cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, July 26, 2016

Gathering kecil2an


salam buat semua..
heyy...u all ada buat "open house"?.
i dah 2 3 tahun dah tak buat open house.
sebab nya maid i dah tak ada.
plus my back bone condition pun bukan makin baik..
i tak boleh terlalu lasak di dapur.
jadi apa i buat?
i hanya invite yang rapat2 je. 
like cousins or any close relative or any close friends then masak sikit2.

atau pun kalau ada sesiapa yang nak datang, depa akan kasi tau then i akan invite satu atau dua groups lagi di waktu yang berbeza. 


ini lah..
i prepared my big table for them.
siap2 then just tunggu the guests datang.


guests yang pertama.
group yang datang ni adalah kawan2 sekolah Hubby waktu sekolah menengah. 
some ada kaitan sedara jugak.
like her, pangkat anak sedara Hubby.


apa i served for them?
i cooked LAKSA JOHOR.
gigih you i masak sesorang.
Chef CiJu masih di kampung.


then i masak SAMBAL GORENG NEKMINAH. 
my version tau..
recipe i dah bagi kan.


selepas semua nya berkumpul.
ini mereka.


then i bought Baklava.


tak hanya baklava, i served gak Butter Cake and Asam Manis Layer Cake.


sempat gak buat Sago Gula Merah.
kelakar buat sago ni.
selalunya yang buat, Abang 'Imran.
since Abang 'Imran tak ada, i pun gagah lah buat..
tak berapa jadi you. 
but still sedap je dimakan.
why color jadi cam tu? heeeee..
i masak 2 colors. 
pink and green..
tup2 turned color cam tu.
heeeee. kaler lebam namanya.


heyyy, dont play2..
ada biscuits gak..
but all the tunjuk2 one.
kebetulan masa nak served, Chef CiJu sampai dari  kampung.
 maka ada lah Tart Gulung Nanas.


Ada cemil - cemilan.


saje je i nak tunjuk..
My Laksa Johor.


dan ini lah Sago Gula Merah i..
lebam pun lebam lah..janji sedap.
ALHAMDULLILAH..terlaksana juga hajat menjamu tetamu. 
i m so happy.

28 comments:

  1. Replies
    1. ini mmg sedap Anis. heeeee...puji diri yeee..
      sebab licin dah.. depa makan bertambah2.
      itu yg maka prasan laksa i sedap.

      Delete
  2. Dpt menjamu sahabat taulan dgn menu yg sedap2...alangkah bahagianya
    Ank2 fev betul dgn sago gula merah ni...

    ReplyDelete
  3. Laksa Johorrrrrrrrrrrrrrrr... ngences! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. sian akak. nanti ada rezeki, mai rumah ye kak.

      Delete
  4. aaaa sedapnya laksa johor. mak mentua adik saya yang kat kukup tu buat laksa johor pon sedap aih. lama tak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yr sister's in laws kat Kukup ye..
      siapa ek? rumah mak bah akak kat Permas Kelapa.
      dekat dengan resto Mandela.
      kalau cakap rumah cikgu elias, maybe org kampung tau.

      Delete
  5. aa, mek pun buat untuk sedara and closed friends je. tu pun gigih order je semua. hahaha. punya malas nk msk :( thniah kak yan sebab masak semua untuk guest :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe mek. yang penting dapat jamu tetamu. bukan air bujang je kan..

      Delete
  6. sedapnya kakkkkk laksa johorrrr teringin nk mknnnnnn

    ReplyDelete
  7. btw, HAPPY BELATED BIRTHDAY semoga kak yan sentiasa sihat dan dirahmati oleh-Nya...aminnnn

    ReplyDelete
  8. meriah nyer makanan!! suka la baca entry akak!
    Jom singgah blog saya kak..bloglist giler tak naik entry baru..huhuuu...

    ReplyDelete
  9. bestnya... laksa johor msti sedap tuh...
    dana tak reti bt laksa johor walaupn org johor kak hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya senang je dana..
      guna ikan tenggiri.
      bahan sama je macam nak masak kari.cuma tambah isi ikan dgn kerisik.

      Delete
  10. salam perkenalan sis...tq sebab datang kat blog saya...
    anyway nampak semua sedap2 akk punya masakan...
    cantiknya rumah akk

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear sudi singgah sini.
      ALHAMDULILAH.. they were happy with the food.. i pun happy.
      alllaaaa rumah2 biasa2 je dear. berselerak selalunya.

      Delete
  11. Replies
    1. betul sangat hasnidar.

      mmg pedal tulang belakang lah. heeeeee.

      Delete
  12. semuanya nampak sangat sedap....rietta mmg xbuat opened house tpi sentiasa ada yang bertamu menjenguk mak, jdnya kitorg sediakan la apa yang ada, kadang kadang tetamu pula yang bawakan buah tangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan.. tp yang penting rietta kita memang kena sentiasa bersedia.
      apa2 lah yang boleh dijamu depa kan.
      sure both parties happy.

      Delete
  13. saya pun x buat open house , lagi pun setiap minggu ada wedding.akak saya selalu buat sagu rumbia warnanya mmg camtu...ingatkan sagu rumbia tadi...

    ReplyDelete
  14. sagoo tu xdak kalerrr pun sodap daaa kak.. layan je guano pun ehhe..

    ReplyDelete

cliks..cliks