cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, June 4, 2020

My dessert - iftar 2020



no idea nak cerita apa dah kat blog ni. 
so since tak tau apa maka i terfikir nak letaklah gambar2 my dessert waktu iftar baru2 ni. 
terlanjur kita agak terlebih rajin this year kan. 
hehehehe..
tapi i buat terbalik lah.
the latest dulu. 
semua gara2 format baru blog lah ni. 
sikit blur. 


ini Red Ruby.
ada balance so i tambahkan sikit lagi dalam tu dengan Kolang Kaling warna bunga telang. 


so dapat 2 kali makan Red Ruby. 


ini yang first time i buat.
tak campur kolang kaling. 
guna SENGKUANG biasa je.
sebab tak dapat pun sengkuang cina. 
tapi bila dah dibuat cam ni sedap je. 
sama je rasanya dah. 


saje je disolek2kan gini. 
gara2 nak masuk IG lah gamaknya ni. 


ini pulak SAGO GULA MELAKA.
i ada buat air gula melaka lebih. 
then ada banyak sago putih tu. 
then buatlah. 
makan sejuk2 sedap nyaaa..


pun sama. 
kita solekkan sikit. 
i letakkan air gula dulu dalam bekas. 
then masukkan sago yang jernih tu. 
then bila nak makan baru letakkan santan or susu. 
and this time i mixed kan santan and susu. 
lagi sedap. 


ini i buat RUCUH. 
last time i pernah buat dan i blog kan gak. 
tapi last time i buat RUCUH KUINI.  
ini ada mangga so kita buatlah. 
i bought HARUM MANIS. 
tapi sayang tak lah manis mana. 
beli jauh2 dlm 3 kilo. 
nak makan cam kat gambar selalunya tu tapi hampe. 
buah jenis yang belum masak dah dipetik. 
then bila dah lama kat peti i buat kan rucuh lah. 
nak makan terus agak kurang sedap. 


then i buat BUA LOI @ BUBUR CANDIL. 
banyak kali dah i buat ni. 
suka. 
kali ni i tambah kan sikit kolang kaling. 
maklum lah. 
tengah mewah dengan kolang kaling. 


letakkan santan pekat dan ice. 
perghhh!!


silakann. 


ini dessert beli. 
gara2 hubby seronok bershopping food dengan kawan dia. 
sampai macam boleh bukak warung depan rumah dibuatnya. 
dengan hajat nak tolong kawan. 
tak pe lah rezeki orang kan. 
not bad the kuih. 
but i like yang tengah tu more. 
sedappp. 


teringat zaman dulu2. 
waktu kecik2 tolong mak and arwah nenek i.  
buat LOPES DAUN PISANG. 
kalau sekarang ni orang suka buat dalam loyang. 
but i love lopes yang cam ni. 


kan cakap ada buat stock air gula melaka. 
so i pekatkan je sikit air gula tu. 
then makan lah dengan LOPES ni. 


macam teringin nak buat lagi lah. 


always win. 
ini dia. 
CEKODOK PISANG. 
buat beberapa kali. 
selalunya licin lah. 


KOLAK PISANG. 
jiran bagi. 


nampak tu. 
ni kali keberapa tah CEKODOK PISANG ni. 
and BOMBOLONE. 


ini masa first time i made TEPUNG PELITA. 
kira badan tu dah cantik dah. 
cuma bahagian bawah nya yang hijau agak pahit maybe sebab terbanyak duan pandan. 
but overall menjadi. 
nanti nak cuba lagi. 
yang bawah tu Hubby beli. 
againnn..
nak tolong kawan niaga. 


ni Chef Ciju buatkan cake for Abang Luqman sempena birthday dia. 


ada lagi Edible Flower tu. 
tepekkan kat situ. 


chef ciju buat inti kelapa banyak. 
i teringin nak makan benda ni. 
so buat sikit. 
PUTERI 2 SEBILIK. 
tapi warna sama je. 
biar putera tak berebut. 
hehehehe. 


tak de resipi khusus. 
pakai bedal je. 
agak2. 


nak guna style traditional lah gitu. 


4 hari puasa i made this. 
ES TELER. 
semua mmg suka. 
esp Abang Luqman dan Abang Irfan. 
diarang kalau kat asrama mmg benda2 ni dulu yang masuk perut. 


ini yang pertama kali buat SAGO GULA MELAKA di bulan puasa. 
guna susu ni. 
ingat nak pakai santan. 
tapi dah malas dan tak sempat. 
kita curah susu je lah. 


guna BUNGA TELANG yang i frozenkan almost a year dah. 
elok lagi. 


segarrr..


ni cake dari Chef Ciju lah. 
gara2 ada Edible Flowers tu lah. 


Butter cake kot. 
lupa lah pulak. 



then our first dessert in Ramadan. 
Chef Ciju kan buat inti kelapa banyak. 
so dia teringin nak buat onde2. 
tapi bukan real onde2 sebab dia nak pakai inti kelapa. 
sedap weiii..

ALHAMDULILAH..
ini adalah antara dessert yang sempat i and chef ciju buat. 
malah ada sikit yang dibeli. 
gara2 MCO kan. 
maka yang dibeli tu sangattttt kurang. 
lebih kepada homemade. 
Itulah hikmah MCO. 
nanti i share drink yang i buat pulak ye..

6 comments:

  1. Ya allah Kak Yan..menduga iman betul la tengok entry ni..sedapnyaaa..

    ReplyDelete
  2. wahh..macam2 jenis..semua sedap2..terliur tengok rucuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan rucuh. lagi sedap dgn kuini. tapi susah dah sekarang nak cari kuini.

      Delete
  3. Dah lama tak jenguk blog, sy pun terkial kial nak edit balik...nak kemaskan blog pun ambik masa kak..harapnya rajin tu ada lah 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. risau pulak silap2 boleh hilang.
      lagi2 org macam i ni. buta IT sikit. jenuh gak lah nak masukkan gambar. slowly lah ye. but surely.

      Delete

cliks..cliks