cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 13, 2017

Ramadan ke 15 sudah...


Kejap dah 15 hari kita berpuasa kan..
Time flies so fast. 
tak lama lagi dah nak lebaran pulak kita. 
i believe ramai yang dah sibuk2 prepare nak raya..
tengok je lah kat IG tu..
memasing dah sibuk membeli segala macam tudung. 

Me lak, macam kurang bernafsu sikit kali ni. 
actually bukan lah kali ni, since i rasa 2 years ago kot i dah macam kurang ghairah sikit nak prepare beriya2. 
Ala kadar je lah.. 
Maybe one of the reason is, economy factor. 

Anyway, kita tunggu kurang lebih dalam 5 hari lagi ni. 
My kids semua dah nak balik tu. 
INSYALLAH nanti ibu kembali ceria lah hendaknya. 
INSYALLAH.
semoga ALLAH lancarkan urusan mereka di sana. 

Ok lah. 
nak cerita sikit pasal hal2 beriftar ni lah..
Hari ni, ramadan ke 15, tinggal me n Hubby je kat rumah...
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
MyMommi and MyDaddi balik rumah persinggah depa kat Subang Bestari tu. 
Chef CiJu ikut  gak. 
Abang 'Imran pulak keluar dengan geng2 dia ke Bukit Jelutong.
So me n my laling je.. 
Nak ilang kan rasa sayu pilu tu i masak lah sikit. 
then prepared the food macam yang nak makan tu 10 orang. 
heeeee
Jom tengok MyBigTable. 


I pakai saprah baru hari ni which i bought in Surabaya hari tu. 
Batik lepas gitu. 
Kan banyak tu kan..
Macam nak jamu ramai. 
padahal makan berdua. 


Saja je nak ambik mood.
tengok apa yang i prepared ye. 


I bikin Kolak Jagung. 
menghabiskan Jagung yang dah beli 2 minggu lepas tu. 
Takut rosak, i buat kolak.


I masak Sardine Curry. 
Simple je. 
i lawan kan dengan Instant Paratha. 
Ingat nak gorengkan 6 keping. 
heeeeee.
tup2 takat 4 je. 
tu pun tak habis. 
ada sekeping lagi. 
Nanti buat bersahur lah. 


disebabkan rasa sayang nak dibuang Pecal yang i beli hari Jumaat tu, i panaskan balik. 
Boleh ler buat tambah2. 
tapi tak terjamah gak.
tengok nanti sahur. 
kalau tak, sure ke tong sampah ler tu. 


pembuka tekak lepas minum air kosong, tembikai tu haahh.
ada sikit lagi Dukong dan buah salak.
tapi jamah pun tak. 


dah pesan dengan Hubby, jangan beli any food for iftar. 
tup2 dibawaknya balik ni haahhh.
tu yang i kata macam nak bagi makan orang 10. 
i makan satu Kuih Pulut Inti dan Koci. 
yang lain langsung i tak jamah. 
kita tengok esok.
adakah makanan ni masih boleh dimakan?
kalau tak. kita sedekah kat MBSA lah jawabnya. 
Kesian makanan kan. 


Yang ni?
ohhh!!!.. 
noo!!!.
ini Salted Egg Spaghetti yang Chef CiJu buat kelmarin. 
saja nak tayang. 
nanti i nak share recipe ni. 

Ok lahhh..
berplan2 nak masak apa esok ni. 
Esok kami akan makan bertiga pulak. 
INSYALLAH..

28 comments:

  1. Meriah meja...
    Kuih muih biasanya kalau tak habis, mrs pip masuk dalam bekas saja, then letak kat dalam peti sejuk,
    Esoknya nak makan, stim kan saja semula, biasanya bolehlah bertahan dalam dua tiga hari kalau masuk peti sejuk .... sayang pula kalau nak buang ....
    seronok lah bila anak2 balik berkumpul, nak makan2 pun meriah ...
    Suka lah ada big family ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi our problem Mrs Pip, bila any food yg dah masuk dalam peti tu, no one will be interested. dipanaskan lah cam ne sekalipun. tak diendahkan..

      INSYALLAH bertambah meriah nnt..

      Delete
  2. I pun sama, tak delah beria-ia sgt... mmg dah lama pun macam tu since anak-anak belajar lagi. Skrg di tambah dengan faktor ekonomi dan usia yang semakin senja ni sambutan raya tu biasa je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..mood nya tu ke laut je.kurang semangat.

      Delete
  3. mmg cpt betul masa berlalu kan kak, tup2 dh separuh bulan dh kita puasa... ni dh tak samapi 2 mnggu dh nk raya

    bila berdua msk skit pun terasa banyak, rasa nk mkn tuh pun mcm tak berapa nk selera

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry baru prasan x berbalas..now dah hampir 2 minggu pulak dah raya kan..so fast.

      Delete
  4. mesti dah tak sabar asyik menghitung hari nak balik msia 2 orang bujang akak tu...

    ReplyDelete
  5. byknye manu akk...meriahkan klu berbuka ramai ramai....salted egg? mcm sedap je....

    ReplyDelete
  6. Banyak nyer menu akak .. paling tertawan curry & roti tuuuuu... aaa nikmat nyerrr

    ReplyDelete
  7. pun sama..ala kadar sj, tambahan raya kt KL, tak balik kpg..huhu..

    kolak jagung tu nyum, nyum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sanggup raya kat bandar. Tp raya haji ok je.

      Delete
  8. wah cantiklah saprah batik tu. makan pun jadi bertambah... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saprah beli surabaya you.. menayang gituuu.

      Delete
  9. Bulan puasa ni biasanya kalau masak memang berlebih lebih. Kalau pergi ke bazar ramadan rasa macam nak beli semua.

    Nasib baik saya sorang je. Bebuka kat kedai. Bila kenyang berhenti suap. Tak lah membazir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang ye buka sorang2. Tp x meriah lah adam.

      Delete
  10. kejap je kan rasanya masa berlalu. skrang dah 15 ramadhan, tak lama lagi dah raya. huhu.. sedihnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raya pun dah dekat 2 minggu dah ni.kejap sgt.

      Delete
  11. buah salaaaak lama tak makan.. selalu jumpa yang jeruk yang asli lama sangat tak jumpa..
    sedapnyaa suka suka.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah salak fresh akak selalu dpt dr kelantan. Kg adik ipar.

      Delete
  12. walaupun menu ni dah lepas..nampak sedap sgt

    ReplyDelete

cliks..cliks