cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 2, 2014

Kashmir Paradise on Earth (8) - Mustard field and snowing in Pahalgam.

Story on Saturday, April 12, 2014
Mustard field and Pahalgam.

Today we went to Pahalgam. Last tourist spot to go before going back to Malaysia.. :-( tak best nya lah kann. dah nak balik besok pepagi.. oh tidak..tidakkk..semalam sebelum masuk bilik, the hotel people ada tanya, ada nak makan apa - apa tak for breakfast. langsung i teringat nak makan Pakoda.. (orang Kashmir tak makan benda ni tau waktu breakfast).. tapi kan dah tekak Melayu, tetap teringin nak makan jomput - jomput pepagi.. ada dua jenis.. satu just onion dan satu lagi cauliflower kalau tak silap.. Habis pagi tu kami sebat.. 


Mr Yacub came to our hotel and had breakfast together with us. 


Mr Yacub terkejut bila tengok Pakoda waktu breakfast. heeeeee..


Sedap wei Porri bread ni..Actually i really scared makan benda - benda macam ni pepagi sebab my tummy kurang selesa kalau benda bergoreng cam ni. but tell u.. yang ni tak langsung.. happy je perut i.  letak hilang letak hilang.. habis cepat betul. hari ni buffet style.


and Masala Chai.. 

After breakfast terus kami bertolak. takut lambat lah nanti.. Lagipun boleh tahan jauhnya Pahalgam ni. tapi i ni dah tak hengat dah berapa jam duk dalam kereta tu.. apa tak nya asyik dengan camera.. tak perasan langsung.. tup - tup Fahad kata, we stop here for awhile.. nampak dari jauh di seberang jalan mustard field.. cantik weiiiiii... (masa i pegi memula dulu, lagi banyak. i mean lagi lebat lah bunga nya tu). 


cantik kann..


mustard flower.. fresh sangat bau dia.. sweet..


bagi i verangan ye.. nak tunggu Arjun Rampal mai... where u honey.. heeee


alaaa...tup - tup depa ni keluar.. kacau daun betul..



ok lah.. Arjun tak mai, lemme take photo - photo dengan depa. Arjun. u tunggu i kat Pahalgam yeee.. Achaa.. 


jom sambung jalan.. actually this mustard field ni waktu summer kot jadi ladang tanam saffron / zafran. 


so tak heran area dekat - dekat sini banyak kedai - kedai for tourists nak beli saffron. we all tak berhenti lah.. cakap je dengan Fahad, semua dia ada.. heee.. dia called lah segala sedara mara dia.. no need nak singgah kat sini sebab biasalah kan kalau dengan lain - lain tour guide, sure berhenti kat sini.. so with Fahad, semuanya different from other tour guide.. unless u all nak berhenti kat sini lah kann.. i tak nak.. sebab Arjun dah tunggu lama tuuuu.. 



best sangat.. kiri kanan pun i nak tangkap gambar.. hee..gelojoh betul kan.. heee..



small town yang kami tempuh...i hardly remembered the name.. maybe Anantnag kot.. maybe Mattan.. Fahad ada sebut.. tapi dah nama tak biasa di telinga dan ingatan tu semakin memburuk, heee.. tu yang tak hengat.. 


hhhhh.. what a view!!!



tengok lah. cantik tak?






Lidder River.. origanates dari Kolhoi Glacier di Sonamarg then runs thru an alpine meadow yang dipanggil Lidderwat. The water of this river mainly used for irrigation purposes lah..




this river is about 73km long..Jadi salji dari Kolhoi Glacier mencair, mengalirlah ke sungai ini.. 



