cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, July 12, 2016

Before Eid and On Eid Mubarak


Dah raya ke 7 dah hari ni kan.
tapi i nak cerita hal sebelum raya dan hari raya i.
rumah MyMommi ni memang kosong je since 2 Ramadan coz MyMommi and MyDaddi ni memang berpuasa di rumah i di Shah Alam. 
jadi memang banyak yang nak diatur balik. 


maka berkemas lah segala barang yang baru je dibeli.
atur sana sini. 
ini baru keperluan barang2 kering. 
tepung, gula, kopi, teh, semua nak kena susun balik. 


then kami gak membeli keperluan barangan basah.
ke Bandar Pontian lah kami, 
cari itu ini. 

 

dalam pada tu sempat lak menyopping. heeeee
cantik2 you.
sambar gak lah sikit. 


tak leh nak lelama nak shopping2 tu. heeee.
nak kena masak. 
kang nanti ada busuk barang basah yang dibeli.
so sempat lah goreng tempe dan tauhu.
nak buat Sambal Goreng Mak Minah. 
kena buat ni. 
turun temurun dibuat waktu raya. 
even tak raya, ini yang jadi pilihan.


MyMommi memang dah bersedia dengan Berasak dia lah.
tak buat Berasak, means, tak raya tu. heeee


tengok ni.. 
dah bersusun nak direbus ni.


ini lah beras yang separuh masak tu.
dan malam ni kami masak2 lah. 


tiba lah Hari Raya. 


gaya apa tah tu. 
tak tau lak.


Bujang2 dah ready nak bersolat sunat. 


Since Abang Luqman dah boleh drive, maka bujang2 pergi sendiri. 
selesai solat, kami bersedia pulak dengan juadah raya sebab nak ada kenduri doa selamat. 



pagi raya Chef CiJu baked this..


then she did this too. 


yang ni dibeli je. 


ini lah yang boleh dihidangkan. 
for men. 



ini for women. 


Ini Osmot Kambing. 


Sambal Goreng Mak Minah. 


close up sikit.



Sambal Menyengat dari i. 


Rendang Ayam


Nampak tu Berasak?.


kasi close up gak. 


tuan tanah nak menayang. 
kami tak de gambar family beraya. 
dah lama tak berpicca2 gitu. 
nah lah kenapa. 
dah lama i tak berbaju kurung.
saje buat kejutan di pagi raya. 
I berbaju kurung riau dari d'qapas. 


first cucu perempuan MyMommi and MyDaddi. 


random pic from us. 


gambar pun kat kitchen je. heeee


MyMommi with her helper.


tak lama datang lah family CikRah. 
bertambah lagi. 


gini lah keadaan depan rumah my parents. 
ada dua  lagi kereta yang dalam perjalanan.
memang penuh halaman rumah. 
belum lagi sedara2 yang berkunjung. 


Anyway, ini adalah my breakfast on the first eid. 
ALHAMDULILAH BARAKALLAH..

23 comments:

  1. Seronok berhariraya berkumpul sanak saudara...

    Raya kakcik kali ini hanya berkumpul adik beradik dan kakcik sendiri tak ke mana-mana....

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya...

    seronok berkumpul ramai2 dihari raya kan

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya kakak. Sambal tempe tu nampak sangat sedap hehehehe. Sy buat juga smbl tempe jawa few days before eid dan raya je habis. Hehehehe. Terliur tgk makanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. N lawa la baju kakak. N kakak kelihatan kurus. Hehehhe

      Delete
  4. selamat hari raya kak yan..btw cantik je kak yan dengan baju kurung.hihi

    ReplyDelete
  5. Berasak tu mengancam betul tu kak. Teringin nk rasa...
    Cantik baju akk

    ReplyDelete
  6. selamat hari raya kak yan! ;) sama tema kaler kita tahun ni..kaler grey eheh

    ReplyDelete
  7. baru ni adik saya balik beraya rumah mentua, mentua dia kirim burasak, sambal goreng dengan rendang daging utk kitorang ni
    sekejapan je licin haha
    baju raya kak yan cantik sangat. klasik gitu

    ReplyDelete
  8. Slmt Hari Raya kak.
    Baju tu lawa laa...
    Terliurnya tengok sambal menyengat tu..huhu

    ReplyDelete
  9. Selamat Hari Raya Kak Yan, tahun ini dapat beraya di kampung sebelah saya, jadi burasak tu memang wajib lah ada.

    ReplyDelete
  10. selamat hari raya untuk akak dan seluruh keluarga...memang meleleh ailio tengok segala menu hidangan...alhmadulillah taun ni pon kami puas sungguh makan burasak...pi umah sedara siap lengkap dengan asam pedas ikan parang...memang mabeles...cantik baju kurung akak tu berkenan menengoknye...

    ReplyDelete
  11. Selamat Hari Raya maaf zahir batin AE....Macam macam menu dipagi Raya ye AE. Meriah makan tu hihi....
    Cantik kurung Riau awak tu. Saya lama tak berkurung pakai jubah memanjang, cover perut hihi

    ReplyDelete
  12. Waaa bnyk nama makann baru dengar..
    Berasak ni ape???

    Selamat hari raya ye kak Yan.
    Blogwalking raya disini..

    ReplyDelete
  13. Makanan banyaknya best2 pulak tu tengok.

    ReplyDelete
  14. Kakak ipar kakak kan Bugis jadi memang tiap tahun rumah kami pun ada burasak juga Yan
    Tapi tak ada asam pedaslah. Kami lawankan dgn rendang/sambal goreng juga.

    Selamat Hari Raya, maaf zahir batin dari kakak.

    ReplyDelete
  15. seronoknye, meriah juadah, meriah dengan saudara mara...

    ReplyDelete
  16. Selamat hari raya kak. Cantik baju raya tu.

    ReplyDelete
  17. Salam. Cantiknya Kak Yan pakai kurung Riau..!
    Kecur air liur tgk sambal menyengat tu, kak weh.. Yummeh!

    ReplyDelete
  18. Amboi kak.. Banyaknya makanan. Hari raya adalah hari untuk makan jugak ek.. Hehe. Seronok nampaknya. Happy family 😊

    ReplyDelete

cliks..cliks