cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 8, 2016

Sambal Bunga Kantan


mood memasak tetiba muncul...
for lunch today i cooked Rendang Ayam Kampung..
makan dengan pulut kuning 
heran my Abduls.
Ibu, ada guests nak datang ke?? 
eeeee...sadis tau..
depa tau ibu depa malas masak..heeeeee..
oklah..lepas masak rendang dan makan, i teringin nak buat sambal bunga kantan.
inspired bila nampak bunga kantan i kembang setaman..


ini haahhh!!!..abang irfan baru kejap tadi potong kan..i put in this vase.


dan baru kejap tadi i sempat buat dah sambal bunga kantan..tapi yang i beli lah. sebatang RM1.90. raya melompat naik sampai RM2.50 or sometimes RM 3.00. my first time buat this sambal.


rasa?..well..not bad yarrr... 

meh share the recipe which i dapat dr google lah..but i adjust ikut suka tekak i.

bahan
3 batang bunga kantan - hiris halus
2 buku bawang merah yang sedang - kisar
7 biji cili api  - kisar
5 biji bawang putih - kisar
setengah buku bawang besar - hiris nipis
1 cawan ikan bilis - goreng rangup separuh dikisar bersama bawang dan cili.
sedikit gula melaka..sikit je tau.

cara 
tumis bawang yang dihiris halus then masukkan bahan yang dikisar dan tumis sampai naik bau dan kering. letakkan air sikit dan keringkan lagi. masukkan gula melaka sikit..then masukkan hirisan bunga kantan dan letakkan sikit lagi air..biarkan sampai kering betul dan make sure bunga kantan tu benar2 layu..tambahkan rasa masin dan manis sikit. then last sekali letakkan separuh lagi ikan bilis goreng dan kacau dan gaul rata.. soooo boleh dimakan dahh dengan nasi panas..walla...


kan kata mood memasak sudah mari..ini yang dimakan masa lunch tadi..semua suka rendang dan pulut kuning.

i tak pandai masak pulut..Hubby ajar tadi..and ALHAMDULLILAH menjadi sudahh..


ini lak dessert Sago Gula Melaka..Abang 'Imran yang ajar..my first time buat...heeeee
Happy..Hari Makan Sedunia..  emmmm...sok ingat nak buat Laksa Johor lah...eceehhh..

22 comments:

  1. assalamualaikum kak azian...selamat pagi...

    yan suka masak asam pedas letak bunga kantan...harum

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam yan..akak ni dulu2 pandailah masak asam pedas..now jd x tau..kalau tak sure akak letak dlm tu...

      Delete
  2. Mesti sedap sambal bunga kantan tu. Sbb saya ni penggemar bunga kantan dan daun kesum.

    ReplyDelete
  3. Nak datang mengendeng lah... kakcik suka Laksa Johor tau... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee...x de laksa johor pun boleh je dtg.

      Delete
  4. masak2 makan, masak2 makan......cer roger2 lepas masak tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. moh ler sini miker oiii...kalau x masak teman beli jer..

      Delete
  5. ingtkan kaknoor salah masuk blog Yan hehehe ada sambal kantan lah disini sedappp tu Yan, kantan dirumah sedang banyak ni boleh lah try resepi dari Yan ni

    ReplyDelete
  6. Cantikla pulak bunga kantan tu dalam pasu. X pernah tgk lagi mcm ti. Kihkihkih

    ReplyDelete
  7. Tak pernah rasa lagi sambal bunga kantan baru tahu nih! Nampak sedap terasa macam nak cuba la pulak

    ReplyDelete
  8. kak yan...kantan saya sekali berbunga ..semalam tgk astro dato fazley buat kek jem stawberry kantan heheh

    ReplyDelete
  9. Caiyook lah ziyaan..lpas ni apa kata you buat burasaak serta sambal goreng he he. Mengidam pulak ràsanya

    ReplyDelete
  10. sedappppnyeee laksa johor...last saya makan raya ke 3 tahun lepas...kuikuikui...kak kalau makan rendang degan pulut kuning mesti le terangkat...kene sgt regunye tu... :)

    ReplyDelete
  11. aaaa sedap nyer!! terliur liur di buat nyer..

    ReplyDelete
  12. Yan pass sikit kerajinan memasak tu pada kak Zai hehehe...
    Pulut dengan rendang feberet sedapnya.

    ReplyDelete
  13. wahhh bila dh rajin mcm2 akak masak....
    siap buat rendang ngn pulut kuning lg... mmg special tuh

    ReplyDelete
  14. meleleh air liur saya tengok entry ni kak

    ReplyDelete
  15. Selalunya saya ingat bunga kantan masuk dalam masakan asam pedas aje. Tak pernah pula terfikir masuk dalam sambal. Boleh try nanti. Thanks for the sharing. Tengok gambar pun sedap. =D

    ReplyDelete
  16. salams kak, cantiknya bunga kantan jd hiasan...:)

    ReplyDelete
  17. ooooo k Yan..ni first time Wa tau bunga kantan boleh buat sambal ..nanti nak try la...lawa pulak bunga kantan tu bila dah letak dalam pasu hihihi

    ReplyDelete

cliks..cliks