cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, December 6, 2012

Trip to Kota Kinabalu (5) - Kampung Luanti and beautiful scenery at Dairy Cattle....

I skipped kejap pasal our trip to Kota Kinabalu ni.. Ye lahhh nak bagi laluan pada blogger Marya - F R O M   P E R U   W I T H   L O V E   sebab i nak bagi tau the thing udah sampai pada i. ALHAMDULLILAH.. come.. tengah cari tudung yg i boleh  suai padankan dengan cara i berabaya right now.. dah dapat pun. nanti i tayangkan yeee...yang penting come.. barang comey, orang yang pakai comey, orang yang juai pun comey..heeee..okkk..back to my story mory about trip to Kota Kinabalu..

Last N3 was about on the day kitarang sampai kan...singgah menyinggah.. After registered at the hotel, we went for  lunch. ALHAMDULLILAH ada juru pandu.. tau lah nak menuju makan di mana..
Kami makan di sini.. Intan's Restoren & Cafe.. Dalam hati, laaaa ada pun kedai Islam.. tapi kata my cousin, waktu siang je sampai pukul 8PM...eemmm..ok sangat lah kan....jom tengok apa yang kitarang makan..
ini paling best. rasa - rasanya diordered dalam 30 - 40 ketui kot.. seketui tu RM1.50..sama rege kat Shah Alam kalau tak silap i..Licing wings ayam ni..
i, My Daddi, TokNgah ordered Nasi Ayam.. Masa ayamnya sampai ke meja kami, terkejut badak memasing tengok cara serving nya tu.. heee... i diam je lah.. tapi My Daddi tu kannn..laser betull..(kenapa ayam ni macam ni rupa katanya.. heee)...for me, tak kesah lahh.. ngap je.. Nasi Ayam nya tu, ok ok je..ALHAMDULLILAH ada benda nak makan.. meansssss... ada gak tempat nak makan. tak perlu risau..cuma bit lambat lah depa served..terkojut agaknya tengok kami ramai.. sampai 3 - 4 meja ahli rombongan kami..
masa ni Hubby ordered Soup Tulang.. Sodap katanya.. ok lah tuu..
si kecik i ni kann.. sedap je.. makan je tak kira sedap ke idak.. ALHAMDULLILAHH..(besar dah anak CiTi).
setelah makan, terus kami sambung our journey nak ke Ranau...kami nak keee...
Kampung Luanti...nak bermanja dengan Ikan Kelah..
entrance fee kalau tak silap RM4/5.. 
My Mommi pun sama gak ke bawah tu..
masing - masing hulur kaki.. 
si kecik ni, suka je lah dia..menurut kata orang yang menceritakan pada My Daddi, ikan - ikan ni tempat nya di kawasan ini saja.. Even banjir pun, ikan - ikan ni hanya akan berada di sini.. means ikan di bawah tu tak akan naik ke sini, dan ikan di sini tidak akan ke area bawah.. eeemmmm...PELIK kannn....
haahhh!!!!..terjerit - jerit bila kaki digigit ikan kelah.... YA ALLAHHH.. gelinya dan i rasa bit sakit.. banyak yang makan daki i. heee.( menurut kata juru pandu, kalau banyak ikan gigit tu maksudnya ada banyak penyakit.. huu..huuu.. memang i sedang sakit kannnn..huuu.huuuu). teruk betul i you.. memang i terjerit - jerit. buruk sungguh..
masa ke bawah ni, kita akan diberi beberapa bungkus makanan ikan.. kira macam umpan kat ikan tu lah...menyonyot - nyoyot ikan tu kat tangan.. eeee.. siap berbunyi - bunyi...kuat lak tu.. aaarrrggg
suka je lah the kiddos.. kalau lah mak pak suka, apa tah lagi budak kan...
happy.. cuma macam tak puas.. just 15 minutes.. tak best kann.. dah balik baru diberitau, maybe sebab the ticket just RM4.. so, nanti bagi sesiapa nak lama, cuba tanya..boleh tak sampai 30 minutes and pay RM8.. ok lah kan.. jauh oooo nak ke sini. at least berbaloi lah kann...nak mandi pun boleh.. just pay extra..
kitarang patah balik ke Kundasang.. Nak perah susu.. heeee...
sempat lagi tuu.. ingat nak makan derian.. but mahai lahh.. beli manggis je. itu pu RM8 sekg.. haru.. depa tgk orang asing kot.. 
menuju ke area sini, jalan bit mendaki.. Hubby pun baru pertama kali bawak Hilux ni.. depan kami PamanMie.. masa followed dia, he drove bit slow sehinggakan terjadi lah engine kami termati. heeeee...gear dua pun tak leh pi you.. cuak kitarang .. turun balik ke area jambatan tu, hidup kan engine balik, Hubby belasah gear satu je... Sebenarnya supposedly kena tukar ke Four Wheel Drive mode.. hiiii.. mana lah tau kannn.. 
tension mode berrtukar bila tiba di area ini.. si jakun - jakun pun terjerit - jerit.. heee....MASYALLAHHH.. SUBHANALLAHHH.. YA ALLAH.. indahnya ciptaan. walau i tak pernah sampai ke negara - negara bule ni, (selalu just tengok TV)..terasa macam i kat oversea lah you..tetiba teringat P a h a l g a m, Kashmir..Indahnya kurang lebih sebegitu..
Ingat nak gambar kat sini.. tapi masa kitarang sampai, ramai kat sini. so, batalkan hasrat.. takut tergolek kang batu besar tu ke bawah. hee..
kami ke Desa Cattle.. this place just 3 km from our hotel. Entrance fee kena bayar ye...Adult RM3, kid RM2. ok lah kann.. Malas cakap banyak lah.. tengok je lah yeee..gambar - gambar kami ni..