6 km lagi lah nak sampai Pahalgam.. tak sabaq.. cam ne lah ghupa nya kali ni.. in 2012 tu hijau je.. sikit sangat ayaq batu ketui ada kat tepi - tepi kedai di situ.. dah cair gitu..


tadaaa.. sampai dah.. kat sini kena tahan tau.. nak kena bayaq tol.




dah sampai pekan Pahalgam dah.. kat sini Fahad jumpa dengan orang - orang Jammu & Kashmir Tourism. nak masuk ke Pahalgam bukan main redah je tau.. need permission. kebetulan di sini Fahad ada geng, jadi mudah je lah..


dah mengegel - gegel kami dah.. depa ni tumpang toilet..


few blocks ahead kami singgah di sini.. kat sini dah mula renyai - renyai..kami singgah di sini sebab nak lunch.. lapaq weii.. hujan gitu lah gamaknya..Di sini lah first group from Malaysia stayed over nite.. G e n g   K a k   S u m


Hotel Baisaran.. ada resto.. so bolehlah makan..


kami tiba di sini... agak lengang.. 


then tak lama, ramai wei.. dari Thailand.tengok orang Thailand pun suka Kashmir.. Jom orang Mesia...


tak lama, food sampai.. bestt. Mutton..


Fried Chicken for orang sakit perut.. sedappp...


ini i tak tau.. yang penting sedappp..


ini Chicken Butter.. punggg sedappp..


masa tengah makan, Fahad bagi tau Sabir ada di luar.. sapa dia ni.. ni lah one of the officer di J&K Tourism.. kawan Fahad.. i went to his house in 2012.. masuk dalam rumah dia. minum Chai lagi... masa tu dia sakit.. CERITANYA DI SINI.. suka sangat.. siap dengar bunyi air sungai belakang rumah dia.. Lidder River  very the kampung lah... Dia ajak ke rumah dia.. tapi tak leh lah kannn.. ramai lagipun. heeee.


then dalam hujan kami redah je.. we needed to change our car. alahhh sian Mustaq.. tinggai dia di sini.. 


hujan beb..hujan.. lebat.. i jadi macam serem sikit kat sini.. ye lahh. driver depa ni boleh tahan laju nya.. bawah tu gaung ayaq batu.. tak nak lah tertanam di situ. heeeee...tawakallah je lah kann.. jalan kecik beb..then hujan, selisih gitu. laju je dia.. hhhhh


tengok tuu.. tengokk.


see...



pergghhh!!!


tapii..bila sampai area puncak ni.. hilang segala rasa gusar.. takjub ada lah.. totally different dengan masa i pegi in 2012 even time or date ni setakat satu dua hari je beza.. MASYALLAHHHHH...


nak disangkal keindahanNYA???



besarnya nikmat ALLAH. tiba kat sini terus Fahad cakap.. tengok - tengok snow falls.. maka kami yang tak pernah tengok cheno turun ni.(dalam tv tak yah cite lah kan) . apa lagi lahh .. kecoh.. semuanya nak tangkap gambaq gitu.. so Fahad suruh driver stopped kat sini. Apa lagi. rombongan Cik Kiah sakan. 


it's snowing... snowinggg..




syukur YA ALLAH,, kau izinkan aku menatapi salah satu keajaiban MU.. ALLAHURABBI.. 


sukar digambarkan.. nikmatilah sendiri nanti ye. hee..teman nak menyakan main cheno..


masa ni eksyen tak pakai gloves langsung. dah lama, tak tahan weiii.. 



semuanya menadah snow. heee


sayang betul lah. kenapa video ni tak nak kuar.. anyways kami terus ke bahagian atas.. hujan mencurah - curah turun ni.. i pun risau bila di sini.. takut jatuh je. sian kat orang nanti kalau i jatuh.. tak terangkat tu dah pasti.. Tunggu Arjun tak sampai - sampai.. so i jalan pelan - pelan lah dengan bantuan Fahad.. 


