cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, February 23, 2016

Unforgettable Kashmir 17 - Delhi time before leaving for Kuala Lumpur.


First day in Delhi.



Dah sampai Delhi. nak kena check in hotel.. (Ehh.. i boleh lupa apa nama hotel ni tau).. those yang nak tau cerita last i kat Kashmir, tengok  S I N I  ye.. baca lah ye. heeee...paksa rela suruh memba├ža.. 

anyway, talking about Delhi,  i will wrap up the two day stories in one N3 je lah ye.. lagipun i memang tak ke mana2 masa di Delhi. so kurang lah nak menceceh kan.. 

upon arrival, we had airport transfer to the hotel . it took so long even the hotel dekat je.. Almaklumlah kan traffic kat Delhi. 20 kali ganda teruk dari Malaysia. heeeee..heeee.. exaggerate  i  gitu... ye lah you.. penat tau vontot kita duduk dalam Innova tu.. tak sampai2.. matahari dah nak tenggelam gitu.. perut lak lapaq. apa tak exaggerate nya i.. macam cite Hindustan  lak.. 

we arrived in Delhi, masa tu public holiday depa. sama cam kat Malaysia.. Deepavali. at first i was bit worried lah yang mana nanti, the traffic even worst. ingatkan pasal cuti tu lah.. terbalik lak you.. the road not so packed.. depa celebrated at home. 


sampai je, harum sungguh sekeliling.. baru perasan, the hotel decorated something at the entrance of the main door.. kat main door ni, sebelum masuk kena scanned.. macam nak naik kapai terbang balik tau... segala luggage kena scanned. 


and once entered the main door, i smelled this.. yellow lilies.. ya ampunnnn.. best sungguh lah. wangi sangat. rasa macam nak cabut 3 stalks gitu then letak kat our room.. 


ok now, let us see our rooms.  tengok keluar, woow!!!! berkabus gitu.. i sendiri confused. mist or haze. sebab kalau berkabus gitu kan macam sejuk. tapi idok lah pulak.. anyway, sempat lepak sekejap. rehat2 kan badan.. we decided to have our late lunch (very late actually) cum dinner at Karim's Restaurant. 


as usual 3 of us in the room. just added one extra bed. 


sempat lagi tu. pantang nampak mirror.. "mirror mirror on the wall, who's the.......". heeee


suasana in the room. 


depan lift. 

then our driver dah tunggu di depan pintu hotel. nak bawak kami makan dah.. nyetir lah dia dalam traffic tu.. punyalah jauh rasanya.. almost an hour gak nak sampai.. haru betul lahh.. 


memasing dah tak sabar nak makan dahh.. lapooo.. 


tengok i pun macam dah tak lalu dah. heeeee...mata memang berat sebenarnya.. leih gitu.


secalit make up pun i tak pakai...cuma i melaram new shawl gitu.  nak bau Kashmir gitu.. i was so lazy masa ni dah. just fikir pasal katil. nak lepak. nak whatapps orang itu orang ini. nak semua lah.


depa kelaparan tu.. memasing khusyuk.


i took Roti and Chicken Tikka. and Mango Lassi. Wallaaa..


suka roti ni tapi tekak i rasa dia guna banyak baking powder.. terasa sangat.. 



lepas makan we all pegi kejap ke India Gate.. kata orang kalau tak singgah India Gate ni means tak sampai India lagi tu.. be specific, tak sampai Delhi lah gamaknya. i have been here before. so malas nak keluar dari kereta. bagi depa jalan keluar tu dan took pictures. i just gave to Mem Lina my camera dan bagi tau dia snapped sekeping  dua.  dan ini yang dapat i tayang. since memasing dah tak larat. kami terus balik ke hotel dan relax. tak ingat pukul berapa telelap..


Second Day in Delhi. 

Last last kami di India.. Supposedly kami ada a day trip in Delhi.. nak shopping seingat i.. itu yang planned before sampai ke Delhi.. but then after back from Kashmir, first i was really not in a good mood.. biasalahkan.. masalah gangguan perasaan lah tu.. second, badan i pun dah agak letih gitu. i was a bit worried with the weather.. i kurang selesa berjimba in hot weather.. i takut Delhi panas.. kan baru balik dari tempat sejuk2 ni.. so jadi macam kureng je. padahal i berangan nak shopping kat Dili Hat. third. Men Lina, demam. Agak panas badannya. Fourth, Kakcik pun agak kurang sihat gak.. lutut punya hal lah.. Maka, 3 of us, just stayed at the hotel, while another 3 gegerl ronda2.. 


Once got ready, we had our breakfast. Depa dua dah turun awal.. i lak, tu lah macam i bilang, ada sikit slow motion je. I turun kemudian. 



We welfie2 situ. 



Varieties lah. But for us, kena tengok apa yang nak dimakan.. just took vege lah.. 


macam ni. but not bad. i love it. 


and Porri. 

