Nama menu, memang curlass..
heee..hee..nickname MyMommi.
kenapa buh nama tu?
sebab she taught us how to cook it..
even she cooked this menu for us since we were little kids. waktu raya lah biasanya.
Ada gak yg panggil Sambal Goreng Pengantin..
m not sure why.
kalau tengok kan, jarang sangat2 majlis pengantin org masak sambal goreng ni.
even some say Sambal Goreng Singapore..
maybe dulu2 popular kat sana kot.
in fact memula i pandai makan sambal goreng ni pun after my auntie who are staying in Singapore yg ajar this menu to me.
i was staying wt her for quite sometimes kat Singapore in 90ties.
she taught me this sambal.
then once Chef CiJu dah started masak, MyMommi taught her for our eid especially.
and this Sambal Goreng is like Candu to our family..no Sambal Goreng which we eat with Berasak, hari raya bukan hari raya namanya.. sakan kan..
anyway, apa pun namanya, i happy to name it as Sambal Goreng NekMinah.
and today i wanna share with you guys how to prepare it.
bahan penting.
ada TEMPE.
ada TAUHU BASAH. (amalkan guna tauhu moslem).
ada UDANG.
i used udang laut since now heboh dgn bahan pengawet yg banyak bg udang bela ni.
semua benda ni dipotong dadu except Udang lah kan..
then GORENG.
tapi UDANG i buh garam kunyit.
Ini PARU.
rebus dulu.
biar empuk sikit.
buang air, then potong dadu.
then GORENG ye..
tak perlu garam kunyit tau.
then Perabah dia.
Ada SERAI.
ada LENGKUAS
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
CILI MERAH.
semuanya MESTI DIHIRIS HALUS DAN NIPIS.
bahan utama nya.
tumis sampai sedikit naik bau.
then i masukkan SERAI n LENGKUAS.
gorengkan lagi.
biar lembut bebetul.
naik bau tau.
then i masukkan CILI BESAR yang dihiris nipis.
** kalau Chef CiJu dia letakkan cili kering.
Tapi since I followed my auntie's recipe, i buat style ni.
cam ni lah rupanya ye..
then i masukkan cili blend.
I used KOKOMO brand..
easy job kat my kitchen.
nak pedas, masuk lebih.
masukkan santan..
tambah air.
ikut suka.
tambah gula tau
gula pasir boleh, gula melaka boleh.
i just used BROWN SUGAR.
bila dah macam sebati semua, masukkan PARU dulu, biar kejap, then masukkan the rest.
biar seketika, check rasanya..
garam tambah sikit ke,
manis dah ok ke,
dan letakkan perasa..
thennn...
tadaaaaaa...
pasti jadi punya..
anggaran tu kan, agak2 lah..
m not the pro one..
blasah je concept nya.
dan terbukti semalam gathering, semua suka.
nanti u all cuba ye..
gud luck.
Memang kena cuba yang ini sebab selalu makan yang sambal goreng jawa yang letak soohon n fucuk tu jer...
ReplyDeleteyang itu kami panggil tumisan.
Deleteitu bit different dear.
nnt cuba ye..
Waduh... jejes! :)
ReplyDeletehe..heee. nnt boleh buat kak.. kan dah ada chef tuu.
Deletesaya peminat paru... terliurr jaapppp
ReplyDeletenanti end boleh buat tau. easy je.
Delete10 kali like. Hehehe. Thanks sharing recipe. Akan sy cuba dlm masa terdekat sbb smbl tempe mmg kesukaan ku
ReplyDeletehee..heee...mmg sedap you..rumah akak ni semua nya suka..tak pernah kata tak sedap tau..
Deletekalau tak bubuh paru limpa hati jantung dan yang seangkatan dengannya ok tak? I tak makan organ dalaman..huhu
ReplyDeleteboleh kot..cuma the taste larik sikit lah kot..yg penting serai lengkuas tu.
Deletepergghhhh.. boleh try ni :)
ReplyDeletesure u can lahhh..try nnt bg tau ye.
DeleteSedapnya kak yan....apa2 sahaja masakan yang berkait dengan tempe...memang saya suka..
ReplyDeletenanti you cuba ye.
Deletesedapnya kak yan....nnt boleh try ni...nyum2....
ReplyDeletep/s: entri terbaru di cik-anne.blogspot.com
sure.. silakan .. akak memang happy kalau ramai nak nak buat.
Deletekak yan tq for resepi...hehe pernah makan kat open house kawan org jb tapi x tahu nama apa...tau makan je...hehe
ReplyDeletenanti suzie buat ye...
Deletesedap tu.