketika. 
sambil kacau2. 
jangan bergentil. 


dan ini lah hasilnya. 
not bad to me as the first timer kan. 
yang kelihatan putih2 tu sebab salutan tak merata..
or  maybe dengan coated kali ke dua, hal macam ni tidak akan terjadi. 
but i feel so satisfied. 
Menjadi red ruby i ni. 

bila dah tersedia red ruby, of coz nak buat Tab Tim Krob. 
how to make it?


first, i panaskan santan beserta sedikit garam. 
then sejukkan. tak perlu didih sungguh2. 
i guna santan yang ada muka Chef Wan Ismail tu. 
sedap dan tak berbau.

ok. now tengok bahan yang perlu ada untuk Tab Tim Krob ni. 


i ada buah kabung or kolang kaling.


nangka i hiris panjang2. 


ini lah bahan utama. 
actually kolang kaling tu optional. 
i suka dan stock pun ada. 
so i pakai.


masukkan dessert bowl with ice cube. 
then i masukkan buah kabung. 
banyak mana, jangan risau.  buh je. 


then masukkan hirisan nangka. 


dan masukkan bahan terakhir. 


i prepared siap2 cam ni dalam fridge. 
bila nak makan, i masukkan santan yang dimasak tadi dalam 3 sudu besar. 
or maybe lebih. 
terpulang. 
then i masukkan rose syrup ikut kesesuaian tekak memasing. 
rose syrup ni kena manis betul lah. 
sebab tak santan tadi tu lemak je. 
but some i rasa dalam santan tu dah boleh jugak diletakkan gula pasir sikit. 


and tadaaaaa.


dap eh..dap ehh. i suka sebab nangka. 
then makan sejuk2.. 
walla weiiii.... 
nice for your iftar dessert
okk. nanti cuba ye. 
interesting. 

18 comments:

  1. waaaaaaah... tq sbb share cara sediakan red ruby... dana tingin nk bt sndiri tp ssh nk jumpa step by step bergambar bt red ruby....
    bila akak dh tunjuk satu2 nih baru lah jelas n terang camne nk bt...
    dana suke mkn dessert camni yg ada kt jhonnys tuh...

    kene cuba nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud luck Dana.
      senang je rup2nya.. cuma renyah sikit.

      Delete
  2. kak yan, saya pun first time buat....entry kita sama hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan.. berjaya gak membuatnya. and not bad..
      semua suka.

      Delete
  3. ni dessert paling saya suka..kalau ke absolute thai, mahai dessert ni..dalam berbelas-belas ringgit. Nasib baik ada 1 restoran thai di area kota damansara jual murah dessert ni..dalam RM4.50 kut. Kak yan dtg area kota damansara bgtau la...saya lanjer..heheehe

    ReplyDelete
  4. kalu sy buat x nk letak buah kabung sbb sy x suka baunya hahahah ganti ngan kacang merah kot hehehe pepandai je

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak basuh betul2 buah kabung tu anies.
      then kalau rajin lagi, masak buah kabung tu langsung campurkan dengan gula.

      Delete
  5. Pertama kali dengar nama dessert ni. Rajin akak membuatnya 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin tekak.. then tgk macam tak terlalu susah. tu yg mencubanya siqah.

      Delete
  6. Replies
    1. cuba lah..remeh tang buat red ruby tu je.the rest ok sgt kan.

      Delete
  7. Replies
    1. Wasalam..

      memang seger Nai.
      suka akak sebab boleh buat sendiri Red Ruby tu.

      Delete

cliks..cliks