cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, January 1, 2016

Unforgettable Kashmir 11 - Mesmerizing Betaab Valley


Masih lagi cerita kita di Pahalgam. Besar tempat ni.. dan semua tempat sangat cantik dan mempunyai keunikan yang tersendiri. for me even i have been here 3 times already i still believe i will come again and again. i love most of the views here. 

suasana kampung di sini lah yang buat i suka.  3 kali i pergi, 3 kali i experienced  different moments. yang penting semua moments yang menyenangkan malah sukar untuk dilupakan dan sentiasa segar di ingatan.  anyway, sebelum kita ke tempat lain, jangan lupa cerita di  S I N I  ye. 

Kita akan ke Betaab Valley.  Suasana memang  menakjubkan. cuaca agak baik. tak hujan dan tak panas. nyaman. tapi sesekali udara sejuk menggigit kulit. apa yang ada di Betaab Valley ni ek.. ok lah.jom tengok. 


jom kita ke sana. lagipun kami kena menghabiskan masa di sini lebih lama.. tak boleh nak balik ke Srinagar awal lagi.. Gara - gara Modi kan.. tapi semuanya menyeronokkan.. berasmara dengan alam. so nice nature. 


suasana yang tak akan kita jumpa di Malaysia.  white blanket. 


pokok - pokok dah semakin rontok. 


dalam perjalanan i nampak ni. i memang suka.. hajat macam nak turun dan sama - sama kacau the sheep tu.. 


akhirnya kami sampai di sini.. di atas sini kami memandang ke bawah. indah.


dari sini i nampak kawasan bawah tu. teringat tahun lepas, me and the group ke bawah sana. the rest seronok picca - picca dalam snow kat bawah tu. me and arwah just  menikmati suasana sungai di bridge tu aja.. Kalau sudi baca dan tengok gambar - gambar my last year at Betaab Valley, singgah di  S I N I  ye. 



i just love it. 


di pokok - pokok ni lah depa layan bergambar sakan. 


kawasan bawah ni adalah picnic area. ada park for camping kalau tak silap i. 




berkali - kali melihat masih tak jemu. 


jom kita keluar dari kereta...


biarkan bhai tu kat situ. heeeee


haaaaa... dari jauh i dah nampak sesuatu.. 


makin dekat. 


tu dia.. nampak tadi kan si gembala kambing dengan kambing - kambing nya.. 


Kakcik and Mem Lina hanya memerhati..


the sheep... dah semakin hampir dengan i.. sukaaa..




seeeeee..bau pun bau lah.. suka kan.




time kami lak berpicca.. 






Kakcik tengah menyelami keindahan alam. 


tak mau tinggal... 




kalau nak ke bawah tu, nanti nak berjalan lagi ke bridge tu. kaki dah capek sebenarnya. 






oklahh.. selamat tinggal Betaab Valley.. nanti kita jumpa lagi.. kami nak ke lain tempat pulak. 


sampai ke sini.. oooooooo nak tengok snow.. ALHAMDULILAH, the rest yang tak pernah tengok snow, dapat lah mereka melihat dan memegangnya. 


salji hanya baru turun sikit je di sini. 



let them enjoyed it. 


i ni kan malas lah nak jalan ke bawah sana. 


tapi Mem Lina mennikmatinya. 


let me just sat here. 


duk je lah di sini. dan nikmati putihnya salji. 


depa ni pun melepak sama.. amik gambar lah jawabnya.. 








tiga dara pinggitan. 


di mana ada kami , pasti ada dia.. so di mana ada dia, pasti ada kami. hee



Kakcik, i tayanng lagi gambar u kat sini. just enjoy with us. 


our photographer was busy.. 


Betaab Valley yang kami tinggalkan seksrang dah begini rupanya.. pasti now semakin tebal snownya. 


ok lahhh. time to go. we needed to go back to Srinagar. 


keindahan jalan yang berbelit - belt. 


Selamat tinggal Pahalgam.. ada umur kita bertemu lagi. INSYALLAHH.. 


perjalanan pulang kami bertemu dengan anak - anak Kashmir. kami hulurkan candies. memang best sangat. depa were enjoying our candies. Kakcik menghulurkan biscuits and candies. 


she is so cute. happy faces. 


jumpa lagi, kami hulur lagi.. senyum gembira depa. 


jomm keluar reramai. heeeee.. kereta di belakang punyalah bising.. honk kami baai nak rak. heeeeee... kami buat tak peduli je. 


ambik yang.. ambik. 


Sampai di sini. Kami berhenti rehat sekejap. dah maghrib. Bilal and Zubair shalah sekejap.  and i pun menikmati chai and pakora.. wallah. sedap bila makan tengah panas - panas tu.. tokey kedai tu masih muda belia. sembang dengan nya.. 

ALHAMDULILAH kami sampai di Srinagar dah malam dah. terus masuk checked in hotel. We were placed at Mannat Resorts. ALHAMDULILAH.. tiba kami disambut dengan Kehwa panas.. time to bersih diri dan kami nak makan malam. ALHAMDULILAH.. panjang kisah i di Pahalgam ni. nanti cerita lain ye.. tungguuu..

22 comments:

  1. perjalanan yang sama tapi dari sisi yang lain.

    beruntung dapat jalan jalan dinegara orang...

    (terima kasih kerana singgah di blog IM...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilahh...tak pernah jemu menilmati indahnya di Kashmir even dah berkali pegi

      Delete
  2. Tiada detik yang tidak menggembirakan bila menatap kembali gambar-gambar itu. Apa yang tersirat atau terdetik di hati pada saat-saat tertentu, biarlah diri sendiri dan Allah Yang Maha Tahu...

    Kenangan - tetap manis mengatasi kepahitan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak...kenangan mengusik hati...Alhandullilah..jd kan dia manis sesangat

      Delete
  3. Kashmir salah satu wishlist negara yg harus di jejaki. Tapi tak tahu bila nk pergi.jika ada rezeki..insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just let me know ye sis kalau nak pegi. I will help u

      Delete
  4. mashallah...semuanye terlalu indah di pandangan mata...kalau ada rezeki teringin jugak nak jejak kan kaki ke sini...mudah mudahan ^_^

    ReplyDelete
  5. subhanallah, turut terpegun dengan keindahan alam di sana, bestnya kalau dapat pegi..:)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum Yan
    terpegun kaknoor tengok gmbr2 Yan dan Kakcik jugak yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam kaknoor..

      Memang cantik kaknoor.

      Delete
  7. pemandangan yg sngt cantik teeuja mcm nk kesana je

    ReplyDelete
  8. subhanallah....suka baca lagi. dan lagi cita kashmir kak yan

    ReplyDelete
  9. sangat2 cantik kak esp pic haiwan tu ;-)

    ReplyDelete
  10. Saya pun berangan nak ambik gambar dgn kambing2 tu. Hehehhe. Teringat buku cerita heidi zaman bebudak dulu. Kisah d pergunungan n pengembala kambing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt boleh lah gambo..puas nunggu bertahun...heee

      Delete
  11. Subhanallah! Indah memukaunya view di sana.

    ReplyDelete

cliks..cliks