cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, July 23, 2016

Sambal Goreng NekMinah


Nama menu, memang curlass..
heee..hee..nickname  MyMommi.
kenapa buh nama tu?
sebab she taught us how to cook it..
even she cooked this menu for us since we were little kids. waktu raya lah biasanya.

Ada gak yg panggil Sambal Goreng Pengantin..
m not sure why.
kalau tengok kan, jarang sangat2 majlis pengantin org masak sambal goreng ni.

even some say Sambal Goreng Singapore..
maybe dulu2 popular kat sana kot.
in fact memula i pandai makan sambal goreng ni pun after my auntie who are staying in Singapore yg ajar this menu to me.

i was staying wt her for quite  sometimes kat Singapore in 90ties.
she taught me this sambal.

then once Chef CiJu dah started masak, MyMommi taught her for our eid especially.

and this Sambal Goreng is like Candu to our family..no Sambal Goreng which  we eat with Berasak, hari raya bukan hari raya namanya.. sakan kan..

anyway, apa pun namanya, i happy to name it as Sambal Goreng NekMinah. 
and today i wanna share with you guys how to prepare it.


bahan penting.
ada TEMPE.
ada TAUHU BASAH. (amalkan guna tauhu moslem).
ada UDANG.
 i used udang laut since now heboh dgn bahan pengawet yg banyak bg udang bela ni.
semua benda ni dipotong dadu except Udang lah kan..
then GORENG.
tapi UDANG i buh garam kunyit.


Ini PARU. 
rebus dulu.
biar empuk sikit.
buang air, then potong dadu.



then GORENG ye..
tak perlu garam kunyit tau.


then Perabah dia.
Ada SERAI.
ada LENGKUAS
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
CILI MERAH.


semuanya MESTI DIHIRIS HALUS DAN NIPIS.


bahan utama nya.


tumis sampai sedikit naik bau.


then i masukkan SERAI n LENGKUAS.
gorengkan lagi. 
biar lembut bebetul.
naik bau tau.


then i masukkan CILI BESAR yang dihiris nipis. 
** kalau Chef CiJu dia letakkan cili kering.
Tapi since I followed my auntie's recipe, i buat style ni.


cam ni lah rupanya ye..
then i masukkan cili blend. 
I used KOKOMO brand..
easy job kat my kitchen.
nak pedas, masuk lebih.


masukkan santan..
tambah air.
ikut suka.
tambah gula tau
gula pasir boleh, gula melaka boleh.
i just used BROWN SUGAR.


bila dah macam sebati semua, masukkan PARU dulu, biar kejap, then masukkan the rest.
biar seketika, check rasanya..
garam tambah sikit ke,
manis dah ok ke,
dan letakkan perasa..
thennn...

tadaaaaaa...
pasti jadi punya..
anggaran tu kan, agak2 lah..
m not the pro one..
blasah je concept nya.
dan terbukti semalam gathering, semua suka.
nanti u all cuba ye..

gud luck.

18 comments:

  1. Memang kena cuba yang ini sebab selalu makan yang sambal goreng jawa yang letak soohon n fucuk tu jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang itu kami panggil tumisan.
      itu bit different dear.
      nnt cuba ye..

      Delete
  2. Replies
    1. he..heee. nnt boleh buat kak.. kan dah ada chef tuu.

      Delete
  3. 10 kali like. Hehehe. Thanks sharing recipe. Akan sy cuba dlm masa terdekat sbb smbl tempe mmg kesukaan ku

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..heee...mmg sedap you..rumah akak ni semua nya suka..tak pernah kata tak sedap tau..

      Delete
  4. kalau tak bubuh paru limpa hati jantung dan yang seangkatan dengannya ok tak? I tak makan organ dalaman..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kot..cuma the taste larik sikit lah kot..yg penting serai lengkuas tu.

      Delete
  5. Sedapnya kak yan....apa2 sahaja masakan yang berkait dengan tempe...memang saya suka..

    ReplyDelete
  6. sedapnya kak yan....nnt boleh try ni...nyum2....


    p/s: entri terbaru di cik-anne.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure.. silakan .. akak memang happy kalau ramai nak nak buat.

      Delete
  7. kak yan tq for resepi...hehe pernah makan kat open house kawan org jb tapi x tahu nama apa...tau makan je...hehe

    ReplyDelete

cliks..cliks