salam buat semua..
heyy...u all ada buat "open house"?.
i dah 2 3 tahun dah tak buat open house.
sebab nya maid i dah tak ada.
plus my back bone condition pun bukan makin baik..
i tak boleh terlalu lasak di dapur.
jadi apa i buat?
i hanya invite yang rapat2 je.
like cousins or any close relative or any close friends then masak sikit2.
atau pun kalau ada sesiapa yang nak datang, depa akan kasi tau then i akan invite satu atau dua groups lagi di waktu yang berbeza.
ini lah..
i prepared my big table for them.
siap2 then just tunggu the guests datang.
guests yang pertama.
group yang datang ni adalah kawan2 sekolah Hubby waktu sekolah menengah.
some ada kaitan sedara jugak.
like her, pangkat anak sedara Hubby.
apa i served for them?
i cooked LAKSA JOHOR.
gigih you i masak sesorang.
Chef CiJu masih di kampung.
then i masak SAMBAL GORENG NEKMINAH.
my version tau..
recipe i dah bagi kan.
selepas semua nya berkumpul.
ini mereka.
then i bought Baklava.
tak hanya baklava, i served gak Butter Cake and Asam Manis Layer Cake.
sempat gak buat Sago Gula Merah.
kelakar buat sago ni.
selalunya yang buat, Abang 'Imran.
since Abang 'Imran tak ada, i pun gagah lah buat..
tak berapa jadi you.
but still sedap je dimakan.
why color jadi cam tu? heeeee..
i masak 2 colors.
pink and green..
tup2 turned color cam tu.
heeeee. kaler lebam namanya.
heyyy, dont play2..
ada biscuits gak..
but all the tunjuk2 one.
kebetulan masa nak served, Chef CiJu sampai dari kampung.
maka ada lah Tart Gulung Nanas.
Ada cemil - cemilan.
saje je i nak tunjuk..
My Laksa Johor.
dan ini lah Sago Gula Merah i..
lebam pun lebam lah..janji sedap.
ALHAMDULLILAH..terlaksana juga hajat menjamu tetamu.
i m so happy.
Sedapnya laksa johor tu
ReplyDeleteini mmg sedap Anis. heeeee...puji diri yeee..
Deletesebab licin dah.. depa makan bertambah2.
itu yg maka prasan laksa i sedap.
Dpt menjamu sahabat taulan dgn menu yg sedap2...alangkah bahagianya
ReplyDeleteAnk2 fev betul dgn sago gula merah ni...
betul sgt Qhaifa.
Deletehilang rasa penatkan..
Laksa Johorrrrrrrrrrrrrrrr... ngences! :)
ReplyDeletehe..heee.. sian akak. nanti ada rezeki, mai rumah ye kak.
Deleteaaaa sedapnya laksa johor. mak mentua adik saya yang kat kukup tu buat laksa johor pon sedap aih. lama tak makan
ReplyDeleteyr sister's in laws kat Kukup ye..
Deletesiapa ek? rumah mak bah akak kat Permas Kelapa.
dekat dengan resto Mandela.
kalau cakap rumah cikgu elias, maybe org kampung tau.
aa, mek pun buat untuk sedara and closed friends je. tu pun gigih order je semua. hahaha. punya malas nk msk :( thniah kak yan sebab masak semua untuk guest :)
ReplyDeletetak pe mek. yang penting dapat jamu tetamu. bukan air bujang je kan..
Deletesedapnya kakkkkk laksa johorrrr teringin nk mknnnnnn
ReplyDeletemoh sini
Deletebtw, HAPPY BELATED BIRTHDAY semoga kak yan sentiasa sihat dan dirahmati oleh-Nya...aminnnn
ReplyDeleteterima kasih dear.....
Deleteluv u.
meriah nyer makanan!! suka la baca entry akak!
ReplyDeleteJom singgah blog saya kak..bloglist giler tak naik entry baru..huhuuu...
meriah sikit2 lah idzwa.
Deletebestnya... laksa johor msti sedap tuh...
ReplyDeletedana tak reti bt laksa johor walaupn org johor kak hehehe...
sebenarnya senang je dana..
Deleteguna ikan tenggiri.
bahan sama je macam nak masak kari.cuma tambah isi ikan dgn kerisik.
salam perkenalan sis...tq sebab datang kat blog saya...
ReplyDeleteanyway nampak semua sedap2 akk punya masakan...
cantiknya rumah akk
thanks dear sudi singgah sini.
DeleteALHAMDULILAH.. they were happy with the food.. i pun happy.
alllaaaa rumah2 biasa2 je dear. berselerak selalunya.
puas ati walau pun penat
ReplyDeletebetul sangat hasnidar.
Deletemmg pedal tulang belakang lah. heeeeee.
semuanya nampak sangat sedap....rietta mmg xbuat opened house tpi sentiasa ada yang bertamu menjenguk mak, jdnya kitorg sediakan la apa yang ada, kadang kadang tetamu pula yang bawakan buah tangan...
ReplyDeletetu lah kan.. tp yang penting rietta kita memang kena sentiasa bersedia.
Deleteapa2 lah yang boleh dijamu depa kan.
sure both parties happy.
saya pun x buat open house , lagi pun setiap minggu ada wedding.akak saya selalu buat sagu rumbia warnanya mmg camtu...ingatkan sagu rumbia tadi...
ReplyDeletesagu rumbia? buat makan cam ne tu Suzie?
Deletesagoo tu xdak kalerrr pun sodap daaa kak.. layan je guano pun ehhe..
ReplyDeletehe..hee.. kanzzz.. kami semua mmg suka.
Delete