cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, December 10, 2012

Trip to Kota Kinabalu (6) - our last day in Kundasang.

Back to the story mory.. lama tinggal nih... macam - macam hal.. ok.. today was the last day we were in Kundasang.. hari ni supposed we back to KK and our flights were at night. 2 batches gak lagi.. 
malam tadi hujan lebat, suasana memang menyamankan.. tapi sejuk sesangat. asap kuar kat mulut gitu...hee.. nak kejut kan si kecik ni..heee macam malas je dia nak ke bathroom even ada water heater. nak memijak lantai bilik air gamaknya macam memijak ice.  sejukk.. ALHAMDULLILAH mandi gak lah at last..He wished boleh tidoq sampai ke siang...

seeee... bukak tingkap bilik je dah berkabus - kabus  gitu.. sejukk sangat..
kejap lagi ke tingkap, tangkap gambo dah macam ni.. lagi banyak kabus..
time for us to breakfast. we all memang dapat coupons for breakfast.. tapi macam kureng je lah kannn.. biasalah.. then we decided menuju ke pekannya.. alaaahh dekat je.. tengok - tengok ada dua tiga gerai kat situ.. apa lagi.. beli lah yang pelik - pelik kat situ.. tak banyak belinya sebab saja nak cuba..local food. 
depa ni tak habis - habis menghembus - hembus...nak kuar kan asap dari mulut.. heee..
kami tak terus pegi makan.. kitarang naik ke atas bukit di kawasan situ gak.. kami ke Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa. 
sepanjang jalan menuju ke atas tu memula macam scary je.. ye lahhh.berkabus tebal.. i suspend je.. ALHAMDULILLAH after climbed up about 5 minutes kami sampai ke puncak..cewahhh... tak dapat daki Mount Kinabalu, dapat climb Mount Heritage Resort pun jadi lah. heee.. sejuk betul kat sini. kabus sekeliling..
the kids dengan yang lelain tu naik ke sini.. depan dengan resort ni.. 
siap naik bridge ni..
 lompat dan lompat..
 lagi lompat.. 1...
 2...
3.... tu diaaa..macam - macam ghopa..
and yang tuek - tuek.. ambik gambo je lah kannn. nak lompat patah sendi nanti.. 
 termasuk lah kami.. 
dan yang muda lagi ni..
then kami turun balik ke kaki bukit..nak breakfast ni.. lapar dah..
 tak puas - puas nak amik gambar scenery.. click lah seberapa banyak..
 cuma tak pulak nak singgah ke rumah ALLAH ni.. maybe sebab pagi lagi.. 
 tapi kami berrhenti di hadapan sini dannn.. amik gambar lagi.. 
 i and my laling kecik..
 kami terus ke kedai makan ni.. ini di bahagian dalam tau.. tak berapa nampak dari luar.. so, kena keluar kereta dan masuk ke bahagian dalam kawasan ni... 
 ini makanan yang kami beli tadi..merah tu kuih ketayap.. ok lahh..
 ini i tak pernah makan di Semenanjung..pulut..tak tau apa namanya..
heee...ini nasi lemak tau.. i still remember masa kekecik dulu kat sekolah suka sangat makan mee or mee hoon dalam plastic ni..koyak kat hujung tu..
kami kat sini ordered makan Roti Canai je.. Roti dia sedap weiiii.. ke sebab lapar dan sebab sejuk.  kami order dalam 17 roti kosong dan yang lelain tu dalam another 10 keping, roti telur, roti mentega.. 
 sedap dan murah kat sini.. nak kena balik hotel dan nak kena checked out. kekonon nak bertolak balik pepagi.. sebab katanya nanti banyak lori - lori besar.. tapiiii.. bila nak explored macam ni, you all ingat boleh nak balik cecepat...tak de makne nya lah jawabnya.. 
 Ingat kan nak terus balik ke hotel, tapiii.. pelarian di Hilux ni nak beli memacam lagi kat gerai tepi jalan ni.. i tak tunggu lelama, terus balik hotel.. after about 30 minutes, my little one panggill.. Ibu, Ifan ada surprise untuk Ibu...i disuruh pejam mata...
then dibukak mata.. ooooo sooo sweet.. rose for me...lomantiknya my laling ni.. heee...
at the end we checked out at 12 gak. heee.. nanti i sambung lagi yeee.. ada 2 places i wanna share with you before leaving Kota Kinabalu.. Ini kira macam tips for R i e t t a yang nak ke KK about 5 days more.. INSYALLAH you will enjoy the stay.. 
*********************************
 Volume 1, Book 10, Number 507 :
Narrated by Ghailan
Anas said, "I do not find (now-a-days) things as they were (practiced) at the time of the Prophet." Somebody said "The prayer (is as it was.)" Anas said, "Have you not done in the prayer what you have done? Narrated Az-Zuhri that he visited Anas bin Malik at Damascus and found him weeping and asked him why he was weeping. He replied, "I do not know anything which I used to know during the life-time of Allah's Apostle except this prayer which is being lost (not offered as it should be)."