cuaca cukup hebat. sunny. langsung nampak Mount Kinabalu.. 
ala - ala New Zealand lh gamaknya..
Selama hidup tak pernah pegang lombu..

suka depa bagi makan kambin. comey i tengok kambin - kambin ni..
few minutes kat situ, the weather changed. berkabus lah pulak. My Mommi sibuk, cepat kita balik dah nak hujan ni. heee..


sakan depa - depa ni...
tumpang lalu boleh.. hee.. amik mode dengan suasana.. hebat..
sampai hotel, langsung ada yang terus masuk bilik.. confused dengan time solat... wanita coti, happy je lah kan... hee..Ini lah juru pandu kami, my cousin, Nizam (bapak orang semenjung, mak orang sabah, lahir kat sabah, kerja kat sabah.) I pun jumpa dia, masa ni lah.. masa kecik - kecik dulu ada lah jumpa bila he and the family balik kampung. after that dah tak jumpa.. 
and this is his wife.. orang sabah.. and blogger you... so, follow her ok.. ada banyak tips about visiting Korea. pegi berdua je dengan  best fren dia.. T I N T A M E R A H   T R A V E L O G  really appreciate it. kalau tadak depa ni sure kitarang redah je..kami berpisah di sini. INSYALLAH panjang umur jumpa lagi..
malam tu lepas settled semua urusan di bilik, kitarang keluar lagi.. tak puas. nak rasa waktu malam gak.. sambil nak pegi area gerai - gerai kat atas jalan tu..sambil kitarang terus dinner. siapa yang tinggal kat hotel, kami tapau kan je.. we had our dinner also  at the same place. memang tak berapa sedap lah. but just makan.. it's better rather than kitarang berlapar nanti.. anyway roti canai ada lagi... balik bilik, hari pun hujan malam tu.. MASYALAHH... seronok you. ALHAMDULLILAH sepanjang hari panas saja. dan ALLAH bagi nikmat dan rahmat malam ni.. SEJUKKKK...tidoooo..
****************************
Volume 1, Book 10, Number 504 :
Narrated by Ibn Mas'ud
A man kissed a woman (unlawfully) and then went to the Prophet and informed him. Allah revealed: And offer prayers perfectly At the two ends of the day And in some hours of the night (i.e. the five compulsory prayers). Verily! good deeds remove (annul) the evil deeds (small sins) (11.114). The man asked Allah's Apostle, "Is it for me?" He said, "It is for all my followers."

45 comments:

  1. kak yan...secara kebetulan kita update entry yg sama..desa cattle farm..best sgt dengan viewnya...

    ReplyDelete
  2. rindunya desa cattle farm tu...mmg view die superb..cuma bau je ada kurang sikit..bau lembu..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira kita kena tenggelamkan bau dgn suasana lah kan..mmg superb.

      Delete
  3. best gilak...kan.
    berdua lagi best dgn cuacu mcm tu...

    ReplyDelete
  4. gmbr yg last sekali tu dah mcm kat cameron highland je sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab ada bunga n sayur kan.dah tanah tinggi u..

      Delete
  5. Yan... gambar yg melompat tu ceria betul. Kawan blog kita Areef Naim buat GA gambar ceria bolehlah tepek gambar ini sebagai penyertaan.

