cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, June 4, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (17) - From Leh to Delhi



Kiranya ini last day i was in Ladakh, Kashmir. 
Ingat nak skipped this episode. 
but since dah masukkan gambar dalam draft, rasa sayang lah kan nak delete je. 
so i buat gak lah. 

anyways, nanti sebelum tu tengok  S I N I  ye.. 
about my last day in Leh.kita imbas cerita yang dah berlalu pergi tu .
but memory is there. 


meninggalkan bilik ni. 
luas sangat bilik nya..



before saying good bye..
a great smile from this auntie. 
Owner of this guesthouse. 


sorry lah my picture sangat gelap. 
ini kira dah on the way ke airport. 
masih gelap lagi masa ni. 


naik kereta local nak ke airport. 
dia siap sembang2 bahasa Hindi dengan i lagi..
dia ingat i Ladakhi. 
tak hagak2 weii.


jalan yang masih sepi waktu ni. 


gelap lah weiiii..


tak lama pun perjalanan dari Leh town ke airport. 
i think around 20 minutes kot. 


flight at 7,25am.


i naik Air India. 
first time naik. 
nice flight. 


airport at departure area agak luas. 
Ramai betul orang tau. 
especially tourists yang i boleh nampak. 


tengok tu. 
depan bilik ayor pun dia nak jaga..


kapal i lah tu..


matahari pukul 7 pagi. 
cemerlang lah sungguh.


nampak panas, tapi sejuk udaranya.
just imagine, desert sejuk.
this is COLD DESERT.


berkerut2 mata menahan sinar terik mentari gitu.


hujung sana penuh gunung2 gersang. 
langsung tak ada pokok you.


terbang pulang ke Delhi via Srinagar. 
huaaa..huaaaa..
supposedly i stayed 2 nites in Srinagar.
but due to the curfew masa tu, kensel nak lawat kawasan..


last but not least..
makan Indian food lah kita yeeee.


just about one hour kot, nak landed kat Srinagar. 


nak fly balik ke Delhi petang nanti. 
Lama lah transit time dia. 
hati geram sebab tak boleh nak keluar ke Srinagar. 
curfew je dalam airport.. 
or more at the airport area je. 


mandang je ler langit. 


burung2.


then basahkan tekak dengan chai dan biscuit kering ni..


i sebenarnya planned nak melawat kubur arwah lagi masa ni kunun2 nya. 
dah bagi tau kat Baba.
tapi nak buat macamana, situation on that time, not permitted me to do that. 
so sad.


patah balik masuk ke dalam airport. 



duduk2 kat sini kejap. 
then masuk semula. 



ada sikit lagi rupee. 
so i shopping cushion covers kat bawah tu. 
now Srinagar Airport dah besar. 
dah makin cantik. 



counter dah makin teratur. 


tingkat atas, dah ada musollah.


happy to see this. 
so different from 2 or 3 years ago. 
in fact in 2014 i ke sini pun masih belum ada musollah.



bersih dan besar.



memandangkan transit time yang agak terlalu lama, merayu kat counter India Air. 
boleh dicepatkan tak. 
supposedly berangkat balik at 3.00pm dan akhir nya dicepatkan at 11.50am.
syukur sungguh i. 
tak lah melangut menunggu. 


nak boarding dah. 


agak jauh gak nak ke kapal tu.


and the flight just took me about 1 hour 30 minutes. 
i reached Delhi  at 1.30pm Indian Time. 
this area maybe for Domestic flight. 

since tak ada apa sangat i nak cerita kan pasal my journey from Leh to Delhi, 
let us look at some pictures atas awan.
Dari Leh to Delhi. 


meninggalkan bumi tandus tapi sangat digilai oleh para tamu untuk berkunjung ke Ladakh ini.




gersang. 
no civilization langsung. 



kalau kapal terhempas, maybe senang nak cari kot. 
heeeee
choiiii..choiiii.. 
heeee



bye bye Leh.
kita tak pernah tau rahasia ALLAH. 
mana tau ke sini lagi. 




ada tasik di situ.




snow capped mountains. 







leaving Ladakh, satu perasaan yang lain yang dirasai. 
tak sama rasanya ketika meninggalkan bumi Srinagar. 




after about 1.30 hours, bumi Srinagar terlihat dari atas. 
senang melihat hijau2 tu.



i miss this place.




akhirnya landed di Srinagar. 
transit here. 
ok lah.. habis cerita Ladakh i. 
nanti i cerita kan serba sikit my time in Delhi. 
nak explore New Delhi. 
Nak ke Jamia Mosque. 
Nak cuba street food. 
nak lepak kat mana2 shopping mall. 
okkkk.. 
tunggu yeeee..
sikit je lagi. 

12 comments:

  1. ooo sistem diorg boleh minta percepatkn tempoh menunggu ya... xde kn byrn apa2 ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah... actually just rempuh je tanya.. tup2 dapat..
      apa lagi.. dan tak ada apa2 charges pun. rezeki i lah tu.

      Delete
  2. masa puasa ni wak tenok biskut kering dgn air chai tu pon rasa sedapp., hahar2 dugaan sungguh

    ReplyDelete
  3. gunung2 nmpk gersang...kwsn sejuk, tkde pokok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg gersang sesangat..tp sejuk berangin..gigil2 kita.

      Delete
  4. Bestnya citer Kashmir Kak yan.. Selamat Berpuasa Kak yan

    ReplyDelete
  5. macam2 tempat kakyan jalan kan, kashmir bestnya tempatnya cantik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt you boleh pegi ni tau..
      tapi pegi srinagar dulu. baru best.

      Delete
  6. memang sungguh eh semua tu gunung2 gersang.. menariknya view dia kak.. CT tatau la bila nak pegi sana tak lepas lagi kastam dari mak hehe..

    ReplyDelete

cliks..cliks