38 comments:

  1. memang lomantik laling sis yan tu yaa..
    berbunga rose gituu;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... memang cam tu lah dia sebenarnya... macam2 hal kekadang..

      Delete
  2. sakan melompat...

    aww..romantiklah anak sis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. memang sakan.. sume suka melompat cuma yg tak larat ni takat tengok je lahh..


      hee..lomantik memang..

      Delete
  3. Assalamualaikum Azian

    makan ramai2 tentu sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumuslam Bro Rozali..

      ALHAMDULLILAH.. food tak sedap pun boleh jadi sedap kalau dah reramai..

      Delete
  4. Subhanallah..

    Cantik nya..
    Sejuk nya...

    Mesti masuk dlm trip next year la macam ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SUBHANALLAHHH..memang seronok sejuk dan cantikkk..

      COOLLL..u wont regret it..

      Delete
  5. akak takde plan nak naik mount kinabalu ke nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. i wish i cud climb dear...tapi boleh ke dgn my condition...what do u think?

      Delete
  6. mula la meronta2 nak ke KK pulak ni...!!! tqs for sharing kak yan..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat kan Mulan...rasa2 nya this is the best trip for this year.

      Delete
  7. bestnye...thanks akk for the share....xsabar nk tunggu dua tempat lagi tu...rietta booking mountkinabaluharitage tu la...nak rasa cameron sabah style...ada suprise roses? so sweet....

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH..by the time u dah boleh ke sabah..heee..

      MKHR&S tu akak tak masuk ke dalam lah..just kat luar. memang sejuk katanya bila ada jumpa tourists Malaysia. mengigil katanya..cantik lah the view.. pine sekeliling tu..

      Delete
  8. Replies
    1. yup.. mengeggel.. but ALHAMDULLILAH semalam tu puas hati sebab hari panas. so seronok lahh.

      Delete
  9. memang best. mcm obersea k.yan! bile tgk trase nyaman, ini kan lagi k.yan yang merasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tu lah.. kena rasa sendiri baru lagi best kann..

      Delete
  10. lucu tengok "pelarian" yang yan kata dalam hilux tu...candid!

    ReplyDelete
  11. Aina pun ada bergambar depan Masjid Kundasang tu la akak... kami singgah solat asar di situ sebelum tu solat zohor di Masjid Ranau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke...kitarang pegi pagi sangat... so tak de lah nak menyinggahnya.

      Delete
  12. tgk kt blog akak ni pun dh nampak cantik, kalu ada kt sini msti lah lg cantikkan... kabusnyer tebal betul, msti best nyaman je... dh ala2 cam kt oversea...

    nostalgia kite yg psl nasi lmk dlm plastik tu sama lah kak, kalu mkn ns lemak, campur2 dlm plastik pastu ggt ujung n mkn kot situ... bdk2 zmn skrg msti tak rasa kan mcmtu... heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam ala - ala oversea lah dana..suka sangat.. teringat2 sampai laaa..suka sangat - sangat...

      heee...mmg macam tu lah style nyaaa...seronok..

      Delete
  13. wahhh pasti sejuk dan seronokkan.... hope sampai di sana...

    ReplyDelete
  14. syokknyerrr..dpt bunga dr lalink kecik..best2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...ALHAMDULLILAH..duaa sampai dia tua nanti dia ingat nak buat cam tu kat akak.. :-)

      Delete
  15. suka pic kak yan atas 4x4 tu....... comel.......

    ReplyDelete
  16. kuih pulut tu kak kitorang panggil lamban atau kelupis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke..mayb makcik tu.ckp tp.km yg lupa..heeer

      Delete
  17. samalah kak yan, teringat pulak makan bihun dalam plastik, kelakar jer rasa.

    wow...macam kat obesea pulak wap keluar dari mulut, best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nostalgia kan..suka sangat..heee



      best place lah to visit..

      Delete
  18. ehem mama tak pernah kesabah lagi..hu2x..indah view kat sana..memang best kalau dpt berholiday dgn family..

    ReplyDelete

cliks..cliks