cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, December 11, 2012

Trip to Kota Kinabalu (7) - Jambatan Tamparuli before saying good bye...

Last episode about our trip to Kota Kinabalu.. After checked out, kami terus menuju ke Kota Kinabalu.. The journey was so great. kejap gelap kejap terang. berkabus sangat jalannya.. terasa bit scary gak tu.. i mintak Hubby drove slowly je.. tatut..heee
 nampak kabus tebal tuu..
 masa datang nampak kat bawah tu.. now, tak nampak langsung.. tak cuak ke.. 
 hati i terasa sayu.. sepanjang jalan hampir setiap 1 kilometer ini je yang i nampak..tak perasan apa???
 ini hah..small churches sentiasa ada. but not mosque.. saddd...in fact my fren Aisyah cakap, rumah anak yatim kat sini pun ditadbir oleh mubaligh - mubaligh christian... dan anak - anak di dalam tu termasuk anak - anak kita, moslem.. cam ne tu ek?? cuba fikir - fikir kann..
 okkk...sambil tu jengah lagi scenery sepanjang jalan..
 dan lagi..
 berhenti seketika di tepi jalan.. 
 semua teringin nak makan durian..macam - macam local fruit ada.. 
 heee.. tak tahan bau derian tapi nak makan.. haruuu..
 i just makan seulas..
semua tengah tunggu lagi.. then kami terus menuju ke suatu tempat...
 
sampai lah kami ke area Jambatan Tamparuli..we all pergi ke bahagian seberang, dan turunkan kids and the rest, meanwhile yang tuek - tuek dan kurang tenaga hanya dalam Hilux dan tunggu di sebelah seberang.. 
seronok depa..
 Jambatan Tamparuli..
kami sambung perjalanan dan sampai ke Kota Kinabalu dan langsung took our lunch..bit late. this place, Kak Nong Restaurant suggested by Hubby.. sedap katanya.. kitarang ikut je lahh.and not bad... sedap - sedap food dia..
 dessert pun sedap..
 mine and hubby
mine also..seddapp..
 memasing rushing makan dan cepat - cepat nak checked in hotel.. nak mandi and some nak solat. 
kitarang just took this hotel, Zara Boutique Hotel.. Nice hotel.. amik daily use je.. they charged just RM100 per room. we took quite big room. amik 2. but then i rasa better i took another one just for me and Hubby.. I dah tak larat.. terus masuk bilik, meanwhile the rest keeee...
all these not for me.. for my SILs and nieces. 
depa ke sini Jamilah.. nak cari pearl.. I memang tak larat.. just pesan je dengan Chef CiJu...Nak tido and relax...then after this place, depa ke Pasar Filipino.. 
about at 7.00PM we all bertolak  ke airport..first batch yang balik at 8.15PM.. i and Hubby, kiddos plus Chef KoYa and other 2 guys balik at 9.25PM..tapi kitarang terus pegi sama - sama sebab nak arranged luggage.
ALHAMDULLILAH..semuanya settled as planned.. pulang kami diiringi our frens and family.. happy sangat.. sebab dapat pinjam Hilux depa.. JAZAKALLAH.. semoga panjang umur kita jumpa lagi.. Our trip ke Kota Kinabalu ini really great and meaningful. I dapat penuhi hajat My Mommi and My Daddi nak ke Sabah. just satu je lagi kata My Daddi, ke Sarawak.. So, nanti kena plan lah.. INSYALLAH next year kot.. Moga panjang umur, murah rezeki, sihat dan sentiasa di bawah lindungan ALLAH...

34 comments:

  1. Sempat juga makan durian, tu. :)

    Yang pasti, sepanjang jalan di sana memang nampak banyak sangat gereja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..sy setuju kak cik....6 years ago sy pernah ke sana..mmng susah nk jumpa surau or masjid...

      Delete
    2. Kakcik sebenarnya kitarang nak cari durian yang isinya merah.. tak jumpa tu yg rembat je tu..

      Delete
    3. dah pemerintah di sana tu kebanyakannya non moslem..

      Delete
  2. Saya ke Sabah pun sepanjang perjalanan tak henti-henti nampak gereja je. Cuaca dekat sana bestkan maksud saya area kundasang tu. Sejuk je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kundasang is the best lah for me. nak pegi lah for sure.

