cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, June 22, 2016

Pisang Goreng Cheese



dah ramadan ke 17..Subhanallahhh..
cepatnya masa berlalu.
means another 13 days left.
soooo fast.

hari ni buka apa?
i  made  Pisang Goreng Cheese.
first time.

dah teringin dan verangan nak buat since last weekend. 
tak menjadiii..
so hari ni dengan penuh semangat nak buat gak.


i dapatkan sesisir pisang berangan kot..
tak berapa pasti.


kupas dan belah dua.
pisang ni agak masak.
tapi tak apa lah buat aja.
daripada dibuangkan..
so proceed.


i bought Tepung Pisang Goreng Adabi.


i campurkan setengah cawan tepung gamdum. 
dan i letakkan sikit garam.


i panaskan minyak dan langsung digoreng pisangnya tadi.
dah masak, angkat dan toskan. 


susunkan macam atas.


then pisang tadi salutkan dengan susu pekat.


like this.


i used this.


i parutkan cheddar cheese.
then taburkan atas pisang.


 i taburkan sikit parutan chocolate atas pisang goreng tadi tu.


macam ni. 
ini lah hasilnya.. 
Alhamdlilah..not bad.
boleh buat lagi nanti.



16 comments:

  1. wahhh, dah boleh buat meniaga macam ni punya sedap.kihkihkih

    ReplyDelete
  2. Entahlah Yan.. bukan kakak tak makan - makan juga
    Tapi dah lidah tua ni terdidik makan pisang goreng dgn sambal kicap so itu jugalah yg memikat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. kakzakie ni kan..

      alahh kak.. saje je mencuba.. tapi ALHAMDULILAH.. clear atas pinggan.

      Delete
  3. kak yan ni kannnn sengaja buat sy terliur kan???? ;-)

    ReplyDelete
  4. yummy....blom pernah buat....weekend ni bleh la rietta cuba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je rietta..
      cuma kalau nak, tepung adabi tu you tambah dengan tepung beras lebih sikit..
      kalau dia saje, tak well coated lah pisang tu.

      Delete
  5. mmg sedap nih kak yan... lagi2 kalau tabur cheese tu time pisang panas2 lg... cair cheese tuh lg sedap...
    dana minat jgk mkn pisang gaya gini tp cicah sambal kicap jgk pilihan hati org jawa ni heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dana..

      akak cuma sekarang ni kurang sikit dah makan pisang goreng ni..

      tak tahan minyak yang diarang guna tu.

      Delete
  6. time viral dulu selalu gak saya beli...anak2 saya kemain suka lagi kak...la ni lama dah tak makan...tapi kalau beli kat kedai tak dapek nye cheese bebanyak gitu...buat sendiri memang puas hati...dap2 sangat tu :)

    ReplyDelete
  7. saya x suka kak , suka pisang goreng original je...hehhe tapi rajin juga beli cakoi cheese .sebiji mcm ni cuma pisang ganti cakoi

    ReplyDelete
  8. Sedap! Sedap! Sedap! Siqah suka makan ni! Serius best!

    ReplyDelete

cliks..cliks