tak boleh nak pony ride kat sini. ponies semua sejuk. tidoq kot. tak boleh nak buat apa pun kat sini. tapi tu lah macam i cakap.. kali ni semuanya putih di pandangan mata i. masa memula dulu i tengok hijau sekeliling. orang ramai sibuk ber pony.. i memang tak lah.. sian kat pony tu..hee


tak cantik ke??? puas hati dapat tengok.. then kami decided to move.. sejuk sangat pun.. dan tak boleh nak buat apa - apa activity pun kat sini.. 


kami tinggalkan area ini dengan pelbagai perasaan.. sendiri je lah yang rasa.. tapi i keciwa.. mana my Arjun ni..hhhhh.. tak pe lah. balik je lahh.


kami ke area point view. tengok Lidder River tu.. dulu kat sini tak de wakaf.. now dah ada.. so semua sakan bergambaq kat sini. 


termasuk ME. heeee







sambil menuju ke bawah kami berharap dapat siniggah lah ke kampung berdekatan tu. tapi disebabkan jalan agak licin, driver tu macam tak berani lah pulak. apa tah lagi kami.. tatut lah..




Since tak dapat nak pegi ke area kampung tu, we decided to go to different place.. We went to Betaab Valley. This place is about 15 kilometers from Pahalgam. Kalau nak tau, this valley dapat nama  dari cerita hindustan lakonan Sunny Deol - Amrite dari fil Betaab tau. This place surrounded by lush green meadows.. then snow capped mountains keliling situ.. 


last time i just looked down this place.. tak singgah pun.. dan tak putih macam ni sangat.. 





sejok mengokot you.. ada hujan lagi tu.. Fahad dengan 3 orang lagi dah jauh ke depan. ingatkan i nak kat sini - sini je. tapi Fahad datang balik, tu yang i kena lagi jalan ke depan sikit.. aduiii.. abang janggut ni pun.. dia cakap dia nak we all tengok area bridge tu.. wokey lahh.. menapak lah lagi ke depan tu.. 


tuu sana tuu.. penat weiii.. tapi kan ALLAHUHUAKBAR.. i tak lah rasa teruk mana pun.. still ok even all the journey jauh - jauh.. maybe sebab hati dah cintakan. heee.. hilang semua sengsara.. 


Hiii.. patut lah si Fahad tu beriya - iya ngajaknya ke sini. cantik bebeno.. MASYALLAHHHHH...


depa semua ke seberang sana.. i tak lah.. i risau dengan keadaan yang licin tu.. i takuttt sangat kalau terjatuh.. pasti menambah teruk my back bone kan.. sooo baik diam - diam perhatikan depa yang tengah sakan di sana tu.. selfie bagai tu.. 



sakan kann.. nyampah i.. 


tak pe lah.. i kat sini jee..pun ALHAMDULILAHHH... syukur ya ALLAH. dalam keadaan cripple cam ni dapat gak i mengecap nikmat kurniaan ALLAH ni.. hajat hati nak ke sini lagi dalam masa terdekat mungkin. i nak rasa autumn dan nak relax - relax sakan di houseboat gitu.. dua'a kan yeee..


picca kenangan kami berenam.. at Betaab Valley in Pahalgam.


ok lahh jom balik. ada dinner date malam ni. heee


good bye Pahalgam.. see u soon.. echeehhh..


sebelum balik, kami singgah di J&K Tourism office nak jumpa Sabir.. 


banyak sungguh gambar yang i tangkap sepanjang perjalanan balik ni. tapi tak pe lah ye.. nanti i loadkan di Fanpage.. kat sini nanti, penat mata you all. 


on the way back tu kami sempat singgah at one bakery ni.. nak tengok roti orang kashmir.


ni hahh roti nya.. keras.. yang ni yang pagi tadi punya.. tapi masih dijual dan ada yang membelinya.. then kami terus balik ke hotel.. sejuknya ya ampunnn.. balik bilik terus kemas - kemas.. get ready.. sebab ada orang jemput dinner... a just me, KakCik Ella, Kak Zue, and Ayang je yang pegi. CiLi and Chef CiJu stayed sebab depa masih lemah lagi dan agak penat.. Okk.. driver Comrade Inn dah sampai.

