cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, February 26, 2016

My Nachos


Tetiba Hubby kata nak makan something crunchy .. nak makan keropok kerepek gitu.. 

tapi semua yang disuakan dia macam tak berapa nak suka. 

tetiba mood i teringin nak buat nachos. 

tapi yang simple je. malas beriya - iya. 

sooooo semalam i bought some ingredients yang patut for me to make the dip. 

balik terus prepare. 


potong bawang besar. potong dadu. dalam 1 biji setengah.  dadu halus sikit. 


bawang putih racik2 halus. 


panaskan periuk, masukkan sikit minyak zaitun. 


masukkan bawang besar dan kemudian bawang putih tadi tu.. tumis sampai naik bau. 


yang i pulak sampai terhangit lak. heeeeee...


then i masukkan separuh daging  ayam kisar ni. 


kacau sampai agak kering ayam tu. 


masukkan sauce ni. i pakai setengah. kacau rata. 


then i masukkan baked beans ni. kacau dan kena hancur2 kan sikit.  

alahhhh.. i lupa lah pulak nak tangkap gambar masa dua2 bahan ni telah dimasukkan tadi.  kacau sampai agak kering tau.. 


then i letakkan kuah tadi tu. dan taburkan Mozzarelle atas kuah ni dan masukkan ke dalam microwave dan panaskan for about 1 or 2 minutes. 


sooooo... tadaaaaa..


selamat untuk dimakan. satu pack tortilla chips tu habis dia makannn.. selamat dahhhh..

22 comments:

  1. Alhamdulillah. Untung En Zam ada isteri yang kreatif...:)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. simple2 gini, boleh lah setahun sekali. heeee

      Delete
  3. uwaaaah... mmg boleh menambah nih kak... tak ckp 1 bekas nih

    ReplyDelete
  4. yummy...kna makan ngan kuah erk...kihkihkih....rietta bli makan gitu je...keras...

    ReplyDelete
  5. wah sedapnyeee...kalau rumah saya ni kene siapkan 2-3 pack tortilla baru cukup kot...kikiki

    ReplyDelete
  6. senang rupanya nak buat dip nachos ni rupanya...klu kt luar mhal mgkin sbb brag pn pakai macam akk..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jee.. lebihkan je cheese.. lagi best.

      Delete
  7. nanti kaknoor nk try lah Yan mesti anak2 suka ni mudah je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah sgt lah kalau kaknoor.. saya yg memalas ni pun boleh gak lahh. sure diarang suka kak.

      Delete
  8. maaf..saya sebenarnya tak pernah comment apa2 dekat sini..cuma silent reader saje..tak tau nak panggil akk ke aunty sbb umur dah baya your son..tp just nak share..baru td saya terbaca dekat group kelab atkins malaysia yg mengatakan extra virgin olive oil tak sesuai utk masak..dia lagi sesuai utk dijadikan salad dressing and etc..tp kalau olive oil biasa boleh aje nak guna utk masak...boleh cuba google utk kepastian..maaf ye kalau salah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah sebaya my son, auntie pun no sweat. anyway, thanks sebab jadi silent reader auntie. appreciate sangat.

      pasal olive oil tu betul lah. cuma sebenarnya kalau nak goreng/tumis bawang ni pakai mintak jagung je pun ok. cuma nampak ada olive oil tu auntie pakai je. heeeeee.. sebab nak habis kan cepat. dah lama sangat minyak tu. lagi pun jarang sangat guna buat salad.. sebab jarang bersalad. thanks ye dear.

      Delete

cliks..cliks