While having our breakfast, i teringat nak called my friend, Syed Mudasir. He is Kashmiri tapi dah bekerja di New Delhi. i kenal dia sama time dengan i kenal arwah Fahad.. banyak information about Kashmir i got from both of them. then in 2012 i met him in Kashmir. masa tu masih belajar di Kashmir University..cerita i jumpa dia ada di  S I N I.   and now dah jadi doctor. in 2014 tak sempat kami berjumpa.. he was so busy that time. and today i planned to meet him. 

Lepas dia bagi his address, i told Kakcik and Mem Lina i nak jumpa dia kejap and i ajak depa berdua jumpa dengan Doc Syed. I took one taxi. one hour dalam INR400 dan the taxi akan tunggu kami.. 


akhirnya kami sampai dan bertemu lah i dengan Syed.. lama lah tak jumpa dia. dan kebetulan Syed on duty, then we met at this work place. kat spital lah.. and since Mem Lina tu tak sihat, i asked Syed check Mem kita ni.. 


Tengah mengecheck Mem Lina. Dah kurang panas masa ni. sebab dah telan panadol kan.. 


but then Syed insisted Mem Lina to get one injection. nanti susah katanya dalam flight. so, Mem Lina pun dicucuklah.. 


Syed bising dengan i sebab i bagi tau lewat.. Dia planned nak bawak i ronda satu Delhi.. adui Syed, i memang tak teringat nak bagi tahu dia awal.. almaklumlah kan.. tapi ALHAMDULILAH dapat gak i jumpa dia kali ni.. Dia bising sebab dia tak dapat nak belanja makan.. 


then dia belanja minum Chai je.. tengok style dia ordered air tu. heeeee..tak pernah dibuat di Malaysia kan... apa2 pun, sedap je kat tekak i. panas2. 


bersembang kejap i dengan Syed. Dia pun terkejut bila dapat tau arwah Fahad meninggal.. even depa dua tak pernah kenal, tapi i selalu bersembang dengan Syed hal Fahad.. sebab tu Syed pun boleh menangis bila i bagi tau hal kematian tu.. hhhhhhhh..


after spending almost 1.30 hours here, i mintak diri. nak balik hotel. malam nanti nak terbang balik dah.. before saying good bye, kami berpicca2.. Syed ni masih muda. masih single. masih mencari. i met him masa umur dia 25 tahun. now dah 29 lah kan. INSYALLAH, nanti ada rezeki boleh jumpa lagi.. 

Balik ke hotel, kemas lebih kurang dan kami bertolak ke airport selepas maghrib. 


airport transfer.. so senang. but we bit suspend lah.. traffic on the way ke airport memang teruk amat. 




sebelum masuk. sebelum checked in. 


wrapped luggage dulu. 





while waiting.. kat check in counter. 


good bye bhaiya.. 




Happy semua. dah nak balik. nak jumpa orang2 tersayang. 


jommm... ehhhhh.. waitttttt.


welfie dulu yeeeee.


sekali lagi.. 


once settled semua kat immigration tadi, kami dinner dulu. lapo you. As usual, i ajak je depa makan kan Gloria Jeans. Halal cert ada.. so kita makan. 



apa2 pun sebelum masuk kapal, kita tinggalkan bekas.. heeeeee.. cantikkan toilet dia. 


After 5 hours flight, sampai lah kami di sini . 


Subuh kami sampai. lega.. so perjalanan kami terhenti di sini.. Seronok bersama mereka.. Say good bye. 


while waiting Hubby picked up, i pekena Teh Tarik di Uncle K. 


tiba di rumah, ini dulu i jamu. Walnut Tart. hhhhhhhh.. tamatlah cerita i pasal Kashmir dan Delhi. nak pegi lagi??? For sure. i will go again n again. kira macam ganti balik kampung Bali. Masih banyak tempat di Kashmir yang ingin i jelajah.. Walau bukan dengan Fahad sebagai my tour guide, i still nak ke sana.. bila tu??? tungguuuuu. heeeeee


9 comments:

  1. Hotel tu namanya Radisson Blu Plaza... :)

    Kakcik juga rindukan Kashmir yang indah dan Delhi yang sesak... dok teringat-ingat je... :)

    ReplyDelete
  2. Assalam Kak yan, singgah sini dan salam kenal, saya bw blog kak waheeda.. ade link blog akak.. tu sampai sini, best blog jalan2 kak yan.. boleh la contact akak kalo nak tau agent2 yg best2 kan.. cewah! ntah la dpt jalan2 cam kak yan ni..heee...

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah semuanya selamat dan dipermudahkan.

    ReplyDelete
  4. bestnya akak dapat jalan2 ke india.. saya sampai ke hari ini, tak ada lagi rezeki untuk ke india. huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  5. best semua perasaan ade kak..gembira sedih sebak kelakar semua ade dlm entry akak nie ;)

    ReplyDelete
  6. Yalah, 1st time nampak org serve drinks dalam cawan kecik tu... mcm sample pulak...haha.. may be memang cara di sana kot... u all pergi berlima ya...? India gate tu mcm Arc de Triomphe...

    ReplyDelete
  7. hensem jugak syed tu kan kak..hehehe...

    ReplyDelete

cliks..cliks