*
*
*
*
*


dapat dinner invitation dari Mr Sajid Farooq Shah. owner / CEO of the Comrade Inn. Malam semalam dah jumpa sekejap dengan KakCik Ella and Chef CiJu.. so malam ni dia invited us ke Hotel dia di C o m r a d e   I n n. di sini lah i duduk masa pergi ke Kashmir as s o l o   t r a v e l e r in 2012.. stay at his hotel for 5 nites. Bisinglah dia sebab i tak bagi tau awal - awal nak mai ke Kashmir.. lagi bising bila i tak stay at his hotel.. bukan tak nak stay kat situ.. kena tengok budget members yang lain gak.. tak pe, next time i will stay here.. 2 minggu boleh??? heeee.. 

Oklahh.. lebih kurang at 10.00pm we went back.. driver hantar balik.. esok pepagi dah nak bertolak balik.. tak bestnyaaa... ok lahh.. tunggu ada dua or 3 n3 lagi ye.. pasal Kashmir je .. daaa...

34 comments:

  1. Subhanallah...cantiknya Kak Yannn..... Tengok gambar jer dah rasa kagum sangat. Kalau saya, mesti saya nak melekat dok kat situ 2-3 tahun kot.... Mesti best piknik2 kat tepi sungai tu kan.... Fields semua cantek bangat.... Doakanlah saya ada rezeki nanti ke sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masyallah the place is called paradise on earth...bayangkan lah...

      2 3 rahun? Kalau takat melancong best lah kot..life depa absolutely different dgn kita... insyallah one day u boleh pegi.

      Delete
  2. seriously sangat cantik...teruja dari spring ke winter terus...ehhehe gambar pon dah syok menenangkan jiwa...

    ReplyDelete
  3. Kak Yan..camna JM leh terlepas entry best citer pasal Kashmir ni....ishh..mahu kena tgk balik entri2 yg lepas...Header dh tukar..lama JM tak singgah sini..

    Speechless lah..tak tahu yg kashmir ni ada view yg cantik mcm ni..nanti kak Yan kongsi lah berapa budget..nk riki2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oop ye ke..tak pe..amik lah masa utk memtelaah..heee...

      alahh x mahal mana.punn.. affordable. ..

      Delete
  4. kak,
    yanie suka tengok view mustard flower & suasana salji tu..Subhanallah, gambar2 pun cantik giler!=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik mmg yanie..awak kena pegi..x sama korea..heee.

      Delete
  5. Assalamualaikum,
    satu perkataan je ----------> jeles!!!

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum kak yan ......akak dah cerita kat husband , dia kata tanya lah kakyan ......hihihi suka nya. Kna menabung n plan cantik cantik......terjatuh cinta nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wokey...boleh bagi tau je bila nak pegi. ..akak diuruskan..tak mahal mana pun..

      Delete
  7. MasyaAllah...cantik sesangat....ini baru syurga dunia..sampai terbuntang buntang mata saya baca entry kak yan kat kashmir ni..hihihihi...seronok sgt tgk gambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..heee best ye..mmg sangat cantik..suka sangat. .

      Delete
  8. Salam kak, SubhanaAllah cantik giler tempat nie. Gmbar pon cantik. Akan masuk dalam list place must go. Hehee... aku tu pergi India x berkesempatan plak nak g sini. Rugi plak rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt pegi ye...rugi sangat kalau tak singgah...

      Delete
  9. As salam Yan, cantiknya ciptaan Allah. Subhanallah. Bagi email Yan, nak buat plan he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...

      my email is azianelias@yahoo.com

      Delete
  10. suka-suka tengok..pasni kumpul duit kalau nak join kak yan next trip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure dear..u r most welcome..next yr ok je.

