cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 7, 2016

Dessert Buka Puasa.


salam buat semua.. 
dah pun puasa hari ke tiga..Insyallah.
masak apa hari ni.
noo..nooo..beli juadah apa hari ni?

we all now on the way back to Shah Alam..kalau masih di kampung.  pasti akan ke Bazaar Ramadan Pontian or Kukup. aahhh..meriah lah..
kalau balik kampung, tak cari - cari makan ni kira tak lengkap lah kan. 

mesti nak pegi beli punya.
especially kalau lah kata food yang dijual memang yang digemari dan ternyata sedap. maka, baik beli saja.

tapi, jangan terkejut u.
entah apa mimpi i semalam. 
hari ni i bikin dessert. 
alaaaa..bukan yang susah..ni orang bote pun boleh buat..heeee
our family favorite lah.
i bikin PUDDING CUSTARD WITH FRUIT COCKTAIL. recipe? alahhh..godeh lah ye thru my blog....
i made a simple one.


improtant ingredients. Ada custard flour, i guna 3/4 mug, air dlm 3 cawan, setengah susu cair, suku susu pekat, jagung cream 1 tin.


i suka buat cair sikit. kira bukan macam custard yg biasa u all nampak dijual orang tu. kira kalau nak makan sure kena guna sudu lah.


dah masak, i terus kacau2 kejap, dan tuang dalam bekas. sikit je ni. sebab esok selepas sahor dah nak balik..so tak nak ada balance dalam freezer. kalau balance banyak lg, hangkut je dalam kereta..


then buat kuah dia. balance susu cair setengah tin tadi tu, i guna semua, susu pekat i tinggalkan suku je lagi. and custard powder i pakai 2 sudu sekedar memekatkan. kacau lah sampai didih dan agak pekat. and tadaaa.

dan hasil nya..ALHAMDULLILAH.. sorry tak sempat nak tangkap gambar hasilnya.



selamat mencuba.


14 comments:

  1. Salam Ramadhan ya, Kak Yan.

    Sedap tu walaupun dengar nama aje. Bulan puasa ni, takda gambar pun takpa sebab boleh bayangkan. Maklumlah bila lapar, macam-macam bayangan menjelma dalam kepala ^_^

    Saya pun suka puding kastard ni cuma buatnya aje tak rajin walaupun senang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry baru sempat balas..mmg favorite semua..rini buat lg ni haah.

      Delete
  2. Salam Ramadan dear AE, mohon kemaafan andai ada salah dan silap. Sedap tu pudding untuk berbuka,lembut je di tekak, kadang letih mengunyah ha ni terlebih taip ni hehe. .. balik Pontian ye.. safe trip dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadan dear..
      kenapa u senyap je dr IG?

      now i dah balik sini..mak abah ikut sekali..

      Delete
  3. Salam Ramadhan...sedap puding, sejuk je..

    ReplyDelete
  4. bulan2 pose memang kene sgt la tekak makan dessert cengini...makan time sejuk2 pulak tu...wah!! godaan sungguh ni...hahaha...selamat berpuasa utk akak dan seluruh keluarga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari ni buat lg tau..sebab semua suka..

      ramadan kareem dear.

      Delete
  5. yummy...dah lama xmakan custard jagung...

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. alhamdullilah..x payah beli..simple je buatnya kan.

      Delete
  7. saya kalau puasa mmg saya carik puding atau agar2 je la..tapi setakat ni tak sempat lagi nak buat sendiri..tapi ada plan nak buat weekend nnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak buat lagi hari ni wahida..sebab simple je kan..makan sejuk2.

      Delete

cliks..cliks