cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, July 1, 2016

Lime Longan Mint Drink


Kejab lagi dah nak berbuka dah..
dah masak?
dah pegi Bazaar Ramadan?
i pegi lagi ke Bazaar sebab Chef CiJu gantung periuk. 

beli lah apa patut. 
nak masak memasing malas dah.
cuma i tak beli air for iftar. 
ada Air Katira lebihan beli kat Bazaar Ramadan Seksyen 19..
not bad..

Anyway,  hari ni i saje nak share simple drink. 
Ramai yang bertanya how to do it.
actually ramai je yang tau.
but still i wanna share. 
mana tau ada yang kurang pasti.
tapi ini my version lah.


nampak tu..
my drink with Laksa Johor. pergghhh.


yang penting kena ada air bottles ni.
i bought at kedai pak arab.
kalau you all boleh cari any lime drink, then fine.


i ramas2 kan Daun Mint. (Hubby kata rasa bat gigi..heeee)
then i ketukkan 5 or 6 batang Serai.
lagi banyak lagi sedap sebenarnya..
rasa serai sikit.
then i masukkan se tin Air Longan.  
Masukkan ice cube. 
then tuangkan Lime drink ke dalam mangkuk tadi. 


i sejukkan dulu dalam fridge. 
nanti nak minum baru dihidangkan sejuk2 gitu..
Kalau rasa manis sangat, masukkan air masak sikit to dilutekan.
tapi ice tu pun dah membantu. 
anyway, GOOD LUCK..
even benda simple, kalau tak cuba, sure kita tak tau kan..
cewahhhh..


16 comments:

  1. Replies
    1. seger kak..lagipun gas dia x banyak..plus sy campurkan lg dgn air sejuk n ice cube.

      Delete
  2. nampak macam2 Yan
    laksa johor yg mengiurkan dan air longan tu
    titik2 air tanda sejuk kat bekas tu pun dah nampak sedap sngt
    apa lagi kalau meminum nya Yan
    disini baru pukul 1.20 lama lagi nak berbukaaaaaaaaaaa larikk lah dulu

    ReplyDelete
  3. oo akak beli jus lime...saya letak lemon n sparkling water....nti nak try version kak yan pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..janji ada serai n mint. baru best..herbal gitu.

      Delete
  4. perghhh. nampak segarrr je. boleh try untuk raya ni.

    ReplyDelete
  5. Selamat hari raya kak yan. Maaf zahir batin.
    Saya ada reply komen kakyan tentang jemput2 kurma tu. Nanti dtg tengok ye.

    ReplyDelete
  6. sedapnya sis
    minum ni mesti refreshing je gittew

    ReplyDelete
  7. wow rare ni.. but first kena cari air lime kedai pak arab la eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 up pun boleh.
      mountain dew pun ok.. tp yg ni lagi sedap ah.

      Delete
  8. Banyak kali baca kat blog org pasal air ni.... Pernah try kat open house Raya 2 tahun lepas. Mmg not bad rasa dia...

    ReplyDelete

cliks..cliks