cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, June 3, 2017

RA Korea Trip - Restaurants in Seoul and Jeju yang kami kunjungi.

TInggalkan cerita puasa sat noooo..
kita cerita hal lain sikit. 
Actually i just wanna share some resto yang i pegi last year. 
not to share the info sangat. 
but more on sharing the pictures lah. 
sebab nya i dah lupa kat mana2 tak tempat2 ni. 
so i bagi sikit info, then u all cari pak google ye. 
cuma kat sini i cerita tunggang tebalik lah ye. 
sebab gambar2 yang dah disave kat sini, i main upload je. 


kenapa masjid i tunjuk?
well, kat negara2 non moslem ni nak cari food halal, usually pegi je ke area yang ada masjid. 
sure melambak2 resto moslem. 


we went to Makan Restaurant. 
kalau masuk dari main road, satu resto Korean halal, ada kat situ. 
Murk Restaurant. 
itu dah lama. 
so i tried pulak kat sini. 



kecik je dalam dia ni. 
not bad lah tempat nya. 


owner of this resto belongs to Korean Moslem man. 
i forgot lah his name. 


ini side dishes dia. 
setiap resto akan keluar these 6 plates.
MESTI kalau tak silap i. 


apa nama2 food ni memang i dah tak ingat. 



Kami beramah mesra dengan owner this resto. 
dan ambik lah gambar dengan dia.


satu lagi di Myeongdong.
Kami dinner at Busan Jib.
Google lah tempat ni. 
Myeongdong ni dah fames sangat area nya. 
u all cari je sure dapat lah.







as i told u just now, ini side dishes yang a must lah.
sorry lah bukan mesti 6. 
paling2 2 kot. 
tapi yang ni kami dapat 4.
sure ada kimchi dan Taugeh panjang2 tu. 


Kat sini kami ordered Asam Pedas. 
U all tau Ikan Timah. 
yes..
Asam Pedas Ikan Timah. 
Kat Malaysia jarang benö orang masak ikan ni buat asam pedas kan. 


Ini macam Maggi Soup lah. 


ada ikan bakar. 
kira ok lah makan ikan bakar kat sini. 


satu lagi resto yang kami pegi adalah Siti Sarah. 
tulis situ Melayu and Egyptian. 
Tengok menu pun macam boleh makan bakso lah gitu. 


tarikan di sini. 


nak makan kat luar pun ok. 
tapi sejuk weiii.



so kita pilih dalam je lah.



this is the owner. 
orang Mesir kawin orang Korea. 
Bila tengok menu kami nak lah makan ala2 Melayu..


tapi dia kata, arabic food je ada.. 
waduhhh.


Akhirnya kami makan ini je,
Nasi Arab.
Big portion. 
Nak kata sedap sangat tu tak ler. 
tapi ALHAMDULILAH..
full kami malam tu. 


Ini area Namdeamun.
We all suka street food kat sini. 


depan pintu masuk kami makan ni. 
Hotteok.
Apa dia ni, jangan tanya i. 
i consider ni macam pancake tapi berinti lah. 
dessert sort of lah.


kat sepanjang jalan tu, u all akan jumpa banyak stall shawarma. 
alaaaa..kebab ler. 
i rasa depa ni dari Turkey. 



not bad. 
kalau masa kami kepie dulu, harga kalau lah tak di convert, sure masih rasa murah lagi.
nowwww..
W4000 equal tu RM15.00 lebih kalau tak silap. 
so anggap je lah ini RM4 or RM5. 
kalau tak menangis kan. 


ini di Myeongdong. 
Street food kat sini memang heaven. 
Pandai2 lah pilih. 


Ini macam kuih baulu lah. 
harga cam tu lah. 
sekitar W4000 W5000.


I suka ni. 
macam nak bawak balik je. 
tapi tak boleh lah. 
sebab kan nak ke Jeju. 
lama lagi nak balik Malaysia. 


apa ni?



Mochi.
Strawberry ada kat dalam tu. 
Mochi je maybe tahan. 
tapi strawberry tu yang maybe akan spoil. 


