cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, September 29, 2021

My Chapati for the first time


I tak pernah buat chapati. 
selalu main order je kat Uncle K tu. 
makan dengan Aloo Masala. 
sedap nya kat tekak. 
then chapati dia lembut je. 

pernah dulu beli frozen Chapati. 
bila dibakar tu Chapatinya agak nipis dan tak fluffy pun. 
teringin gak nak mencuba buat. 
then pernah hubby dok suggest yang i buat kan Chapati. 


then bila buat groceries last month i pun grabbed lah 1 packet tepung Atta ni. 
lama tu perap tak terbuat2 pun. 


maka semalam i mencuba. 
dapat gak buat tapi tak berapa menjadi. 
maka pagi tadi i cuba lagi. 
tepung setelah diuli kena lah direstkan dalam 30 mins. 


tekan tengah tu dah bulatkan cam ni. 


lalu dibahagi2kan. 


bulatkan dan sapukan tepung. 


restkan lagi dalam 10 mins. 
kena cover ye. 
supaya tak kering dough tu. 


mula lah mencanai. 



canai membulat. 
ni kena practice. 
tapi kalau tak bulat sangat pun tak pe. 
makin lama makin ok nanti. 


then bakarkan. 
tanpa minyak. 
bila dah ada bubble cam ni terbalikkan. 
dah tunggu sampai ada warna2 kat situ. 


once angkat kena lah sapu sikit butter or ghee on top of it. 
letakkan dalam bekas tertutup sebelum dihidangkan. 


Ok. i share the recipe here. 

Homemade Chapati #mystylemyversion

Bahan :
2 cups of atta flour. 
2 tbs minyak masak/olive oil.
1 ts garam
1 tbs gula pasir
2 cup + 2 tbs luke warm water. 

Cara:
1. Combine kan tepung dengan garam dan gula. 
2. gaulkan serata. 
3. buatkan kolam dr tepung dan masukkan 2 cups air dulu. 
4. uli sehingga lembut. 
5. kemudian masukkan lagi sikit2 air yg lebih 2tbs tadi.
6. uli lagi hingga benar2 dough bersatu dan lembut. 
7. Roundingkan dough dan restkan dgn tuala selamat 30 mins. 
8. Keluarkan dough dan uli lagi dan bentukkan memanjang sebelum dibahagikan kepada 8 atau 10 dough kecik. 
9. roundingkan dough dan ketepikan lagi dan ditutup tuala. 
10. restkan 10 mins dan mula mencanai. 
11. salutkan dulu dough kecik lalu dicanai tipis. 
12. sediahkan pan utk membakar chapati. 
13. tunggu hingga bubble2 kecik dan besar timbul lalu balikkan. 
14. masakkan sekata dan angkat. 
15. sapukan butter atas chapati yang telah siap dibakar. 
Dahhh siapppp. 



Maka ini lah my breakie utk pagi tadi. 
Makan dengan kari ayam dan osmot kambing. 
not bad lah. 
memang kena cuba lagi. 

10 comments:

  1. wowwww!!! tahniah akhirnya menjadi juga capati versi kak yan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear. itu pun second time mencuba. gigih i u. tp nnt kena buat lagi. sebab tak berapa nak jadi lah. not so soft.

      Delete
  2. Wah, kegemaran saya makan..terima kasih share infor ni ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke brother. i suka makan tp tak tau buat. ni baru belajar.

      Delete
  3. Macam banyak kerja nak buatnya
    Tahniah dapat siapkan sarapan chapati

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. hahahah..idok lerrr. takat makan sendiri boleh lah. bukak resto kalu kena panggil org dari india kot. hahahah.

      Delete
  5. Ya allah...Kak Yan....sedapnyaaaa....capati memang kena goreng tanpa minyak kan....sedap ni sesuai untuk orang diet

    ReplyDelete

cliks..cliks