    Nampak seronok betul trip kalau berkeluarga macam ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke kak..boleh jengah nnt.harap2 still open.

      alhamdullilah..happening.

      Delete
  6. Trip ke tagal tu mmg berbaloi sebab rasanya takde spa ikan original dlm sungai di Semenanjung ni.

    Kalau nak puas main dgn ikan kelah tu boleh beli tiket utk 2 sessi. Dapatlah berada di sungai tu dalam setengah jam. Kalau tak ramai pelancong, boleh tambah lagi 5 - 10 minit FOC.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kann..rs rugi pulak..mcm tal puas..


      boleh buat.lg nnt insyallah.

      Delete
  7. Tempat ikan tu Aina tak sempat pergi dulu. Rindunya Kundasang...besttt...

    ReplyDelete
  8. jeles tgk yan,
    asik berjalan je..
    duit tak putus eh..hahaha..
    madam kalu nk melancong setahun sekali pun lom tentu!
    sedeyyy medeyyyy...

    ReplyDelete
  9. alahhh jabgan ah sedey medy madam...trip tak terduga....last minute tu..planned dgn adik2 bwk mak abah.

    ReplyDelete
  10. seronoknyer kak... cantik2 pemandangan kt situ... tp mmg nampak pelik skit hidangan ns ayam tu heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik..stunning..

      bab nasi ayam tuuuu..mmg no comment..heee

      Delete
  11. Terasa nak jelajah borneo sekali lagi.

    ReplyDelete
  12. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  13. tentu enjoy kat sana..
    memacam tempat dpt pergi..
    best tak makanannya??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH..enjoy sakannn...

      just food dia tu ok ok je lahhh..but still ada tpt nak makan..

      Delete
  14. cantik2 tempat ka sana... teringin jugak nak jelajah KK satu hari nanti....kena gigih kumpul duit nie......

    ReplyDelete
  15. salam kak yannnnn>

    bila nye ke KK ? Saya tak bukak blog, tak perasan akak ada kat KK. and kebetulan sy pun baru balik dr kundasang! Macam2 aktiviti.. blog pun tak terupdate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Effa, wasalam..

      akak pegi with big family. 19 all together. we all sume tinggal di KK 2 mlm. then ke kundasang semalam.. macam tak cukup time je esp kat Kundasang. so nice place.. kat KK tu akak dah selalu pegi..

      Delete
    2. kundasang is the best place ever kot kt SABAH. hehe. saya memang tak suka pulau2 sangat sebab panas. Hehe. akak pegi bulan december memang terbaik la, sebab bulan ni la paling sejuk sekali kt sini.

      cuma the food is not that great la. Kalau sy pegi dengan famili, bawa periuk nasi bagai. Sbb masak dalam bilik je. Nak makan kt restoran2 nya kurang selera skit.

      ;)

      Delete
    3. betul tu. nak makan kat resto mmg is not the best idea. but for us, we have to lah.. hee.. bawak gak small wok. tp tak cukup masa for cooking lah. better spend time outside.. INSYALLAH nak ke sana lagi in January or February maybe.. Nanti leh kita jumpa???

      Delete
  16. Bestnye....rietta mmg letak dua dua tmpat nie dlm senarai melawat...cuma nk kna susun btul btul coz xmo ptah blj sna sni....thanks akk gtaw sal sesi tagal tu...rietta igtkan xde sesi....kna amek dua sesi nie....rietta pernah huat yg kt sni...xpuas ht...coz cacing dlm bekas tu dorg xcuci, so macam xbersih la air tu kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks akk....thanks sgt sgt...t pape...rietta give u a call....teringin juga nak ke pasar tu...nnti rietta tambah kat senarai melawat...termasuk hot spring tu jugak...

      Delete
    2. betul tu Rietta..the best is, stay dulu kat KK..u leh gi Manukan and pasar filipin.then next day baru ke Kundasang and stay there...best be great.

      Delete
    3. oo okkk..nnt akak tunggu call nya if u need any ideas..INSYALLAHH..

      Delete
  17. aDUHAII Sis..
    Seronoknya tgk cuti-cutian!!!
    Cantik pemandangan yaa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee.. ALHAMDULILAH.. the most enjoyable trip for this year.

      Delete
  18. bestnyerrr..kambin2 tu comel lah..semakin jauh jalan semakin luas pengalaman kan..

    ReplyDelete
  19. Cantik pemandangan kat ladang lembu tu, rase nk g besok jerk...haha

    ReplyDelete

cliks..cliks