Ini pulak macam Cheezy Crab. 


Nampak sedap.




dia sedang membuatnya..
panas2 makan nya you..
meleleh2 cheese nya. 



Ini di Nami Island.
I rasa ramai yang dah ke sini kalau ke Nami Island.
We went to Drama Cafe. 
Depa ni ada Halal Cert for the food. 
but still they serve liquor to the customer. 
owner nya pun bukan islam. 
so tak kesah lah kan. 


ada ruang makan di dalam. 
lebih hangat lah.


tapi kami memilih untuk makan di luar. 
bukan senang dapat makan kat cuaca sejuk2 ni kan. 


nak makan panas2 nanti ni. 


ada soup ni. 
sedap.. 
panas2 menghirup nya you. 


ada omelet ni lah. 


ini yang panas. 


yang best nya di sini, ini lah. 
Nasi Goncang ni. 
melocot2 makannya.. 
panas bebeno. 


Lari pulak ke Jeju Island. 
Malam tu kami dinner kat Baghdad Restaurant. 


A very nice resto. 
Cantik interior nya. 


Agak exclusive.


menarik bagi mata i.



this guy took the order. 
I thot this resto maybe belongs to his family. 
Saje bertanya, he's from Syria. 


Tapi kok ada liqour. 
adoiii.. 
sedih nya.. 
sebab mamat tu tadi kan islam, kok restonyx ada benda ni.
sedih lah kunun2nya. 



tup2 masa tanya this lady, she said, this resto belongs to her. 
She is Korean. 
bukan moslem.
that guy just a waiter here. 



time to eat. 


food memang lah ala2 Indian food. 


tak ingat apa tah ni.



the best kat sini, bread dia. 
sedapppp..
makan panas2. 





last sekali mintak coffee.

    Address: 38 Seogwang-ro 32-gil, Jeju-si, Jeju-do, South Korea
    Hours: 
    Open today · 11AM–11PM



laaaaaa.. 
ada lagi ni..
well, ini masa kami lepas balik dari Syeongsan Ichulbong.
Nak cari halal food kat sini memang susah lah. 
tapi kami hanya ke resto yang serves seafood. 



Asam pedas Ikan Timah lagi.


Omelet lagi. 
A must lah benda ni.


Dan benda2 ni lah.


Resto ni bersih sangat. 
I lupa nak ambik gambar even lupa nama resto ni. 
tapi senang nampak lah this resto once u nak keluar dari area Syeongsan Ichulbong ni.


Ada ruang nak makan bersila.
ada yang nak makan bermeja kat sana. 
kami pilih bersila.


sebab kami tumpang bersolat di sini. 
bersih sangat. 



Makanin penuh meja tu.


seeeeee.
bertujuh kami.
harga?
reasonable lah..
dalam RM 300 or RM400 kot for 7 of us. 


besides makan2, we all ni penggemar coffee. 
suka sangat coffee di Korea ni. 
Awesome Place.



to order..


pekena kat tingkat atas. 


kami pekena Affogato. 
walaaahhhh weiiii



memang awesome. 




ada gak kami pekena bread kat sini. 



makan roti yang biasa2 lah.


coffee yang tak patut di ignore kan waktu di Korea. 


Ini kat airport. 
Makan lah Fish burger ye..


againnnn..
last but not least..
Coffee di Awesome Place kat airport. 




Selain makan2 di luar, kami masak di Jeju Island. 
Just share sikit2 kat sini. 
Experience kami. 
u all boleh explore lagi banyak lah ye..
okkk. 
enjoy your time in Korea. 






8 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulilah.. sekarang dah makin banyak..
      senang sangat.

      Delete
  2. korea pulak...tips nak cari makanan halal carilah masjid. betul sgt tu!

    ReplyDelete
  3. bookmark entry ni mana tahu ada rezeki ke Korea lagi hehe nak pegi cari makanan2 halal lagi..
    puas hati makan sebab portion besar2.. sedap pulak tu.. ohmai.. rindu Korea laaa cenggini =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha... betulll.. akak mmg puas hati bab makan di sana.

      Delete

cliks..cliks