cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, April 27, 2018

Merhaba Turkiye - Seharian di Goreme, Cappadocia (4)



Hiiii,
eh, baca  S I N I  dulu ye..

sambung cerita kita ye. 


i was in Cappadocia just one day. 
I arrived in Goreme at 3am on March 28, 2018 then malam tu langsung ke Istanbul. 

Jadi i cuba cari masa nak explored sikit Goreme ni. 
sebenarnya better stay 2 nites lah baru betul2 enjoy. 
tapi  i at least dapat naik belon tu memang superb experience lah.
berbaloi.

sebenarnya bila dah sampai di Cappadocia ni baru lah tau yang hot air balloon ni bukan main boh  je. 
ada time yang ok and ada time yang not ok to fly. 
Memang kami bertuah sebab, seminggu sebelum kami sampai, tak ada activity hot air balloon ni. 
dan memang dah tertulis, kami berjaya fly hari tu. 
then the next day dah tak boleh dah. 
rezeki memasinglah kan. 

Ok now i nak cerita activity selepas hot air balloon i habis. 
all settled at 8.00am. 
then terus kami dihantar ke hotel kami semula. 
masa ni memang dah plan nak tidur dah. 
my tour guide dah called at first and asked us when he cud pick us up for the tour. 
i bagi tau let us sleep first then we wud decide the time. 
He said, all up to u. 
mengantuk you..
bayangkan lah tak tidur2 dari semalam malam tau. 


jadi, once tiba di hotel kami took our breakfast. 
tu dia, merangkak naik ke atas sana tu tau. 


yang penting isi perut dulu. 


i makan je lah yang ada ni.
yang penting perut terisi.


dapat Hot Apple Tea.
pergghhhh!!.
dua cawan i ambik. 
Minum panas2 memang melegakan. 
(i suka lah bekas silver tu lah.. murah je. tapi berat nak bawak balik).


bila nak balik bilik tu nampak makcik dapur goreng benda ni. 
ada sorang guest yang ramah siap bagi tau, benda ni memang jadi kesukaan semua. 
like jomput2 kita lah. 
tapi ini roti.
i tapau bawak bilik 2 ketul. 
hajat nak makan. 
tapi sampai bilik, tak termakan. 
perut i kenyang sangat. 
plus, tertidur keletihan.
membazir, kan. 


katil ni cantik lagi. 
tak terusik. 
sebab kami tak ada masa nak tidur malam tadi.
so pagi ni i nak tidur. 
kami tidur terus.
at 11.30am baru kami berkemas. 
janji dengan Sergio, our tour guide nak jumpa at 11.30am.
tapi delay lagi. 
another one hour. 
hahahahaha
dia siap cakap, take your time. 
apa lagi. 


tapi once dah siap dan jumpa dia, siap cakap yang kami dah terlebih masa check out. 
hahahaha.. 
bergelut ke bilik semula kemas2 dan letak all the things kat reception area. 
sib baik luggage tak dipunggah keluar. 
so, once letak barang semua, kami checked out then terus ikut Sergio nak ronda2 Goreme. 


first spot, we went to UCHISAR.

apa yang ada di sini..

google bagi tau ye..

Uchisar is situated at the highest point in Cappadocia, on the Nevsehir-Goreme road, just 5 km from Goreme. The top of the Uchisar Castle, provides a magnificent panorama of the surrounding area with Mount Erciyes in the distance. Many rooms hollowed out into the rock are connected to each other with stairs, tunnels and passages. 

 Due to the erosion in places of this multi-leveled castle, it is unfortunately not possible to reach all the rooms. Most of the rooms, located on the north side of the castle are in use as pigeon houses today. Farmers used these cave pigeon houses to collect the droppings of pigeons which is an excellent natural fertilizer for the orchards and vineyards. 


