cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, December 30, 2015

Unforgettable Kashmir 10 - Pahalgam, you are so beautiful.....



Dah nak tahun baru dah.. cerita Kashmir i masih tak habis - habis lagi. tak pe lah.. biar i melayan cerita i ni dengan gambar - gambar di sana. mana tau pancingan i menjadi. maksudnya makin ramai yang teringin nak ke sana. malah maybe after reading my blog malah ada yang terus book ticket. 


TAPI.. PLEASEEEE... kalau boleh buy a ticket KL DELHI.. it is much better rather than you all amik KL KOLKATTA.. sebab masa akan terbuang bila u have to get a transit to Srinagar. in fact akan bit rushing dengan time tau. plus some maybe lupa yang  domestic flight sometimes bit tough to get yang murah.. dan masa yang diambil akan lebih lama.. sebab  from KOL  to DELHI it will take about 2 hours plus.. then u have to take another flight to SRINAGAR and it will take another 1 hour plus.. and you will be arriving late evening. sayang kan.. dah terbuang satu hari.. unless u spend about 10 days journey. 


Ok..ok... apa - apa pun plan betul2 dan i m happy if some of you mana yang teringin nak pergi ke Kashmir DO EMAIL ME or DO CALL ME or DO MESSAGE ME . and this is my contact number 0192129958 and my email address azianelias@yahoo.com. INSHALLAH i will help you.. 

ok. now we continue our story ye.. those yang tertinggal dan sudi nak baca my last N3,  S I L A   K E    S I N I   Y E .. baca jangan tak baca. heeeee. Lepas sakan posing di area Aru Valley tu, we were heading to favorite place to the tourists in Pahalgam.. 



tapi sempat lagi stopped tepi jalan dan snapped mana2 yang terlihat cantik. hhhh.. cantik pada pandangan mata i, maybe tak cantik pada orang lain.. manusia punya pandangan mata yang berbeza. tafsir kan sendiri lah kan.. 


i nak sangat tangkap gambar ni.. nak tau apa ni.. this is an old water flour mill. kisar tepung kat sini.. guna kuasa dari air sungai kat sabelah tu. 


ini buktinya. 


hebat orang Kashmir ni kan.. their life memang so close to the nature. 


then kami pun hebat.. sebab dapat melihat dengan mata kepala kami sendiri suasana ini.. so time for picca  lah kan.. 


jumpa lembu, kami gambar dengan lembu.. 


jommm...kita naik kereta balik.. tengok tempat lain lak. 


ayuhhh..


suasana di sini memang berbeza dengan suasana masa i datang dulu dengan arwah. tengok  S I N I  ye. 


terus sampai di sini.. dah tiga kali i ke sini. 



masa i sampai tadi mata dah terpandang tempat ni.. nampak bhai ni tengah menggoreng sesuatu.. tekak i memang teringin nak cuba.. tapi kalau dulu for sure arwah besarkan bijik mata dia sebab tak bagi i makan.. siap cakap.. No..noo. noo.. u cannot.. hhh. but this time i nak try lak.. kot - kot lah.. 



nampak itu bhai tengah uli - uli.. i terus cakap dengan Zubair.. dia jawab, Haaaa... why not. (yessss, why not) yeayy!!!!!


ni haahhh dihulurkan kat i and Kakcik.  pe lagi. makan lah panas - panas. alahhh.. cekodok kashmir lah kan. kurang lebih sama macam kita punya.. just maybe depa guna tepung lain. 


then i noticed depa membeli sesuatu di sana. kenangan kann.


eeemmmm!!!! tetiba dia ke sana. i lak jadi camerawoman dia. 



Then  we moved to here. last year i tak nampak this shop. i rasa this is a new one. boleh lah beli apa - apa yang teringin di sini. 


tengok belakang tu. salji ada yang dah turun di kawasan yang lebih tinggi. 








nampak tu.. banyak horses. siapa yang nak naik kuda, boleh je. bayar je kat empunya kuda tu. i tak ingat lah pulak how much for one person and for how long. 


this mamat sekedar bergambar. layan kan je lah. 




angin berhembus sejukk je.. tangan ketaq. 


actually masa lalu tadi i dah nampak table cloth ni. tapi boleh kan terlupa lak nak sambar se.. aduiii..



and this Mem Zura dah sedia nak menunggang. i memang teringin gak. tapi dengan bérgaya abaya, tak payah lah kan. Mau kuda tu pulak yang berabaya nanti.. anyway, larat ke kuda tu bawak i. heee.



i share some of their pictures here. seronok depa. 



memang menyenangkan bila boleh beractivity macam ni kan. 


meanwhile, kami layan je view kat this area. 




 sakan kami menyembang.. and since depa tadi tu tengah menyakan di bukit sana tu, Kakcik needed to do her salah.. me n Mem Lina ABC...heeeee...


jadi kami amik peluang menembak. i tak lah kan.. phone dengan Zubair. so  dia je lah semua ni. 


last time i amik gambar kat sini gak.. cantik je mata i. 




menjejak ke bahagian belakang ni, memang seronok.. snap lah sebanyak mana yang suka. 


 tak nak tinggal. kena snapped gak. 




ok lahh.. banyak dah ditangkap. needed to leave this place.. 



still masih seronok took this and that. 



lagipun para penunggang kuda semua dah balik dan sedang asyik menembak pulak.. layan kan je. 


okkk.. we needed to leave.. more places we can go. masa memang banyak lagi sebab nak  balik ke Srinagar lama lagi.  gara - gara Modi kan. 








ok laahhh.. layankan je lah sepanjang jalan kenangan ni ye..heeeee.. sebenarnya masih panjang yang patut i N3 kan.. punya lah slow mlow i  buat. bit busy with my shop.. apa - apa pun mana yang sudi membaca tu. thanks a lot yee...

22 comments:

  1. Subhanallah...gamabar-gambar itu ksemuanya memukau pandangan mata saya...

    ReplyDelete
  2. SubhanAllah...MasyaAllah... teringat2 detik itu... :)

    ReplyDelete
  3. Dah nak solat maghrib ni, tapi sempat menyelit tengok entri ni.. niceeeee sis..

    ReplyDelete
  4. Cepat ziyaan dah nak tahun 2016 dah ni ..tak balik balik lagi ke

    ReplyDelete
  5. Assalam. Subhanallah cantik bumi Allah ni. Terimakadih bawak saya jln2 ke Kashmir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasaalam En Othman.. alhamdulilahh something that i cud share with some of u.

      Delete
  6. teringin nyer nak main salji kak oi..rase angin bayu sejuk-sejuk syahdu..aaaaahhhh sedap nyer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommmmm... moh nanti kita pegi ye.. plan lah.. i will help u out.

      Delete
  7. Walau pun berjualan di tepi jalan tapi selendang yg ditayang tu memikat mata kakaklah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik2 kak zakie. nak kata mahal sgt pun, tak lah kan.

      Delete
  8. subhanallah....cantik tol pemandangan gunung yg dh diselaputi dgn salji tuhhh....dlm gbr tu sungai kecik ehh kak??? rsa nk pegang jer air dia...jernihhhh......hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungai macam dr matair kot. tu sejuk sangat tu.

      Delete
  9. Yes! cantik sangat Yan...Seperti tak 'diusik' langsung oleh pembangunan suasananya... damai, sepi dan segar sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih virgin lagi kak.. i rasa dalam 90% lagi lah cam tu.

      Delete
  10. subhanallah cantiknya pmandangan tu...

    selamat tahun baru azian :-))

    ReplyDelete

cliks..cliks