cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 2, 2016

Mencari di mana Asrama Pesantren Darrut Tauhid.


Throwback cerita last Friday..cerita nak cari asrama pesantren Abang Luqman. Dah ke cari complex for Darrut Tauhid.but today nak cari asrama bagi students yang above 15 years old.


Mbak Lies dah janji nak bawak dan cari asrama ni..ALHAMDULLILAH..i was so happy n feel blessed with her helps. sebelum bertolak, we had our breakfast  first. 


At 8.30am we started our journey..dari info, katanya asrama for this pesantren ada di daerah Dusun Bambu, daerah Lembang katanya..


Memanjat lah supir Mbak Lies menuju ke kaki gunung..


Suasana memang sunyi dan sangat tenang..tak nampak sangat penghuni di sini.


Yang terhampar adalah ladang sayur. Cuaca memang agak menyinar terang..kelihatan sangat panas..tapi, angin berhembus memang sangat nyaman.


Sampai kami di kawasan ini..kelihatan jauh2 ada dua tiga anak2 muda.. bertanya i dengan seorang anak muda, Nanda namanya. I got some infos about this place..


merenung Abang Luqman.. 


tingkat atas adalah masjid. meaning after doing their tahajjud, they will continue dengan hafazan di sini. 


dan ini di bahagian bawah.. simple asrama. 


INSYALLAH di sini lah asrama buat Abang Luqman..seemed he is ok with this place..he aimed to do his hafazan  with no obligation..memang very simple life lah..but he is ok..ALHAMDULLILAH.. 


Then Nanda membawa kami bertemu dengan ustaz yang bertugas di asrama ini..SUBHANALLAH..The place is sooooo simple..jauh dari segala kesenangan yang boleh didapati di tempat kita.. tempatnya memang benar2 alami..

bersembang kami dengan pak ustaz ni. Bertanya itu dan ini lebih2 lagi Abang Luqman..insyallah jika tiada aral, Abang Luqman akan memulakan pengajian awal Julai nanti.. pray for the best lah..


Kawasan keliling penuh dengan sayur - sayuran.


One of the house for the ustaz. Setelah hampir 30 minutes here kami meminta izin pulang.


Abang Luqman bersama teman2 dan pak ustaz. INSYALLAH.. ada another 2 boys from Shah Alam yang sudah belajar di sini. satu lagi dari Terengganu. Dua'a kan lah yeeee..


Then kami terus ke Paris Van Java..ya allahhh..Bandung panas betul..i memang kalah dengan panas.jadi letih sangat i.


Singgah kejap ke toilet depa. Mak aiii..cantik sangat.. then tak lama lepas tu kami ke tempat lain.


Abang Luqman busy nak cari wallet. 


macam - macam ada.. lebih best kalau banyak ongkosnya.  tak lama kami kat sini.. we went to somewhere. very hot here. 


Kami ke Kartika Sari..sooo shopping food lagi best.


Kalau boleh nak beli semua..


then selepas ke Kartika Sari, i pegi pulak ke Mayasari.. I rasa bolen yang paling sedap so far adalah dari Mayasari.. Kartika Sari punya kureng sikit. anyway, tekak menasing. I beli 5 kotak.. sebab kat situ dah tak ada lagi. kalau tak mau i beli lebih lagi. 


Abang Luqman dah lapar sangat dah.. then terus kami ke Ampera. Nak makan Sundanese food. 


Memacam ada.. pilih je lah. 


ini Keredok. 


lalapan adalah satu kemestian dalam meals org Sunda. Aaahhh.. kenyang. ALHAMDULILAH.. i terus mintak balik ke bilik. kenyang, panas. i nak relax kat bilik.. 


tapi since today was the last day. why not habiskan masa di luar rather than relax dalam bilik kan.. 


we strolled down the city.



cuci mata.


i tak beli luggage. that's why tak shopping.. 


but then i just stayed kat Roppan. heeeeee


jommm makan dulu.. then tak lama i ajak Abang Luqman balik ke hotel.. penat wei.. esok pepagi dah nak balik.. ALHAMDULILAH relax dan Abang Luqman sendiri lah jalan.. 



ALHAMDULILAH.. dah balik dah.. semoga apa yang dirancang berjalan lancar. 

17 comments:

  1. Semoga Allah SWT permudahkan segalanya. Abang Luqman akan menjadi Muslim yang soleh, InsyaAllah.

    Lepas ni mungkin lebih kerap Yan ke Bandung...:)

    ReplyDelete
  2. Doa kakak juga semoga Abang Luqman mampu menggalas harapan dan cita-cita yg murni itu Yan.
    Terharu kakak tau.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulliah moga di permudahkan urusan anak akak di sana.

    ReplyDelete
  4. i'll pray for the best utk kak yan n your son. in sha Allah...aminnn :)

    ReplyDelete
  5. BEST NYERR....semoga dipermudahkan semua urusan anak kak ;)

    ReplyDelete
  6. assalam jalan2 dgn tujuannya seronok juga meluaskan pandangan sambil makan2.

    ReplyDelete
  7. best dpt jln2 melihat negara org,wish for the best,kak

    ReplyDelete
  8. semoga berjaya hendaknya.
    bukan sedikit harapan ibu dan ayah ....sampai ke sebarang mencari ilmu

    ReplyDelete
  9. semoga dipermudahkan Allah kak yan utk luqman....seronoknya dengar...nak jadi tahfiz...

    ReplyDelete
  10. Allah....permudahkanlah segalanya untuk Luqman. Bahagianya rasa...saya pulak yang over, kak.

    ReplyDelete
  11. Moga di permudahkan segala urusan... tempat tu mmg nampak sangat menenangkan...

    ReplyDelete
  12. mudah mudahan segalanya berjalan dengan lancar...sejuk perut ibu...selalu baca blog kawan yg melancong ke indo mesti singgah ke dua2 kedai kek ni...sume nampak memang sgt sedap...tak berpeluang lagi untuk mencuba...mungkin satu hari nanti kalau ada rezeki di beri Allah...mana nak tau kan :)

    ReplyDelete
  13. Cantik tempatnya AE, untung your son. Wah abang nak shoppin fossil, aunty pun suka :)

    ReplyDelete
  14. semoga di permudahkan urusan utk abg luqman belajar kt sana kak...
    tenang damai je tempat belajar tu ye kak...

    ReplyDelete
  15. Pak Ustadnya lebih kelihatan sebagai Petani dari pada ustad ya Kak Yan..hehe.
    Abang Lukman bisa belajar tahfiz sekaligus belajar bertani dong Kak Yan. Asyik tuh.

    ReplyDelete
  16. Nice view... semoga d permudahkan urusan luqman... insya Allah

    ReplyDelete

cliks..cliks