Uchisar merupakan tempat tertinggi di Goreme.
Dulu2 penduduk di sini membentuk kawasan berbukit ini menjadi tempat tinggal mereka. 
Tapi sekarang dah tak ada yang duduk sini dah. 
Yang ada pasti burung2 lah.


kalau banyak waktu boleh je pelan2 merayap ke bawah tu. 


macam satu perkampungan lah kat sini. 



kita bergambar lah kan kat sini. 
Ingat nak gak jenjalan kat bawah tu tapi tengok jalan ke bawah agak kurang selesa maka rasa malas nak jelajah.
lagipun nak kena timing lah kan. 
Tangkap2 gambar je lah. 


Memang ramai orang ke kawasan ni. 
tak lama we all kat sini. 


then kami ke Pigeon Valley. 
area Nevsehir.
I nak sangat ambik gambar dengan Blue Evil Eyes ni. 
Alahai bukan nak percaya benda2 tahyul ni. 
but i like the tree with this stone.
nampak menarik sebab warna biru. 

The valley is named for the many pigeon houses or dovecotes carved into the rocks and cliffs. Years ago the pigeons were used as message carriers, and their droppings were used as fertilizer and maybe even for use in making explosives. Today, very few, if any, pigeons are kept in the valley, although many locals keep them as pets in their own columbariums.


dah nama Pigeon Valley, so memang berlambak lah kan burung2 ni. 


nak explore boleh gak.



tapi Mak Bedah nak posing je. 


nanti kata tak de bukti pulak kan. 


boleh gak beli dried fruit kat sini. 
tapi Sergio dah bagi tahu nanti dia akan bawak ke tempat yang sesuai for shopping benda2 tu. 


kalau turun ke area bawah tu boleh ngopi kot. 
tapi tak boleh lah..
i mai lain tahun ye. 


mata i terpaku di sana. 
Jewelry store you. 
Sergio cakap, don't worry. 
later.
wokeyyyy.
hamba pasrah. 


kami meneruskan perjalanan. 


Sergio memang banyak info lah. 
puas hati mendengarnya. 


Kami ke sini pulak. 
3 Graces or 3 Beauties.
Nampak ada 3 tu. 
Terletak di Urgup, Nevsehir.


Ehhh.. 4 beauties lah.. 
hehehehe

apa cerita di sebalik 3 Beauties ni ye. 


Three Graces are the brilliant three fairy chimneys located on Urgüp, district of Nevsehir. It is the most famous natural beauty and symbol of Urgüp. This amazing natural formation is well known not only its enchanting landscape but also its incredible story. 

According to a legend, once upon a time, in Kingdom Period, there was a king and his daughter, princess living peacefully together here. After he lost his wife, the king began to be addicted his only daughter. Also he worried about her due to the fact that she was very beautiful and charming.

Therefore, all men in country wanted to be married her. But princess fell in love with a shepherd. The king disapproved that marriage because of that he decided his darling princess to be married with authorized man. However, she escaped from the palace and got secretly married with this shepherd.

After years, she give birth a baby. Then she thought that maybe his father forgive them thanks to their child and set off to the palace. The king did not mercy although they had a child. He ordered these soldiers to kill this family. When the princess run away those soldiers of the king, she prayed to the God: “please, my God, make us either a stone or a bird.” The God accepted their prayer and they immediately convert into a stone (today’s fairy chimney called Three Graces). So, these three fairy chimneys (Üç Güzeller) symbolizes as the princess, her husband and her child.



rock formation ni terjadi sentiasa.
non stop. 
maybe kalau i mai lagi another 2 years, batu ni dah jadi lain dah.



udara di sini memang best. 
nyaman je. 




i tak ingat apa nama tempat ni. 
Sergio dropped us here then let us taking some of the pictures here. 
kami jalan2 je lah. 
macam2 rupa orang kami jumpa di sini. 
termasuk lah Malaysian. 
ALHAMDULILAH..
ramah menegur kami. 


then kami ke Deviant Valley atau pun dipanggil Imagination Valley. 


mengimajinekan batu tu adalah camel. 
kita kasi cium sikit. 
idea si Sergio lah ni. 


we with our tour guide, Mr Sergio.


orang agak ramai masa ni. 
kami tangkap gambar sikit kat sini dah terus ke tempat lain pulak. 





masa masih banyak lagi. 
tapi perut dah macam lapar je. 


tapi Sergio nak bawak kami ke Ceramic Shop. 


we took some of our times here. 
sambil tengok demo dari si Mustafa ni. 
Family business semuanya. 


dihidangkan Apple tea. 
segar je. 
memang suka i. 


i tak membeli lah di sini even ada yang dah berkenan di hati. 
memikirkan nak mengangkut cam ne lah nanti. 
sebab antara Capadocia and Istanbul consider domestic.
jadi takat 22 kg je being allowed. 
kang ada nak kena sedekah kat orang pulak nanti kalau access beratnya. 