      Delete
  3. kat sabah, memang byk rumah2 anak yatim, tadika, sekolah2, masih ditadbir oleh sisters and fathers. even masa zaman sekolah saya dulu kak yan, guru besar sekolah saya tu adalah seorang mubaligh kristian. Tapi Alhamdulillah, selama pengalaman saya dengan derang belum pernah lagi, derang bawa kami masuk church (kami sendiri masuk sbab main kt sana je) hehe. THen, kena marah dek ustazah. HEHE.

    ps: saya sendiri tak pernah naik jambatan tamparuli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kann.. nak wat cam no.. dah macam tu sumenya.. anyway pandai2 lah nak terus kan hidup ni...

      oooo org sabah pun tak penah naik. heee..

      Delete
  4. Alhamdulilah.. dapat tunaikan hajat ibu bapa kita kan :)

    saya suka pegi sabah.. best~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH... love to go there again n again.

      Delete
  5. oo tu lah jambatan tamparuli yg glamer tu ye.

    ReplyDelete
  6. menda yg sama juga saya borakkan dengan suami...tak smpi 1km perjlnan mmg nmpk signboard church jerlah area ke kundasang, merata2...tak nmpk surau atau masjid langsung...sbb tu ramai ckp klu ke area sana susah sket nak cari mkn sbb rata2 ramai yg bkn beragama Islam...tp nasib baiklah sbb still ada kedai makan yg halal kan wpun tak byk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah.. tak lah darurat sangat mana pun. kena pandai2 lah kann...

      Delete
  7. Seronoknya..sempat makan durian..cuaca nampak sejuk je

    ReplyDelete
  8. sedih plak bace. sia2 budak tuh klu berpanjangan kt rumah anak yatim bkn islam. nauzubillah.

    bru 1st time tgk jambatan tamparuli tuh. sll biase dgr je. ahhaha pjg jgk rupanya.

    k.yan sempat chk in b4 terbang? hahahhaa tuh btul2 penat tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti u kena pegi naik jambatan tu lah yee.. heee..

      akak kena amik hotel gak sebab nak mandi lah.. relax kejap.. flight kan malam..

      Delete
  9. suka dengar lagu jambatan tamapruli...rupa2nya macam tu rupa jambatannya..

    p/s tentang gambar tu, begitulah gamaknya kalau pemerintahnya bukan islam..realiti menyedihkan yang terpaksa dihadapi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menyedihkan.. takut nanti bukan takat kat sabah sarawak,, kalau pemerintah buat dek je, tak mustahil di semenanjung akan jadi.. nauzubillah..

      Delete
  10. dlm byk2 negeri, sabah lah yg i x penah jejak... tgkkan entry ni, geram i nak gi..hehehe

    ReplyDelete
  11. tentang usaha mubaligh kristian tu, kita tak boleh salahkan mereka. memang mubaligh kristian aktif dlm kegiatan mereka, manakala pendakwah kita, sorry to say, tak aktif macam mereka. Kemiskinan menjadikan manusia memilih kesenangan, dan kesenangan di tawarkan oleh mereka yg pandai cari kesempatan. Isu ni byk kali di utarakan oleh saudara baru kita kalau dengar slot Islam AgamaKu kat radio IKIM tu..

    Best betul dah naik jambatan Tamparuli tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mintak2 keturunan kita dijauhkan.. nauzubillah..

      akka tak naik lah.. tak larat dan tak kose.. hee.. bebudak je lah..

      Delete
  12. best nyer kak yan.......
    semua dapat........
    bila tgk jambatan temparuli tu...teringat lagu dia.....
    percutian yg menarik kak yan... boleh buat rujukan nanti......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. happy yang penting. suka nak share je..

      Delete
  13. salam Yan, lama saya tak blogwalking...belum pernah jejak kaki ke Sabah....teringin nak pergi bila tengok gambar2 dalam entry Yan ni..

    ReplyDelete
  14. Seronok lah tgk citer sis gi kk ni. Terimbau2 sy gi 2008 dulu...lama dh.

    ReplyDelete
  15. Rietta cdg nk sewa keta..sng nk grak...klu cartar teksi,timing kitorg bknnye btul sgt...hehehe...pearl? Bestnye, nnti last day rietta patah blk kk tgh hr....flight mlm....smpat lew p cr pearl....utk buah tgan....nnti rietta call akk klu xjmpa tmptnya yea....

    ReplyDelete
  16. sewa kete je rietta...tak.lah jenuh depa menunggu...then bila2 nak.keluar, bila2 nak balik, anytime je...

    pearl tu sebenarnya areanya opposite filipino.market. then selang 3 4 baris dr area hotel kot..apa2 nnt rietta call akak...insyallah.

    ReplyDelete

cliks..cliks