cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, December 15, 2012

Risik - merisik Miz Pija

Tanggal Dec 8, 2012  di rumah my SIL diadakan majlis merisik.. (sesuai lagi ke perkataan merisik zaman kita ni ek?). This is just adat sambil berkenal - kenal lah maksudnya tu.. Kalau zaman dulu - dulu merisik ni memang amat memainkan peranan kan???..Now just senang cakap majlis berkenalan antara dua belah keluarga..Ye lah dah memang antara teruna dara tu dah saling mengenali.. Ini lah majlis yang dirancang pada mingu lepas nya ni...
 Miz Pija nak kan this event as simple as possible.. that why tak ada  barangan lain menyertai rombongan, just a ring, set telekung, dan seraga buah - buahan..berbalas 2 dulang, cake and manisan arab..
 semasa majlis berlangsung..tiada acara berbalas pantun..direct to the point..just bincangkan waktu yang dirancangkan..nikah dan langsung. INSYALLAH  20/21 April, 2013..
sebagai tanda kepunyaan orang dah HARAM bagi orang lain meminang.... cincin disarungkan oleh bakal MIL..
 berkenal - kenalan kami semua..ALHAMDULLILAH dua negeri bakal bersatu, SELANGOR dan TERENGGANU..
 ceria je bakal pengantin..
 seusai majlis, langsung lunch.. 
 dijamu dengan buah - buahan tempatan termasuk lah Raja Buah ni.. D24..
sebelum berangkat pulang, photography session..happy semua. ALHAMDULLILAH...from now on me, Miz PiJa, and the family akan bit busy...Almaklum majlis just a round the corner..another 3 months plus.. dan kalau orang Jawa ni buat majlisssss..eemmmm tengok kan je lah nanti..INSYALLAHHH...Kenapa  i kata i pun busy?? Well this girl dah duduk sama dengan i sebab kerja with my company. she likes my own daughter.. Kira i pun ada sawab macam mak pengantin lahh..heeee...dua'a kan my health in good condition ye...INSYALLAHHH..
*******************************************************
Volume 7, Book 62, Number 8 :
Narrated by 'Umar bin Al-Khattab
The Prophet said, "The rewards (of deeds) are according to the intention, and everybody will get the reward for what he has intended. So whoever emigrated for Allah's and His Apostle's sake, his emigration was for Allah and His Apostle; and whoever emigrated for worldly benefits, or to marry a woman, then his emigration was for the thing for what he emigrated for." (1)

20 comments:

  1. Cantik bakal pengantin..simple je. Bagus kan..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum,
    Suka tgk majlis yg simpel mcm ni, nampak hepi mcm dah keluarga besar kan.
    Semognya semuanya dimudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilahh...simple dan.insyallah.tinggal tunggu majlis nikah je nnt.

      Delete
  3. selamat melangsung pertunangan......
    berseri2 bakal raja sehari nie........
    simple majlisnya...tapi meriah dgn ikatan ukhwah......

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple je..baju pengantin pun baru beli 2 hr sebelumnya..heeee...

      Delete
  4. tgkkan ni, teringat masa i dulu..heheh.. mase tu lagik selamba dok kat dapur, tetibe mak mertua dtg sarung cincin merisik kat dapur.. khelass laa kan tempat sarung cincin..hahah.... betul kak, mcm ni senang..merisik..xyah tunang..terus nikah & sanding.. jimat belanja & tak penat..mcm i jugak tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo ye ke...heee..sempoi kann...relax n cool..

      nnt ada gak.majlis tunangnya tp sblm majlis nikah...alahhh sebab ada bawak brg hantaran..

      Delete
  5. hidang buah durian lagi...sedap lah.

    ada lagi gadis yg buat majlis simple macam ni ye..biasa zaman skrg, kalau tunang..dah mcm majlis nikah kahwin

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah akak pelikkan sekarang ni tunang mmg dah mcm majlis nikah..yg lagi pelik lelaki.sarungkan cincin..lg pelik bila mak pak buat tak kesah dan beriya2 suruh sarungkan cincin..itu adat mat salleh...bukan adat kita...


      bila putus tunang dah haru..macam2 lah kan..

      Delete
  6. alhamdullillah..semoga dipermudahkan perjalanan ke april 2013 ya.. ;)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah...simple itu terbaik...sy suka!!

    ReplyDelete
  8. Dh lmer xdgr kisah merisik....biasaskank nie, masa bertunang, trus sarung dua cincin...akk, rietta dh smpai kundasang....nek teksi jew akk....sbb tkut sesat...walau ada gps....ngh check blk ntry akk...nk susun jadual lawatan esok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. best nya kann... harap2 tak hujan and u will enjoy the moment.. pegi tau sume tmpt2 tu.. sure u suka.. esp anak2..

      Delete
  9. Saya saya.. nak off topic.. majlis merisik saya lagi tak de apa.. cincin pun takd... just mai merisik kosong je huhu.
    Tunang baru bg cincin tu pun mcm tak rupa majlis.. nak update kat blog pun mcm ragu2 "nak update ke tak" kekeke.

    Anyway.. bg sy, sy lg suka yg selamba & simple camni.. dari rupa yg mcm nak kawen dah erkkk tp itu terpulang la kak kan? :D

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah dan tahniah! Kenduri kahwin Jawa biasanya memang berat. "Berkat" untuk para jemputan pun nasi berlauk-pauk, dan banyak. Generasi Jawa baru nampaknya sudah boleh menerima amalan beri "berkat" barangan atau makanan kering. Itu pun, dari segi ko$nya, boleh jadi berat juga.

    ReplyDelete

cliks..cliks