cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, January 30, 2016

Unforgettable Kashmir 13 - Parimahal, Chashme Shahi and visiting Zubair's family


Okkkk.. sikit lagi cerita Kashmir i ni.. ingat tak lagi cerita yang lalu.. kat  S I N I  ye.. bagi link terus kat sini.. for those yang tertinggal cerita i ni  lah kan.. ok lahh. lepas bersakan berasmara di Dal Lake tu, kami terus ke tempat yang lain.. We planned to go to Parimahal.  apa tu Parimahal ? ini i ceduk dari Wiki..

Pari Mahal or The Fairies' Abode is a seven terraced garden located at the top of Zabarwan mountain range over-looking city of Srinagar and south-west of Dal Lake The architecture depicts an example of Islamic architecture and patronage of art during the reign of the then Mughal Emperor Shah Jahan. It is five-minute drive from Cheshmashahi, Srinagar.


and i wanna share with you guys my N3 about this place when i was here alone in 2012. Gambar - gambar di sini masa ni cantik - cantik sebab in 2012 i went there in spring dan cuaca sangat cerah. Waktu pagi masa tu.. Tengok kat  S I N I  ye.  

apa - apapun jom kita ke sana.. saksikan lah gambar - gambar we all. i malas nak cerita panjang.. and some of the pictures ni i dapat dari ahli rombongan yang lain. al maklum my camera kan kehabisan battery since dari Pahalgam lagi. even once sampai Srinagar i masih tak boleh nak charged since luggage masih lagi di houseboat dan hanya dapat keesokan harinya.. maka itu lah sebabnya.. Sedihhhh..


gloomy je my backdrop tu. Dal Lake hanya balam - balam je. foggy this time. 

our pictures memang agak blur je. 

sayu je suasana since we arrived here quite late afternoon. foggy a bit lah. 


even foggy ke hapa ke, yang penting we all berpicca - picca. mesti kena ambik gambar. i hanya sediakan muka je.. ada tukang ambik gambar i. 


enjoyed our moment here.. Sejukkkkk..



menghayati suasana..



i disuruh bergambar dengan bunga.. ya ampunnnn. i ni tak suka kuning.. tup - tup disuruh bergambar begini.. tapi tak kesahlah belalang. janji happy.


dipanggil je nama, terus i toleh. snapped... 



segala aksi dirakamnya.. 


disuruh pulak beraksi begini.. layan kan je lah...






itu lah bangunan Parimahal ni. 

Then after spending about an hour here, kami terus ke tempat lain pulak. nak ke Chashme Shahi. 

    Chashme Shahi or Chashma i Shahi, also called Chashma Shahi, is one of the Mughal gardens built in 1632 AD around a spring by Ali Mardan Khan, a governor of Mughal emperor Shah Jahan as per the orders 

(pic from google) since no camera tu lah i tak banyak mengambil gambar di sini. 

sebenarnya dari Parimahal lagi kami semua dah tak larat nak berjalan ke sini. tapi Zubair tetap mendesak agar kami ke sini. nak tunjuk water spring katanya.. since we all masa di Parimahal lagi dah tak tahan nak ke toilet, and Zubair said that we can go to the toilet at Chasm Shahi terus kami bersetuju... tak mamfu nak tahan lagi dah bladder i ni haaahhh..


Maka singgah lah kami ke sini.. at first nak ke toilet depa, ya ampunnnn.. "terlalu istimewa".. tapi sebenarnya kalau dah tak tahan, sure ok je kan.. but for me, toilet yang tak mampu untuk i gunakan gara - gara my knees.. then all the sudden satu bhai ni suruh kami ke dalam restaurant. ALHAMDULILAHHH.. diberi kami menggunakannya.. 




selesai semua, maka kami pun memanjatlah. nak tengok water spring. Kakcik dah tak larat nak naik.. and the rest pun meneruskan misi.. 


hanya ni je yang tinggal di simpanan i. yang lain tak de.. berbagai aksi i amik masa di sini.. tapiii... hhhhh.. hari semakin petang.. perut masih belum terisi.. sebenarnya Zubair dah janji nak ajak makan kat rumah dia.. memang dah janji dengan i sebelum sampai Kashmir lagi. 

tapi we took so long outside, maka dengan itu our lunch dah jadi our dinner.. perut masuk angin semuanya. semua kelaparan. we arrived here memang almost maghrib.. 



their guest room.  very simple.. memang cam ni lah rumah - rumah depa ni.. semua besar - besar but the interior is so simple. 