Masa ni i dah lapar sangat. 
Terus Sergio ajak ke Orient Restaurant to have our late lunch. 


kembang2 ini menyambut kami. 
cantik.


Nampak segar. 
Jom kita makan.


Ini dikeluarkan dulu.
Sergio cakap, best ni. 
Makan lah kita. 
dah nama nya tekak melayu.
sedap gak lah.
masih boleh ditelan. 
tak sure, ini pickle ke apa. 
makan dengan roti tu. 
like starter lah. 


then salad. 
alahaiiiii..
salad2 cam ni tekak melayu memang 50% je jalan kan. 
boleh lah. 
kita makan je. 
tapi memang fresh tang sayur2 tu. 
lagi satu, organic. 
depa tanam sendiri. 


ada roti lagi tau. 


then my food kat sini. 
i memang dah plan nak makan yang ni. 
Pottery Kebab. 
dalam tu lamb. 
Makan dengan nasi tu. 


macam ni cara nak makan nya. 


sedapppp..
ini memang best. 


Ini Sergio punya. 
Ayam apa tah.


Ini Sis Mona punya. 
BBQ lah cam tu. 
chicken. 


last but not least, bagi buah. 
semua i tak termakan. 
All masam2.
boleh terkeluar balik kalau beriya2 i masuk dalam mulut. 
ada tak ada, apple tu je kot yang laju masuk mulut. 

ALHAMDULILAH kami kekenyangan. 
Beredar nak beli barang2 sikit. 
Baru selesa lah kan.
sebenarnya ada satu activity sebelum makan.
shopping dried fruit. 
tapi i campurkan as my shopping time i in the next episode ye. 
panjang sangat kan.
jemu pulak membaca nya nanti. 
ok ..
nanti kita sambung ye..


12 comments:

  1. Salam Kak Yan...seronoknya tgk gambar2 ..cantik2 semua..tgk mknannya pon nampak lazat2 semuanya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear. lama tak jengah blog u.
      How r u dear.
      alhamdulilahh.. happy dapat ke sana.

      Delete
  2. salam kak yan.... saya pon ade niat nk ke turki nnt. bole dapatkan ctc number tour guide akak kat turki ni? tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear..
      whatapps number dia akak bagi ye. u cakap u baca my blog and mention my name ye.

      Sergio - +905333463522

      Delete
  3. kak yan.. diorang pun mkn rice jugak ye.. ingat makn roti & bijirin. seronok tgok k.yan jalan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, makan lah.. cuma more on bread lah. nasi tetap ada je.

      Delete
  4. kak Yan !! bace entry kak yan memang tak pernah keciwa.. one of tempat yang mek rasa nakkkkkk sangatttt pergi. allahu. doakan mek sampai sini ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh, akak doakan.. insyallah mek boleh sampai.
      jangan guna package. pegi sendiri je. insyallahh ok je.

      Delete
  5. kak yan... sy x nk tanya psl cincin or carpet... sy just nak tanya.... ole2 kacang sy mn? hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai yang oiiii.. x sempat nak sedekah. Sedekah kat anak2 je dah licin dah.

      Delete
  6. Landscape berbatu penuh misteri. Cerita asal usul three beauties tu menarik, dia sendir pula minta jadi batu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang hebat ciptaan ALLAH kan.
      takjub dengar penerangan dari Sergio tu.
      apa2 pun this place mmg best utk di explore more. i wish i had more time.
      tak pe, ada rezeki panjang umur boleh lagi kot.

      Delete

cliks..cliks