cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, February 13, 2016

Unforgettable Kashmir 14 - berhujan di Naranag


Ok lahhh..i sambung sikit je lagi cerita kashmir i ni..sikit je lagi..this was our fifth day in Kashmir..last day lah nak explore kashmir ni..hari ni we all nak ke Naranag.. Apa tu Naranag?

Naranag or Nara Nag is a tourist village of Ganderbal districtJammu and Kashmir, India.The valley is noted for its scenic meadows. It is located around 8 km from Kangan6 km upstream from the Sind River.Noted for its scenic meadows, lakes and mountains, it is a base camp for trekking to the Mount Haramukh 16,870  and Gangabal Lake and Satsar (the seven lakes). It is also a base for the trekkers to Gadsar Lake, the Vishansar Lake and the Krishansar Lake, though it takes 5 to 7 days of trekking. The village lies at the left bank of the Wangath river, which is a tributary of the Sind River.  There are also many other peaks and alpine meadows around the Naranag Valley.  In the winters, Naranag receives heavy snowfall, during which skiing is practiced.  -  source GOOGLE
We went there after having our breakfast. Hari ni ada yang tak sihat.. Nadia was so sick.. Demam panas.. Katanya tak nak ke mana - mana, hanya nak stayed di bilik.. but after discussing few things, akhirnya dia ikut gak.. maybe boleh tidur dalam kereta nanti.. 


masa ni i ada rasa sikit kurang selera.. tak tau kenapa..Maybe gak pasal cuaca lah.. bukan cuaca yang normal for us kan..  tapi kena isi perut sebelum keluar..


depa pun makan je lahh.


then  we started our journey.  and here i wanna share more n more pictures during our journey.. let the pictures speak more than me.. heeee.. dasar pemalas menulis. 


since this was the last day to explore Kashmir, we took this place to enjoy.. lagipun tak jauh dari Srinagar. Just 50 KM je. tak lah lama sangat. plus ada yang kurang sihat maka tak perlu nak pergi jauh2. 


berkabussss....


sepanjang perjalanan memang seronok lah. kawasan gunung ganang.. dan hari pun redup je.. mendung dan hujan renyai sesekali. 


 Woyil Bridge.


air di sungai ini sikit je. nanti bila summer sure penuh..




kawasan  kampung.


here we are....


we stopped here. kat luar sejuk berangin.. but we loved it. 


lereng gunung ni tau..


bermacam gaya.. semua tak melepaskan pelung untuk bergambar dan digambar. 


i tadah muka je lah. kan ada freelance photographer . heeeeee


perkampungan di bawah sana. 


My model.



menikmati keindahan di sini. 







masa busy memasing, bertembung kami dengan orang kampung yang lalu lalang, termasuk this family. peluang bagi kami nak bagi candies.. senyum this little angel. memacam dia dapat. depa ni maybe nak ke pekan.. berjalan pasti berjam - jam untuk sampai ke pekan. sebab tu depa ni look so fit.. not like me... hhhhhhhh. 


tak lepas kan peluang.. tangkap lah sehabis boleh. 




sejuk yeeee.



kesejukan kakcik... yang penting posing lorrrr.



okkk.. time to go..


kami meneruskan perjalanan.. seperti mau hujan..


sepanjang perjalanan kalau bertembung kanak - kanak pasti kami stopped dan berikan candies.. ada yang takut2.. like this boy, dia suruh dulu Bilal makan chocolate yang nak diberikan pada dia.. this boy bilang, mana tau awak bagi racun pada saya.. YA ALLAHH.. then after Bilal makan, baru dia berani amik the candies n chocolate. heeeee.



akhirnya kami sampai di daerah Naranag. 


dan akhirnya sampai di sini.




arrggghhh!!...my model again. 


this is the 9th century Buddhist temple. 

berangin dan hujan rintik2 di sini.. 



you all mamfu nak pikul kayu api cam depa ni? 


kami meneroka alam sekeliling gitu dulu. ada yang nak ke toilet. kawasan sini sunyi.. this is trekking place for hikers. 



kawasan kampung.. sunyi sepi keliling.. 





kata Zubair kalau tak hujan dan cuaca bagus, memang best dapat turun ke bawah tu. boleh picnic..




perkampungan di bawah sana. rumah tepi sungai. 




jom kita bergambar yeee.





mencari angle yang sesuai depa. 



tengok tu model i tu... sakann kan. 




dia amik gambar,


gambar dia diambik.. semuanya keaysikan.





dalam hujan ni.. hehe.. the rest dalam kereta. 


hero Hindustan beraksi. then kami bertolak balik ke Srinagar. masih hujan. makin sejuk. 


pertengahan jalan kami bertemu dengan anak2 ini.. mintak duit derma for their masjid.. 


Happy depa. 



jumpa kids.. kami beri lagi candies yang masih tersisa. kena habis kan hari ni. sebab hari last today. 



memula malu2. then depa bit ok.. 


see you again inshallah. 




hujan.






sepanjang perjalanan. 



Akhirnya kami sampai di Srinagar. ini dalam pukul 2pm kot. dah 4.30 kita. cuaca agak cerah di Srinagar.. lepas ni kami nak minum coffee dulu. sebelum makan. nak ke area Naseem Barg. tapi nanti i sambung ye.. gambar kat sini banyak sangat.. sikitttt je lagi yeee.

23 comments:

  1. Cantiknye view dia.... Seb bek dia xckp sis bg candies sbb nk culik,huhuu....;-)

    ReplyDelete
  2. Bagai ada layar di hadapan mata, semuanya bagai tertayang semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhhhh.... kenangan ye kak.. teringat2 terimbau2..

      Delete
  3. terpukau kaknoor tengok gambar2 Yan tu..
    ada jugak yang gayat kaknoor tengok eeeeeee
    mmg tak mampu nak pikul kayu tu
    ya amfunnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik jika dipandang dengan mata kepala sendiri kan kak.. he..heee..hee.. akak gayat yeee...
      kaannn.. saya awal2 dah mengaku kalah kak..

      Delete
  4. Such a beautiful place kan kak. Agaknya kalau saya kaya raya nak juga beli tanah satu lot, buat pondok kecik. Agak musim panas berdenting kat mesia,kita lari dok situ dua, tiga bulan. Hahaha...verangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela, susah nak beli tanah kat sana.. lain lah kawin dgn org sana. wheeeee

      Delete
  5. Terbaik kak..entry ni memang jadi rujukan saya nanti...😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. nanti kalau syieda nak pegi ust let me know ok... anytime.

      Delete
  6. terbaiklah dapat melihat budaya dan cara hidup masyarakat di negara asing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kenangan yang susah nak lupa even dah berkali ke sini.

      Delete
  7. K Yan..rasa macam nak pindah ke Kashmir je bila tengok gambar-gambar K yan...rindunya Kashmir.waaaaaaaa

    ReplyDelete
  8. Terasa kesejukannya.. tapi suka bab bagi ceklat tu.. nice sangat rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok cik mid. terasa bahagia hati kita.

      Delete
  9. Apa yg kakak nampak pokok-pokok & sungai di sana menarik dipandang mata

    ReplyDelete
  10. kak nanti sambung lagi ye..letak gambo banyak2 pon takpe sebab sume gambo pemandangan yg cantik2 sangat...pasni bole la simpan angan2 nak ke kashmir pulak...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure.. sampai u all muntah ijo nanti. hee.hee

      Delete
  11. bijak adik tu - berhati-hati dengan pemberian orang.

    okay nanges lagi

    ReplyDelete

cliks..cliks