cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, February 22, 2016

Laksa Johor buat tetamu


Last weekend punya cerita.. Asalnya menjemput my SIL datang ke rumah. Chef CiJu tak de. tapi i rasa i patut invite my SIL since last month dia kata nak datang tapi i kata jangan. heeeeeee... harukan kakak ipar macam i ni. sebenarnya i was so busy in December.. faham2 je lah kan kerja macam i ni.. 

so nak bayar rasa kesal i tu, tu yang planned nak ajak dia n her family makan kat rumah. tapi dengan syarat, jangan datang terlalu awal, sebab i sediakan food slow and steady. sebab sorang - sorang kannn.. tu haaahhh... nak datang kena set time dulu.. well, memang cam ni lah kita di era millenium ni.. tak macam zaman 70an, 80an dulu.. nak datang jumpa sedara mara, main pakai datang je..tup2 dah terpacul depan muka pintu. tak de nya appointment macam tu. but not now kan..


since i planned to do the cooking, i pun invited Kakcik untuk datang ke rumah sambil dia menghantar beras, Brasmati buat i. åläng - åläng datang, i jamukan lah hasil air tangan i ni. 


I share ye recipe Laksa Johor i ni kat   S I N I.  tapi yang ni i guna ikan tenggiri. lagi senang. 

i jamukan Laksa Johor situ..Curlass ko Azian. heeeee


sakan i kan..lengkap semua perabah, except sambal belacan. tapi Laksa Johor without Sambal Belacan is like, makan tak minum air lah kan... tak lengkap gitu. so, sebab kan tak kuasa nak menumbuk belacan tu, i guna je Sambal Ijo yang Hubby ada buat semalam nya.  Masih sedap lagi. yang penting kena pedas2 kan.. ALHAMDULILAH, padanan itu cukup secocok lah.. 


ALHAMDULILAH tak lama sampai, i terus je ajak Kakcik makan. berselera semuanya.... means, i masak ok lah kannn. heeee.. heeee.. ke Kakcik lapar sangat masa tu.. 


ditemani dengan Abang Irfan. yang lain semua tak de kat rumah. 


i prepared kan gak Lemongrass 7 Up with mint.


saje nak tayang betapa rumit nya nak prepare Laksa Johor ni. but i managed yoooo. heeeeee.. alun2 kata wong jowo.. 


siap ada dessert. tapi Kakcik tak boleh nak merasa.. i sediakan malam semalamnya, dan bila letak dalam peti ice, maka dah jadi kuräng enåk Badak Berendam i. huuuu..huuuu.. tapi all my kids merasa lah yang malam tu i buat. semua kata, Best lah buuuu.. melayang ibu kejap.. 

Apa2 pun ALHAMDULILAH.. rezeki bersama. 

20 comments:

  1. Sebenarnya kakcik dah makan sebelum keluar...iyalah, dah lepas Zohor kan. Tapi sebab laksa johor memang kegemaran kakcik dan laksa yang Yan buat dengan kasih-sayang itu memang benar-benar sedap, apa lagi...pulun tak ingat la jawabnya... :)

    Eh...tengok gambar Abang Irfan tu dah macam Budak Sepet masa zaman tembamnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee...ALHAMDULILAH dapat gak akak makan Laksa Johor...

      Ye lah kak.. mata sept sangat.

      Delete
  2. Alhamdulillah SIL AE, sedap nampak laksa johor, suka tengok deco rumah Cantik, setting meja pun nice, betul sekarang kebanyakkan suka berappointment kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhandullilah..alahhh rumah simple2 je sis..

      Delete
  3. Buat laksa Johor ni memang leceh sikit tapi sebab kita org Johor mestilah lebih suka laksa ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kakzakie.. dah tu anak2 n Hb suka makan. nak tak nak kena lah buat.. sekali buat terus nak makan laksa johor je..

      Delete
  4. memang kelas la kak yan.hehehe
    saya kalau laksa memang faveret.
    laksa johor ke kelantan ke penang ke semua bedal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee... curlass kannn.. takat makan sendiri boleh lahh..

      Delete
  5. tgk pun dh tau sedap kak oi... dana sebagai org johor sejati sekali pun tak penah bt laksa johor hahahha... lg teruk kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti dana boleh lah singgah.. alahh. masaknya sama je.. cuma lèceh tu lah..

      Delete
  6. Wahhhhh sedapnya. Hehehe. Seronok tgk org makan masakan kita selera kan? Nway kakak, seriously sy x pandai masak2 begini. Adalah darah jawa johor sikit dr my datuk, tp mmg x pandai masakan johor. Perhaps kami duduk di pahang agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahhh.. nanti2 belajar, sure pandai. takat makan sendiri je pun.

      Delete
  7. alahaii kak..ini adalah kegemaran saya tap itanpa sayur la! hahaha..cukup la spageti dan kuah n sambal belacan ajekk..ehh suka lahhh ;)

    ReplyDelete
  8. sedapnya..tambahan pula food presentation yg menarik..Japanese style...
    baru belajar hiris timun bulat2 mcm tu..huhu..

    ReplyDelete
  9. sedap Nye.. lagi sedap dengan hasil air tangan kak yan

    ReplyDelete
  10. Walaupun slow and steady buat preparation tapi hasilnya memuaskan, Kak Yan.Takpalah. Tentu Kakcik pun teruja tengok makanan yang terhidang di atas meja.

    ReplyDelete
  11. best nya laksa johor kita suka sangat
    nak buat memang tak pandai la
    selalu kalau terasa nak makan pergi kat Mydin Mall je

    ReplyDelete
  12. sedapnye laksa johor tapi lama sudah saya tak buat..last makan raya taun lepas time beraya kat masai...nampaknye kene tunggu rayay yg mendatang ni la baru nak bersa laksa johor lagi...hahaha...gitu la nasib badan...nak masak sendiri malassss...kikiki

    ReplyDelete
  13. sue xpandai potong timun bulat2 camtu....menarik nampak...tambah ada badak berenam huwaaahhh sedapya sis..

    ReplyDelete
  14. Kak Yan, i loike laksa johor, leh share resepi kan..kan..heee~

    ReplyDelete

cliks..cliks