cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, December 3, 2012

Trip to Kota Kinabalu (4) - Rumah Terbalik dan Kundasang

Today was the third day we were in Kota Kinabalu.. After tiring day semalam, semua masuk tidur awal. Hari ni nak ke Kundasang and we would stay over nite in Kundasang. Usually ramai yang kalau ke KK dan  balik hari je. But i dah planned i nak our trip ke sini dan bermalam.. Hubby duk cakap kat i, tak de apa, tak de apa... I cakap biar tak de apa, tapi i nak rasa tidur  di kawasan pergunungan.. seronok i m sure. macam my experience stayed kat K I N T A M A N I   B A L I.  nak bangun pagi cakap mulut kuar asap. heeee
So, pepagi dah dikerah depa bangun.. tau je lah kann.. time differ tu yang membuatkan rasa pelik nak bangun pagi.. heee.. ye lahhh.. Pukul 6am dah macam pukul 7am.. Subuh tu pukui 4am.. apa tak pelik.... tengok kan je lah depa tidur ni.. heee.. My kiddos usually akan tido dalam bilik PamanMie.. usually i and Hubby berdua je.. Heeeeee....
ALHAMDULLILAH, kata PamanMie, Abang Irfan buat Solat Dhuha.. nak dua'a banyak - banyak ada rezeki di Kundasang nanti..  heeee..
Usually orang kata, susah nak makan sebab susah nak cari makanan Islam.. duk lah fikir kepala i ni, tak kan tak de langsung kannn... eeemmm.So, pepagi tu kitarang breakfast dulu kedai mamak di bawah apartment tu.. sedap gak lah roti canai nya..
pulunnn.. hubby suruh ordered roti canai. maka 28 keping diordered. nak makan nanti di Kundasang.. SEBAB kata orang, tak ada makanan  di Kundasang. means susah lahh.. 

First Hilux, SSIAM, ready to go..Cle Meran drove this. 
Second SSIAE, Hubby drove.
and third Hilux, heee...SSIAL... PamanMie drove.. ALHAMDULILAH ok ok je.. dak de mende2 SxxL.. jadi..heeeee.... Kereta free orang bagi pakai beb.. Kita bawak je lah.. Driver free, just isi minyak je.. DIESEL je pun.. Ok lah kannnn...Cut our cost already lah.. memula nak chartered 2 urvans with driver plus gas. just RM550 means 2 urvans RM1100. tapi now, ALHAMDULLILAHHH.. JAZAKALAHH to Azmi and Aisyah..
we started our journey. seronok suasana di KK.. i love clouds... cantik.. berkepul - kepul.. feel like to touch lahh...besarnya kejadian ALLAH... 
after driving about 40 minutes, first place kitarang singgah adalah 'RUMAH TERBALIK' - The Upside House of Broneo. It was officially opened in  February 1, 2012. kira ALHAMDULLILAH lah.. kitarang dapat include this place in our trip.
Ini lah ghopanya rumah terbalik tu.. nak masuk kena ada time. u cant simply redah.. ada guide yang assist kita. 
sebelum masuk, jom pe garage dia.. heee..kancil terbalik..
dipesan sudah di sini.. then masa nak masuk tu, guide yang nak bawak kita ke dalam, introduced herself.. langsung tak senyum..macam robot je cakap.. tak friendly.. then guna bahawa KAMU KAMU tu lah...(memang dah baha sa diarang pun kann) i rasa macam police lak dia cakap.. "kamu dilarang mengambil gambar, jika kamu berdegil juga, kami akan delete gambar kamu"..heee... haru... weiiii.. kami bayaq RM10 for adult and RM5 for kid tauuu... mahai gak lah kannn... i think better depa use English lah.. so nampak soft sikit.. anyway..ikut kan je lah.
model rumah terbalik. 
ini lah keadaan di dalam rumah terbalik tu.. heeee... ini bukan dari my camera ye.... i cilok lah.. kiranya sume terbalik lahh. pinggan, washing machine, kerusi.. we here just about 10 minutes je...so melangkah keluar..
ini di bahagian luar rumah terbalik tu.. mati - mati i ingat ada lah 3 4 bijik, ghopa - ghopa nya tu lah sebijikkk.. laaaaaaa.... 
 RM10 just for 10 minutes. anyway, i suggest, pegi lah.. saksikan sendiri.. ok lah... interesting gak lah... maybe ada kata mahal ada kata ok llah..but for me, u kena try. bila kata travel tu, kena ada budget lah kannn... tak cuba makan tak tau..rasa - rasanya the entrance fee tu dah dikurangkan kot. if i m not mistaken ada blog yang i baca  D A Y A N G   A M Y., entrance fee masa memula tu RM18... too much lah pada i.. 

di kedai souvenir i rembat one mug, then by buying that i can have free.......
 tea and toast bread.. tea tu, you can refill lah banyak mana. Boleh.... then kitarang sambung balik our journey...

sampai ke Pekan Nabalu.. ni dia.,..depa nak panjat  menara tu.. tak sanggup i.. lotih den..
simple pekan lahh..bakn pun ada..
itu dia buah terap.
sambung lah dan sampai ke sini......
very nice place. 
ini lah ahli rombong kita kami... 19 orang including  4 kids. lihat lah awan tuuu.. eh.. kabus lahhh...
setelah driving almost 2 hours.. sampai lah kami ke Pekan Kundasang...Cantikk....
meriah.. menarikk.. mulut memasing tak berhenti cakap. YA ALLAHHH...cantiknya.... SUBHANALLAHHHH... MASYALLAHHHH..heee.. macam new zealand lah.. macam switzerland lah..hubby lak cakap macam, ireland.. heeeee.. lawakk.. macam penah pegi.. hubby memang lah dah sampai.. lawaknya kitarang lah.. JAKUNNNN..

we checked in first.. ada agenda lain lepas ni.. so put all the luggage. takut kena hujan..
tak masuk bilik pun sebab not the time yet. we arrived here at 11.45am. 
the SSs pun nak rehat kejap..
the hotel pun dapat pengiktirafan dari TripAdvisor. Ok sangat lah tu kan.. tungguuu.. nanti kita tengok biliknya..nanti kita sambung cerita ye... now.. relax kejap..
*******************************************
Volume 2, Book 20, Number 194 :
Narrated by Abu Huraira
The Prophet (p.b.u.h) said, "It is not permissible for a woman who believes in Allah and the Last Day to travel for one day and night except with a Mahram."

