cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, June 12, 2016

Sambut Ramadan di Pontian


dah puasa ke tujuh kita hari ni. time flies so fast.

means dah 4 days kami berpuasa di Shah Alam..and i nak share some pictures masa kami berpuasa di kampung.

of coz bila nak prepare food for iftar, kami memang sakan nak ke Bazaar Ramadan.

Heaven lah gamaknya. and ALHAMDULLILAH masa ke pasar tu, cuaca agak suam2 kuku..kira peluh tiak gak lah but still ok..

but since, we call it heaven, redah je lah..demi menikmati juadah yang pasti jarang2 ada malah maybe tak ada di Shah Alam. jom tengok our activity di sana.


pernah tengok ni? We call it Botok - botok. Jangan tanya kenapa nama dia gitu..i tak tau. i tau makan je. buat pun i jarang sangat..i pernah buat i think 15 years ago...heeeeee.. sebungkus RM7 dah..last year RM5..

satu lagi Botok-botok Puyuh..sedappp.. yang biasa makan, Botok-botok Tenggiri.  rege sama je. 


tau ini apa?..maybe now some of you dah tau..ini berasak and ketupat loi. some cakap burasak. these two things we all memang dah biasa makan. 

in fact ini our main dish on eid. bukan ketupat macam orang lain. tapi yang ni not so goodly. ..

these a bit hitam.
 i rasa coz of the daun lah. and i pulak suka yang my mom buat. tapi boleh laaaa..


dah lama tak makan ni. so i beli muntut ayam. heeeee..sedap tungkin you..


ini favorite  MyDaddi. Nasi Padang. murah ya ampun. beli bebanyak pun takat RM48..tak caya gegil.. Kalau kat Sari Ratu mau dekat beratus sekali makan kan.. ini, YA ALLAH.. semoga si penjual yang murah hati ini lebih diberkahi ALLAH rezeki nya.. panjang umur.. AMEEN.


satu lagi favorite di Pontian..Murtabak Johor ni. Cuma masa i  menanti murtabak dimasak, aduyaiii... terus hilang nafsu nak makan murtabak.. memang lah telur dibasuh. tapi you all nak tau cam ne telur tu dibasuh. Sibrother ni main celup dalam mangkuk air. adalah besar periuk nasi karan tu agak2 nya lah..

lepas celup satu, celup lagi satu, then celup lagi. aduhhhh.. jadi cemne kekdah kebersihan telur tu.. kalau basuh atas air mengalir, INSYALLAH bersih.. hhhhhhh.. tu lah.. geram Mak Bedah tau. 


Ok..ok... sejuk kan hati. jangan lupa beli air yang memacam ni. mencabar  iman you.


And, our specialty in Johor.. Air Katia. Katira yang ada di Seksyen 6 or Seksyen 20 memang tak leh lawan yang ada di Pontian.. Kami beli sampai 6 packs. ini sekali minum tau.. waktu buka dan waktu lepas tarawikh.  Then baru ni we all bawak balik 2 packs.. baru habis semalam. 


lepas beli food, rewang kejap kat tepi laut. 


seronok gak berada di sini. 


amik kesempatan gak ke Tanjung Piai. 


My favorite spot kalau ke sini.


best kan.


Ok lahhh.. ini lah meja kami waktu beriftar. semuanya ada dalam 13 orang termasuk kanak2 bawah umur. memang meriah waltu iftar. 


Malam tu pulak, Chef CiJu tu pulak busy sediakan dessert.. tapi tak menjadi katanya. 


I lak, beli mangga asam boi.. RM8 satu bekas.. mahai.. tapi beli gak sebab terliuq.. balik, i tambah dengan apple hijau dan nenas.. sedap weiiii..


