cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, December 19, 2015

Unforgettable Kashmir 8 - Memory at Lidder River and Palestine Restaurant.


 Salam to all of you.. We continue our story about Kashmir ye.. Sorry ye lambat sungguh menulis. I ni bit busy with routines and shops. biasalah. ni lah waktu nak buat uang busar kan... nanti kita leh lagi travel yeeee... Ok laah. ada yang tercicir my story in Kashmir ye. So boleh tengok    S  I  N  I     yeee. just enjoy the pictures  if rasa boring nak baca ye. 

oklah.. menyusuri perjalanan ke pekan  Pahalgam yang dipanggil  Main Market, Anantnag  I enjoyed watching the scenery and also the sheep. Dah dinamakan Valley of shepherd kan.. soooooo...


All these are normal.. suka pulak tengok.

we go first ye Bhai..... :-)

tekojut lah gamaknya dia bila muka ditangkap ye..

memang suka sangat tengok.. jadi asyik. 



bila mata bertentang, senyum berbalas.. heeeeee..come dia.


they love to smile.


memang ini pandangan biasa..we share the same road. 


tengok pulak alam semesta ni ye..


dah nampak sungai mengalir.


kawasan kampung.





then Bilal stopped here.. we wanted to be closed to the river. nak picca - picca. 


some of the pictures are randomly  taken by Zubair. 


kira pasrah lah keadaan rupa cam ne ye..


i memang dah tak peduli dah mana camera, mana phone. lagi satu, battery for camera and handy cam semua gone. Hhhhhhh.. unexpected sungguh.. plus my phone yang kejap on kejap off... Ya ALLAHH... memang menguji hati.. tambah dengan keadaan hati yang memang sentiasa tak kena kan.. 


this river memang membuatkan i teringatkan arwah.. lagipun keadaan this river memang dah terpahat di hati dan mata i.. sebab termasuk this time, i have been here for three times.. 


masing - masing melayan perasaan..  masing - masing dengan perasaan masing - masing. 


as i said, all the pictures were candid.








Si Zubair mengalahkan si pengarah.. shoot mana dia suka.. dan hasilnya, ini lah.. ALHAMDULILAH, ini buatkan i sedikit happy. 


Mem Lina pun sakan lah berposing.. 


siap turun di batu - batu ni. i tak berani lah kan.. kot hanyut dek ayor sungai tu kang ada sampai ke Shah Alam.. and all the sudden, 


tup - tup Mem Lina naik semula dan terus dapat kan  i sambil mata berrair.. laaaaa menangis dia.. awatnyaaa... 


tetiba dia teringatkan family yang ditinggalkan.. dan rasa sangat bertuah dapat menjejakkan kaki ke bumi Kashmir ni.. tambah menyayat hati bila teringatkan arwah..


akhirnya kami bertiga berpelukan.. kami sama - sama menangis.. i memang sangat sangat rasa rindu dengan arwah.. teringat dengan semua cerita - cerita yang arwah cerita kan pasal this river.. tapi ye lah.. harus berpijak di bumi  nyata.. arwah dah tak de lagi.. even memang agak berbeza kedatangan i ke sini.. tapi harus ditempuh jua demi teman - teman yang lain.. sorok kan sedikit rasa sedih.. maka sama - sama kami ketawa akhirnya.. 

tengok je lah camerawomen n cameraman yang tangkap gambar kami. heeeeeeee.... Ya ALLAHHH... 


Happy to have them and the rest with me in Kashmir SUBHANALLAHH... 


So nice being here.. 




then we continued our journey 


pemandangan di sepanjang perjalanan menuju ke Main Market, Pahalgam.








Akhirnya kami sampai di sini. Nak makan di sini before we proceeded to another part of Pahalgam. 


suasana sekeliling memang best. terasa damai dan nyaman.. nampak matahari menyinar. sedap lah rasa.. ada sejuk dan ada panas nya. 


we can see from far the mountains. White blankets.. cantik sangat kan. 


Ini lah restaurant yang kami kunjungi.. Bukan di Palestine ye.. Hanya nama je.. still food pun bukan Palestine food. heeeeee.. Kashmiris dishes.. Cam ne dia dapat nama tu tak tau lah.. maybe simpati dengar Palestine kot. Ok lahh.. mari kita masuk.  (thanks Zura for the picture).


sebenarnya we all dah masuk once we arrived here. but i noticed inside ni lebih sejuk lagi.. might be coz this is wooden building.. tu yang kitarang keluar sementara menunggu food sampai. (thanks Zura for the picture).


(thanks Zura for the picture).


tengok interior this restaurant..  kayu semua.. tu yang sejuk menyengat. (thanks Zura for the picture).


Once food sampai, apa lagi.. pulun beb.. sebab panas - panas..(thanks Zura for the picture).

 google
 google
 google

google.
all food pictures i took from the website. just wanna share some of the food being served here.. food sini fresh lagi dan yang penting panas - panas. We took Yakni, Chicken Kurma, Roti and rice ..itu kalau tak silap lah.. Kalau pekena Nasi Beryani cam atas ritu best gak kannn.


ok laahhh. tengok gunung di sana. menggamit perasaan.. tak boleh berlama - lama. lepas semua nya ke kamar kecil, we proceeded to other part of Pahalgam..  ke mana tuuuu????? tungguuu...cuaca pun nampak cantik sangat. anyway, we all bersantai - santai sebab lama lagi nak balik ke Srinagar..Jommm.

22 comments:

  1. Cantiknya air sungai dia..rasa nak terjun mandi je

    ReplyDelete
  2. Cantiknya! Semoga saya dapat sampai ke sini suatu hari nanti. In Sha Allah.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. memang terasa rindu dgn arwah Idzwa.. kawan dah lama sejak 2010. dah macam adik sendiri.

      Delete
  4. what a scenery!!! subhanallah.. i especially loveeee the mountains views tuh!!!

    yang biasa bagi mereka adalah luar biasa bagi kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. me too.. asyik jadinya. i m sure u lagi gila..

      Delete
  5. subhanallah cantiknya permandangan gunung ganang tu

    ReplyDelete
  6. peeergh makanan2 dia.. very the superb.. menggodanya =D
    terus tingin nak pi makan nasi arab plak rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perut lapar, udara sejuk, memang selera lah..

      Delete
  7. Memang sangat cantik tengok air sungai mengalir jernih. Kalau negara kita seindah ini camana agaknya yea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang sekali kan Leez. malah air sungai depa ni directly boleh minum.

      Delete
  8. Moment indah yg pasti terpahat sampai bila-bila walaupun ada sedikit getar terkenang yg telah pergi buat selamanya..

    ReplyDelete
  9. kak..yang part nangis tu dengan saya sekali bergenang mata ni..sensitif saya ni..haha..

    apa pun Kashmir sangat tenang..sangat cantik.

    Semoga nanti ada rezeki saya nak jejak Kashmir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dik.. kalau u i m sure menangis tak berhenti kot.. hhhh.insyallah one day u boleh ke sana tu.

      Delete
  10. aisehh naper tak soh wak je amek gmbr., gerenti wak x jadi mcm pengarah., harhar2

    ReplyDelete
  11. Salam sis,

    I saw u and ur sister kat KPJ selangor yesterday (tuesday)...nak tegur tapi tergamam hahahahahah

    ReplyDelete
  12. cantiknya sungai tu K yan...tak de pulak orang mandi ya... orang Kashmir memang suka senyum kan...best tengok gambar-gambar tu semua

    ReplyDelete

cliks..cliks