52 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Sejak dulu saya mmg teringin nak pi kundasang, tapi sampai skrg blm tercapai hasrat tu wpun dah tak terbilang sampai KK hu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam dear...


      pegi.. balik ari pun ok..nak thrill tido semlm..

      Delete
  2. Baca catatan Yan buat kakcik rasa rindu nak ke sana semula. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee..jom kak..sy anytime leh pi ni..tp end of the month lah.

      Delete
  3. saya suka sgt view kat Kundasang..cantik. lagi2 kat mesilau tu..

    ReplyDelete
  4. Bestnye akk...rietta plan nk pergi 15 nie insyALLAH....tp trus nk stay kundasang...nak rasa pergunungan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tu dear...hope nt raining lah...best makan.kedai mamak tu.

      Delete
  5. kak... kerusi meja semua terbalik jugak ke?

    ReplyDelete
  6. teringin jugak pergi kundasang lah..view dia cantik

    ReplyDelete
  7. SS14L tuhhh..hahahaha!!!

    haritu pegi saya tak perasan world's highest via ferrata punye signage tuh. nak pegi lagi! nak pegi lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah no bad thg hapnd lah..heee


      emmmm kena pegi lagi tuuuu

      Delete
  8. Meriahnya Yan jalan ramai2..rasa nak pegi la pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi reramai ni bestnya cam ni lah...happy je.

      Delete
  9. Assalamualaikum Azian

    saya pun dah pasang agan2 nak pergi ke rumah terbalik tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam bro rozali...


      insyallah sampai..

      Delete
  10. menariknya kak yan.... remy pernah dengar pasal rumah terbalik tu...tapi tak pernah tgk lagi...thanks for sharing..... menarik sangat......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok lahhh...ada activity kat situ..br sgt that place.

      Delete
  11. memang cantik view dari atas tuh yer...pergi ramai2 sekeluarga pasti seronok kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhandullilah sume ok...kena dengar kata ketua rombongan..heee

      Delete
  12. Masa Aina pergi rumah terbalik tu tak buka lagi... July 2011.

    ReplyDelete
  13. dah 2 kali pergi kk, tapi tak pernah sampai lagi kundasang...best jugak ni :)

    ReplyDelete
  14. masa saya smp kat umah terbalik dulu tuh, saya tersangatlah confuse.. macam dunia saya tiba2 terbalik.. hehehehe~

    ReplyDelete
  15. bestnyer dh tgk depan mata rmh terbalik ni.. teringin gak nk pegi..slama ni tgk kat paper je

    ReplyDelete
  16. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  17. RIndu sabah...haritu rayyan backpacking 11 hari sampai brunei!!!! rindu serindunyaaaa

    ReplyDelete
  18. cepat kak... tak sabar nak tgk bilik

    ReplyDelete
  19. Aslmkum sis Yan.
    lucu nengok gambar yg 1 st tu....duduk tp mata pejam lagi...hi..hi..
    suka tengok gambar cuti2 di KK ni...byk yg menarik...ni yg buat nak pergi lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee..depa.mata kelat lagi..

      kena p.lagi.tu..

      Delete
  20. wahhh kak yan pi KK yep. CiM dah pegi 2 kali & maybe kita menginap tmpt yg sama jep kalau di lihat dr rest. mamak bwh apartment tue. Mahal tak kat mamak tue...huhuhu...

    gi kundasang, ok lahhh singgah kat jembatan tamparuli. tapi time balik yg tak syok, dh laaa jln gelap gulito, pastu lambat sgt nak smpi berjam2 duk dlm kereta sakit badan. huhuhuhuhu....

    ReplyDelete
  21. owhhh yaa kak yan, pi pasar malam dpn jeti tu tak? makan malam kat situ murah skit, ikan sotong udang semua fresh dr laut trus bakar kat situ jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak p ke situ..tp nt really makan.beriya2. sebab makan.nak.kena.sekali.wt second group mlm.nya.

      Delete
  22. assalamualaikum....
    yan alhamdulilah seronoknya jalan2..rumah terbalik tu unik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam.


      alhamdullilah pengalaman.yg berbeza...

      Delete
  23. Rumah tebalik tu sy pn blm pegi lg tau...pdhl dkt sgt dgn rmh sy..hotel perkasa x prna stay..mmg hotel pling lama d sabah ada 3 semua nya...dlu2 hotel tu milik kerajaan negeri...skrg x tau sda apa ceta..mmg hotel tu x bes...ur better stay kinabalu resort...sblh pine hotel tu homestay byk...nex tym tahu sda kn...

    ReplyDelete
  24. waduhhhhhhhhhhhhhh cantik semua nya k.yan! tapi tak berkenan la ngn rumah terbalik tuh. mahai utk xperience yg biasa2 dgn sombong2 org tuh. dtg dr mne nye rumah terbalik tu k.yan? ade sjarah ke camne? motif? k.yan ni diantara wishlist kiteorang jugek nak pg nnti. tqtqtq bole collect info!

    ReplyDelete

cliks..cliks