Dan ini sahur for the second ramadan. atok yayi and nenek ditemani oleh cucu-cucunya. ALHAMDULILAH. seronok memang berpuasa di kampung. ehhh.. dah nak buka kan. you all masak apa? i tak tau lah apa yang dimasak Chef CiJu tu.. kita tungguuuu.. daaaaa

26 comments:

  1. tad masa berbuka mcm2 fae makan. end up sakit perut. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sian dia..makan berpada2 ye dik...i makan sikit je sebab kunun2 diet..heee

      Delete
  2. Air katira yg kat johor memang sedap, beli kt sini yg diorang kata sedap pun x sama....

    ReplyDelete
  3. Akaka Suva air Katira.Kat melaka Susah jumpa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada pun sure x sedap malah tak sama rasa kan kak.

      Delete
  4. kita tadi masak mee sup je, satu menu setiap kali berbuka

    ReplyDelete
    Replies
    1. diarang x makan nasi lah ye ann? rumah i x leh..sebab mak x makan nasi waktu buka..abah lak kena nasi gak. anak2 apa2 pun x kesah..sama cam hubby.

      Delete
  5. Seronoknya balik kg buka puasa ramai2.

    ReplyDelete
  6. Balik kmpong mmg best sngt
    Tkde pantang larang mkn
    Semua kebas je Yan

    ReplyDelete
  7. Sudah masuk Ramadhan ke 8 waktu kakcik menaip ini. Perasaan kurang seronok memikirkan kesihatan Qaid...

    Kakcik ingatkan kuih yang atas sekali tu (botok2 - apa isinya ya?) tu kuih jongkong seperti yang Allahyraham mak kakcik selalu buat. Tepung yang dikepal dan ada kuah santan serta gula/gula merah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya allahh...kesiannya baby tu..
      insyallah ok nnt kak..jgn risau2 sgt..nnt akak lak yg sakit.

      Delete
    2. ooo kak..botok2 ni, ikan disalut dgn rempah2.ada kelapa giling. then kena balut lak dgn daun2 ulam macam bebuas, daun betik, daun kesum, puding, ubi..memacam kak..then baru di kukus.

      Delete
  8. Bazar ramadhan di Pontian dari dulu memang gitulah Yan
    Kalau nak tengok semua boleh lenguh kaki dibuatnya
    Cakap aje apa nak semua ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kakzakie.
      hubby kemain suka betul ke bazaar..memacam lak tu disambar dia.

      Delete
  9. Ya Allah kak zian tempat yg sama la gamaknye kite membeli juadah berbuka...saya pegi sabtu yg lepas..gerai botok2 dan burasak tu pon tempat yg sama saya singgah...betol cakap akak nasi nye ada sedikit hitam..mil saya cakap diorang guna daun pisang yg dah tua...rendang nye sedap tapi manis le pulak tak kene sgt dgn tekak kiteorng yg suka pedas2 ni...gerai makanan padang tu pon buat kiteorang tergoda...sempat beli gulai ayam,perut,begedil dan pestime cuba makan gulai kulit lembu...tapi tekak tak bole pegi...hahaha...sampai sini memang rambang mata di buatnye...anak2 saya sampai jadi tak tentu arah kalau bole sume nak beli sebab nampak sgt sedap...kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabtu lepas akak dah balik yang.
      memang semua nya rasa nak dibeli.
      ada dua tpt jual botok2 tu Malinda.
      tapi yg akak beli tu yang the best among 2. kebetulan abah akak beli yg pat satu lagi. tu yg tau tu.

      Delete
  10. apa nama dessert tu kak? xnk share resepinya? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak anies, chef ciju punya recipe.
      tak menjadi tu yg dia kureng nak share.

      Delete
  11. Bahaya kalau ke pasar Ramadhan ni...tak menang tangan. Itu nak, ini nak, padahal tak makan banyak mana pun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul uncle. but now i berhemah sikit. heeeee..beli mana patut.. my husband yang sukar dikawal.

      Delete
  12. waaa menggoda btol katira tu
    adik ipar saya family dia meniaga katira jugak kat pontian. tapi dia kat kukup sana. katira cikgu kot nama nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat Kukup tu akak pun selalu pegi. dekat sangat dengan rumah. siapa nama dia ek?

      Delete

cliks..cliks