cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, October 13, 2012

Murtabak Manis di Pasar Dago, Bandung

Pagi ni tetiba tekak terasa nak makan Apam Balik. Tapi i tak brrapa teringin nak makan yang ada di pasar malam kita ni.. I teringin sangat nak makan Apam Balik yang i makan di Bandung.. So different. Very spongy , soft, lemak kira lengkap lah sampai teringat - ingat..
 Ini lah tempatnya yang kitarang beli Apam Balik tu.. Depa panggil Murtabak.. So jangan keliru.. Murtabak Manis.. Totally different dengan apa yang kita panggil Murtabak di sini.. Sini murtabak of coz macam roti canai lah kan.. This is Apam Balik. And if i m not mistaken kalau di Bali dipanggil Terang Bulan.. 
Selalunya yang kat Malaysia kita makan yang intinya just kacang kan.. macam atas ni.. tapi di Indonesia ni, depa very creative.. Macam - macam flavors ada.. dan depa tak lokek.. rich sangat2 intinya..
I paling suka yang ini.. Depa panggil Ketan Hitam. Tapi ini i makan masa di B a l  i.. Superb. Kat Bandung ni tak ada pulak.. Yang best nya ada yang diletakkan cheese.. Walaweiii.. jom tengok cam ne depa sediakan..
apam yang dah siap dibakar  ni ditabur gula pasir atas nya.
 then  diparutkan cheese on it.
then put condensed milk.. 
 dah siap segala nika ditabur atas tu..
 dibelah tengah nya. kalau di Malaysia akan dilipat je kan.. so nanti apamnya macam penyek gitu..
dipotong - potong macam ni dan last sekali...
dimasukkan dalam kotak.. dan bagi memastikan apam ni tidak berpeluh, depa buat kan lubang - lubang kecil atas kotak ni.. so, bila sampai rumah, the apam balik nya still spongy.. sangat - sangat sedap for those yang suka benda manis lah.. I loveeee sweet thing.. Biar manis selalu..heeeeee...kidding - kidding lorrrrr...

tapi kan frankly speaking i tak suka apam balik yang kat sini. tak tau kenapa.. I still teringinkan Murtabak Manis di Bandung.. Cam ne tu??? tak kan takat nak makan Terang Bulan ni i nak ke Bandung... macam orang mengidam je kann.. huu..huuu..Another thing, kalau travel sellaunya orang takut nak makan stalls yang ada di tepi jalan.. But i like to try.. kalau tak, tak tau nanti... explore and u will enjoy it.. kalau nak sakit perut dalam rumah pun boleh sakit perut. betul tak..heee
********************************************
 Volume 7, Book 65, Number 373 :
Narrated by Nafi
Once Ibn Umar was taking his supper while he was listening to the recitation of (Quran by) the Imam (in the Isha prayer).

36 comments:

  1. lain dr yg lain..biasa mkn apam balik malaysia je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betull mmg sedap.. kalau kat malaysia tak sesedap yang di sini..

      Delete
  2. wahh..meriahnya inti yg ada dlm tue. try lh buat sdr..mana tau menjadi ^^

    ReplyDelete
  3. Kak Yan..very setuju...baru ni buzu p bandung pun try their martabak...so delicious...buzu try San Francisco mmg femes kt bandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kann.. mmg tak leh dapat kat mesia lah kann..

      Delete
  4. k.yan, rasa2 nak mkn mknan org lua ni mmg menyakitkan. sbb x dpt nk crik. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena banyak buat survey kan baru boleh explore..

      Delete
  5. Apam blk kuih fevret saya tapi kat sini mana nak cari... Hanya mampu tgk gambar kat blog k yan je laaa. Hmm

    ReplyDelete
  6. Eemmmmm....menarik ....
    Tapi di sanakan semuanya main letak dlm kotak ....nampak cantik ..kemas..

    ReplyDelete
  7. Salam,
    Sedap nampaknya. Saya pun suka makan. Di Penang ada juga yg suka buat macam-macam flavour...strawberrylah, chocolatelah, macam2lah. Tapi saya tetap suka yang tradisional punya...ada kacang, jagung, butter...

    Ketan hitam tu pulut hitam kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penting inti dalam kena banyak.. mmg sedap..

      Delete
  8. Fuiyooooo kak Yan..soheh sedap apam balik ni..siap dgn cheese ...Saya tak jumpa la apam balik masa gi Bali :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sodap bebbbb...
      Kat bali u boleh cari kat area casa ganesha.

      Delete
  9. alahaiii kak memang nampak sedappp sgttttt

    ReplyDelete
  10. patutlah sedap, intinya penuh...terliur, terliur :)

    ReplyDelete
  11. Ehh U samalah dengan I. Suka menerai benda-benda unik dan jarang jumpa. I juga suka dan ok jer makan kat stal tepi jalan, as long bersih la. Cuma, 2x ke Bandung ritu, semua geng I, almost jenis tak suka explore dan tak makan kat stall. Semua nak masuk restoren saja. So I memang takda banyak peluang mencuba menu sebegini.

    Tengok murtabak tu sangatlah menggoda Yan..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. One day kita leh jenjalan dan mskan sama2 aa..sure best.

      Delete
  12. apam balik ada cheese?!tak pernah try lagi nih..selalu order extra jagung jer...

    ReplyDelete
  13. apm balik indonesia......
    siap ada cheese lagi...tu yg tambah sedap tu.......

    ReplyDelete
  14. saya sangat suka..kalau garing lagi best!

    ReplyDelete
  15. wahh kak yg ada cheese tuu .. mak aihhh ;))
    garing2 sedap kann ;)

    ReplyDelete
  16. apam balik kat malaysia ni ada gak yg kreatif tp tak penah lak tgk taruk cheese, hehe. Kalo taruk coklat chip, coklat rice, hirisan pisang....tu ada laa, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheese dan pulut hitam tu tak pernah ada kann..

      Delete
  17. wah... apam balik special... kalau camni, next time beli apam balik sya nak improvised lah, baru puas hati... hu hu hu...

    ReplyDelete

cliks..cliks