      Delete
  11. cantiknyaaaaa view kat mustard field tu

    ReplyDelete
  12. sejuk sambil melihat pemandangan cantik oohh bestnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat best. perut pun lapaq je.

      Delete
  13. salam sis ...saya pn pernah smpai ke pahalgam waktu winter. Semua putih aja n kami naik pony ride up the hill. Cantik sgt kn tmpt ni. Restoran Baisaran tu la kami mkn tghari , mmg sedap makanan dia. Bila la dpt return lg tmpt ni. Masa tu saya pi 3 ladies aja n stay kat Houseboat d Nigel lake.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear. oo ye ke.. akak cuba tgk yr blog. tak de pulak cerita Kashmir.. hanya ada Taj Mahal sikit je.. Apa2 pun nanti ulang lah lagi ye..

      Delete
  14. Tak jemu kak baca entri dan tengok gambar2 Kashmir nih...

    ReplyDelete
  15. assalam...dil sangat jeles dn geram je...seronoknya kak...heheheheh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok Dil.. jangan jeles yeee.. i teringin nak ke Egypt tu..

      Delete
  16. as salam u alaikum

    am just overwhelmed by all the comments on Kashmir
    It feels so good when my homeland is apprciated.
    I hope one day I can host you all in Kashmir and give you
    a feeeler of our age old hospitality.

    speaking about the seasons here Indeed spring is the best when
    the earth is coming back to life after the dull nad harsh winter so you
    can see the hapiness evident on faces of people here.

    but in spring not all beautiful places are accesible because the snow
    has not yet melted properly.

    for that matter summer is very good too.The snow has melted the mountains
    are blooming with greenery and flowers.Animals are up in the mountains grazing
    that is the time to venture in the mountains.and see what treasure lies in those valleys.
    so summer and spring are highly rcommended to visit kashmir

    then comes the Autumn .Its the opposite of Spring.
    In autumn the earth starts to give way to winter and in a way starts loosing life
    But but...that doesnt mean its boring or least beautiful..

    its a game of colours the trees change colours Red,Yellow Orange so many of them
    its so peaeful.The masses of tourists have left back in the summer so you can really experience
    Kashmir without the rush of people.I hope my words can give you an idea of how autumn is.
    Its difficult to put it in words.its soooo peaceful and tranquil.

    then is winter with all its cold and snow...well i wouldnt suggest winter for everyone.
    but some of yu living in malaysia who have seen enough sunshine and never experienced
    hw it is to live without the Sun for days.Winter is that time.
    It may not be the right time to go for sightseeingbut it has a charm of its own.
    And yes SKIING....we have one of the best ski slopes in the world at Gulmarg.
    plus hotels in gulmarg have adequate heating arrangements for winter so it can
    be fun....

    that was a bit about my homeland
    if anybody amongst our friends wants to know more about Kashmir
    please do log on to my website

    www.routemasters.in

    am on facebook too

    www.facebook.com/fahadally

    or

    www.facebook.com/routemasters

    I just wanna use my experience in Malaysia while i was there for around 5 years.
    and put that experice in serving my guests from malaysia in the way they like
    so they can see and enjoy kashmir in a very unique and personalised manner.

    MALAYSIA BOLEH!!!!!

    KASHMIR BOLEH!!!!!

    wasalam wa rahmatullah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..

      thanks fahad for all the great information.. so some of us can plan when they like to visit kashmir.. i have experienced spring twice.. so i m planning to go in autumn.. wanna see the fiery chinnars. i wish most of people who asked about yr contact, wud go n visit yr website..

      Ooo Kashmir boleh yee..hee...

      Delete
  17. Ingatkan pix yang bawah sekali tu... itulah Arjun Rampal yang di tunggu-tunggu....

    Tapi memang cantiklah pemandangannya Zian....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...hee.. Arjun Rampal i tak dtg2,, busy sangat dia.

      Delete

cliks..cliks