Nad with one of Zubair's nephews, Aafaan.


tak lama kami sampai, terus dihidangkan tea.. 


and this. ini memang MESTI.. buah - buah kering. 


Mem Lina busy menclick. 


My Kehwa. yang ni bit different. I thot kehwa tu hanya saffron with the almond.. but yang ni, fresh milk and almond. Apa - apa pun i love this. 


tak lama lepas tu terus kami dihidangkan makan malam. Ini namanya Yakni. ini mutton. ya ampunnnnn.. sedap weiiii.


ini chicken.. i tak ingat nama masakannya. dah lapar, lupa semuanya dan tanya details. 


with this rice. kalau sebelumnya kami dijamu dengan air tangan mama Zubair. tapi malam ni, kakak Zubair, Mudasir yang masak. 


berselera kami makan. depa memang simple. sambil makan, sambil sembang kami. 



me and mama and papa Zubair. yang bershawl merah tu, MIL kåkåk Zubair. 

tak lama lepas kami selesai makan, dan sembang - sembang, all the sudden, black out. memang ni routine depa di Kashmir. depa ada schedule for electricity. so bersembanglah kami dalam kelam - kelam cahaya lampu battery lah kan. 

after some times, we needed to move back to the hotel. Badan semua dah penat. perut sangat kenyang. i pulak jenis yang tak terlalu banyak makan malam, and malam ni my tummy was sooooo full. sampai rasa tak keruan. 


this is Meno..Sister to Zubair. and his nephews, Aabaan and Aafaan.


Before we went back. tangkap gambaq dulu. ni bergambar dalam gelap ni. heeeeee... this is Zubair's family. ALHAMDULILAH, i have my new family in Kashmir. ALHAMDULILAH BARAKALLAH.  food kakak and mama Zubair masak memang sedap.. boleh lah mengecek lagi nanti kalau i ke Kashmir nanti. ok lahhh..  malam ni semua balik bilik keletihan. semua tak makan malam di hotel dah.. penat, and better kita tidur je lah. i pulak tak boleh tidur malam tu. perut i terlalu kenyang hing susah mata nak lelap.. apa - apa pun get ready for tomorrow. last activity in Kashmir. 

17 comments:

  1. best nyerrr akak ke sana. Dah la cantik tempat2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt kalau teringin nak ke sana, bagi tau akak ye nadzirah.

      Delete
  2. Replies
    1. yan suka kuning ye.. yan yang di sini tak suka. heee

      Delete
  3. mmg cantik sngt tempat tu yan jugak orgnya tambah2 lgi dengan selendang beso tu memikat jiwa dan raga U hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. akak ni kann.. nanti pegi lah ye.. saksikan sendiri.

      Delete
  4. Pglmn sungguh ni..dpt bermesra dgn family org local.

    ReplyDelete
  5. Pemandangan yang sangat cantik banyak bunga berkembangan. Seronok dapat sahabat yang ambil berat.

    ReplyDelete
  6. Bila dah terdesak.."toilet istimewa" pun kita redah juga kan Yan. Itulah pengalaman pertama ky waktu ke Beijing dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aye lah KY.. terpaksa kan... kalau tak, ada kang kita lak jd toilet. berbau je.

      Delete
  7. Cantik jer bunga2 kuning tu...berseri...

    Amboi makanan dia...menggoda betul, walaupun sekadar tengok gambar jer...

    ReplyDelete
  8. Assalamualakum Puan Azian..
    Maaf saya nak bertanya...berapa ya bayaran untuk pakej tak termasuktambang kapal terbang...:)

    ReplyDelete
  9. Very intetesting place AE, you look beaitiful ala middle east gitu :)

    ReplyDelete
  10. cantik bunga2 kuning..bunga kekwa ke...suasana nampak nyaman je..

    ReplyDelete
  11. Bumga2 cantik dh mcm beelakon hindustan gitu

    ReplyDelete

cliks..cliks