cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, June 18, 2016

Falooda, my version



Falooda?
Apa ke benda agaknya tu kan..
As a dessert lover, i ni mudah tertarik dengan all the beverage and dessert. 
Bila tengok mana2 IG yang suka share recipe, mudah sangat hati terpaut. 
sehingga lah i ternampak this recipe dari  I G  Z i l a
boleh follow dia kat situ ye. 

sebenarnya semedang kat rumah i tengah seronok buat air campur biji selasih..
then Falooda ni pun basic ingredient dia pun biji selasih.
so why not.

in fact now pun i berbuka dengan fresh milk bercampur selasih. 
once tengok benda2 ni semua dah ready ada, i pun mencubanya. 

How to make it? 
that's why after looking at her IG, i referred to  b l o g   Z i l a  
so boleh lah jengah blog dia. 
memacam. 
nak dengan tak nak buat je. 

But what is Falooda?
Drink cum dessert lah. 
An exotic summer drink and mostly available thru out Asian esp in India and Pakistan. 
Maybe gak in Bangladesh and middle east countries..

Anyway, kita tengok how to make it.
cuma, this is my version lah.


nak tau ini apa?
ini Mee Hoon.  this for 2 dessert glasses. 


kena rendam dalam air panas sampai lembut. 
bila dah lembut, i sukat, i cud say, ini dalam 3 sudu besar.
dah rendam, toskan, dan ketepikan dulu.


meanwhile, basil seeds or biji selasih yang telah direndam dan kembang i masukkan dalam glass. 
ini kira2 dalam 4 sudu besar. 
nak banyak lagi telur berudu ni, tambah lagi. 
up to you.


i beli sumi jelly ni. 
some boleh buat dengan agar2. 
up to you gak. 
i ambik yang kaler merah kuning gitu.
potong kecik2 or maybe you just dump besar2. boleh je.
perempuan rajin, boleh buat agar2. 
perempuan yang "tersangat" rajin like me, heeeee... beli je sumi jelly tu. 


nampak ni, i potong dua kaler. so nampak meriah gitu. 


then next layer, i masukkan Mee Hoon tadi. 
katanya, Suun pun boleh.
Some i tengok dalam youtube, spaghetti pun ada. 
tapi kena rendam lah.
till soft.


then i masukkan fresh milk.
some their versions, this fresh milk dari itu lombu, harus dimasak. 
tapi idok ler teman nak pegi cari banggali susu kan.
i think, maybe boleh je guna fresh milk yang sedia ada like strawberry flavored milk. 


then i pour 2 tablespoon of rose syrup. 
ini yang pekat betul tau.
jangan terlalu banyak even you tau fresh milk tu tawar kan.


i bought pistachio.. 
yang ni boleh pulak terlemau..
hancurkan sikit. 
macam ground pistachio lah.


then i letakkan one scoop of Vanilla Ice Cream.
nak banyak ice cream pun, sila kan. 
no harm.


last but not least, i taburkan dengan pistachio. 
Zila dia letakkan dried rose bud. 
kat umah teman idok lah adanye.
then yang ni pulak, Chef CiJu tambahkan dengan ice cube.
nak minum, kacau lah. 
since  tadi kan tak berapa manis, but once you dah campurkan dengan ice cream, sure manis kan..

So ALHAMDULILAH. semua yang merasa kata sedap except my Hubby. 
sirap lagi best katanya. eeeeee... tak curlass lah kan..

anywayyy.. SELAMAT MENCUBA.

34 comments:

  1. pagi² cam ni tgk makanan..telan air liur ja la

    ReplyDelete
  2. Mmg jarang tengok air kalau cenggini AE. Minum apa tah lagi kan....Boleh cubalah nanti.

    ReplyDelete
  3. If sy pun, better sirap campur selasih kot.hihi

    ReplyDelete
  4. wah Yan curlass la U minum falooda ni
    pernah tengok jugak kt blog zila
    tapi tak rasa nak buat, tengok yg Yan mungkin sdg haus dahaga kot macam dah dekat je dengan molot ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haa..kaknoor ni kan..buat i termalu2 pulak..
      sedap tu pasal fresh milk dgn air sirap tu..then tambah ice cream pulak..sedap lah kan.

      Delete
  5. Rajinnya akak..kalau kat kedai dah berapa RM tu.

    ReplyDelete
  6. wah! berlayer2 jadinye...cantik dan nampak sedap dengan aiskrim pulak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah..akak ikut je apa yg disuruh..masa buat tgk, eh cantik coz of the kaler lah kan..

      Delete
  7. Sedapnyaaa kak yan... dok terbayang biji selasih tu chia seed .. sedara mara je rupa parasnya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je kot dear..maybe chian seeds tu besar sikit.

      Delete
  8. kak yan..
    toceii toceii bgi link ig n blog kite..kita klu buh mee hoon tu mcm x suka plk k.yan..suka selasih tu byk..uishhh kecur plak lh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prob zila..
      biar sedekah berpanjangan kan..

      mee hoon tu ok je lah..akak rendam lama dlm syrup, cantik lak keluar kaler pink.

      not bad..i like it sooo much.

      Delete
  9. sama saya juga kak suka selasih.lepas tu sirap dgn buah kabung ....sedap.desert akak mcm best juga...minum ni kenyang dah kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kenyang Suzie. sebab fresh milk, then jelly and selasih.. ada ice cream lg tu.

      Delete
  10. mmg rare nih kak sbb ada mehun....
    tp kalau dh boh sekerim n mcm2 lg tuh compom jd sedap nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap dana..
      maybe u just guna susu starwberry.
      then add up with ice cream..ok jeeee

      Delete
  11. menarik nya warna dia...boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  12. menda nama dia? falooda? unik nama dia
    nampak pun cam sedap
    tapi kalau suami saya ni, mau sama jawapan dengan hubby kak yan
    dia mana boleh lain sikit dari menu dia biasa makan or minum
    tekak melayu betul! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Falooda.. i rasa Indian name kot.
      tu lah kan diarang ni.
      very the melayu lah. Yana Yani.

      Delete
  13. Rajin akak cuba menu baru. Suka dessert sangat ye 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. i suka dessert.. tu yg nampak kat blog org, kita pun cobe lah kannn..
      sharing lak dgn yg lain.

      Delete
  14. Askm kak.ni nur (@bynuryusuf).sy tgk blog akk dari link kt ig. Hehe.First time rase falooda kt kwsn kedai arab kt Manchester tu kak.. pastu saya cari falooda instant kt dlm kotak.skg ni sy jupe mi falooda jual kt kedai asia kt sini. Kt malaysia ada tak falooda instant tu? Kalau akk nk rasa nti sy balik msia saya post ke akk as hadiah utk kakak yg cantik ni.hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Nur.

      Masyallahhh.. thanks sebab sudi jengah ke sini. blog picisan je..
      anyway, this is my first time buat even makan.
      so kalau nak cerita pasal yg instant of coz lagi akak tak sure.

      Ehhhh.. boleh sangat..i really wish to meet u too.. why not kannzzz...

      Delete

cliks..cliks