cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, December 2, 2015

Unforgettable Kashmir 5 - Beautiful Achabal Mughal Garden




DAY 2 in Kashmir (Thursday, Nov 6, 2015)



Dah baca N3 yang lalu? Kalau belum sila lah singgah  H E R E ok. tak nak baca, layan je lah gambar kami yang bersuka ria tu.


Anyway, selepas melawat ladang saffron yang tak berapa nak ada tu, kami meneruskan perjalanan.. i pun sebenarnya tak mencatat waktu yang kami ambik dari Pampore sampai ke sini. We reached Achabal Mughal Garden, di daerah Anantnag. 


Zubair dah biläng sama i yang kami akan berpicnic at  one of the parks on the way to Pahalgam.  Food, dia akan tapau.  sounds interesting kan.. sebab nya i ni jenis orang yang jarang lah berpicnic.. kat Kashmir ni pulak nak picnic2.. anyway, without banyak songeh, i just agreed with his idea. yang penting makan. 


Tapi  once tiba di Achabal Mughal Garden,  he made a different decision. ye lah due to the weather, agak susah nak picnic di taman tu.. mengigil2 semuanya.. sebab, it was not a sunny day. lagipun the food needed to be warmed. so kami berhenti kat depan one resto ni, and Zubair pun arranged dengan depa lah..now, kami akan ke taman, the resto panaskan food, lepas balik dari taman, baru kami makan.  okkk.. jom kita ke Achabal Mughal Garden. 






sebelum tu kita bertongkat sakti dulu..yang lain dah tak sempat2 nak ke toilet.. kitarang sakan berpicca.. 






with Nad and Bilal. i selit je lah.. lagipun i entahlah.. malas sungguh nak tangkap gambar.. entah lah... menongkong je lah.. lagipun banyak gambo i, mata tu sembab sungguh... thanks to Nad yang selalu je ajak i berpicca.. ok lah kann.. orang lawa, kita pun sua lahh.. kalau tak, malu gak kan..






ni lagi. Nad memang suka guna monopod. so, i pun selit je lah.. layannn.. thanks dear for sharing some of the pictures.. 






tak cukup lagi tuuuu.. jommmmm...






perlahan - lahan kami menuju ke Achabal Mughal Garden.






beli tickets, covered in the package. 






tak terang lah pulak description about this park.. anyway, i took the info dari Wiki and share with you guys. 



Achabal ( Koshur - Achhval) (Nastaleeq:اچهول) is a town and a notified area committee in Anantnag district locally known as Islamabad district in the Indian administered state of Jammu & Kashmir. Perhaps the most beautiful of springs is Achabal, which gushes out of the Sosanwar hill, and was once enlisted by the emperor Jehangir in the service of beauty and pleasure. It is said that the Breng river which disappears at Dewalgam in the fissures of the limestone is the real source of the Achabal spring but many statements are contradicting that myth.
Achabal is an important tourist place about 7 kilometres away from Anantnag and four kilometers from Akingam. The place is famous and attractive due to an ancient spring surrounded by a garden terraced and developed by the Mughals. The place has got some historical background also. The upper portion of the garden is called 'Bag-e-Begum Abad' developed by Malika Noor Jehan Begum in 1616 AD and renowned as Sahib Abad in which there is a Hamam (treasure of water) getting heat from a logical lamp (Tosnag).
Cascades and fountains erected by Mughal Emperors enhance the beauty of the spot. A mosque standing in the garden believed to have been constructed by Mughal Prince Dara Shikwah. Achabal was once the pleasure retreat of Empress Noor Jehan. A trout hatchery is also located nearby. Achabal is the site of a famous Mughal garden called Achabal Gardens.


bacalah yeee..






jom kita saksikan keindahan taman ini. 






tetiba ada orang tunggu Shah Jahan. heeeee






alaaaa.... dayang - dayang ni.. 






heeee.. ok.. jom kita melangkah lagi..






few steps ahead. 






surrounding tu memang banyak bunga2... bunga besar2 gak lah..






jom melangkah lagi....






our tour guide yang suka bergambar.. kalah kan kami tourists ni.. layan je lah bebudak kan.. anyway, happy to have him as my new tour guide menggantikan arwah oso my new friend .. memang berbeza dengan arwah.. tapi bersyukur bertemu dengan beliau.. ALLAH is the great.. mengatur segala... 






ehhhh..mengarah kita lah pulakkk... haa..haaaa... haaa.. (ya...yaaa..yaaa.. haa means yes)






with his  cheeky face lah pulak..






jom kita sambung balik menyusur taman ni.







with my second cousin, Mem Lina. thanks gak sebab sudi bagi bahu bila i gembeng... huuuu..huuu..










jangan bagi lepas itu pintu.  *shukriya to Zura for some of the awesome pictures.. love u more n more.. 






macam - macam pesen gaya i diambik si Zubair ni.. layan je lahh..






i ni sebenarnya sedang memerhatikan baiya2 yang membersihkan kolam ni.. sexy you.. so gambar diharamkan di sini sebab depa hanya berspender je...hii..hiii lucu gak..










bila daun - daun berguguran..






water fountains here. 














water fall at Achabal Mughal Garden with natural fountains.










cute semua girls kat sini. geram.. 
















Splendid view of Chinar trees.. cantik sangat.. pokok yang besar2 berdiri gagah.










my group with the tour guide. 






sayu je hati..






tambah sayu bila i berada di atas ni.. tetiba teringat arwah.. kuat nya pujukan arwah agar me and Chef CiJu ke Kashmir in autumn.. tapi sayang nya bukan arwah yang jadi tour guide.. sekali lagi air mata i tertumpah.. tak tertahan2 sungguh..



bila tengok i menangis, zubair dah serba salah dah.. terus diajaknya turun dan keluar dari garden ni. 






sebelum tu sempat lagi diambiknya gambar i sama dengan Bilal. 






akhirnya kami kembali ke sini.. nak lunch. 






muka dah lapar semua nya ni..






lapar ye kak? 






rupa - rupa nya  nasi yang ditapau tu adalah dari dapur rumah mak zubair. ahhhh..disuruhnya mak dia masak.. sian orang tua tu sakit - sakit kaki kena masak.. anyway, thanks to his mom for this lovely lunch.. nasi beryani kot.






memang banyak nasi yang dibawak.. i love the chicken..







sementara kami makan, Zubair and Bilal went for Friday prayer.. ALHAMDULILAH.. masjid kat tepi resto tu je.






selesai solat, muncul Zubair dengan this fruit. Apples and pomegranate. 






punya lah sedap buah ni.. habis sebijik kami makan. 






jom... terus kan perjalanan.. masih jauh lagi nak pegi ni..






sebelum tu sempat bagi candies to these boys.. senyum meleret depa. 










perjalanan diteruskan.. berapa lama lagi??? dan ke mana tujuan kami ek?   hanya masa yang menentukan..so tunggu yeeee..



37 comments:

  1. Sebenarnya sepanjang berada di Kashmir, akak jarang rasa lapar. Asyik KENYANG memanjang... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..heee.. sebab kenyang mata kot kak. tp mmg betaal tu.. tu yg malam tu sy sampai terbelahak kekenyangan,

      Delete
  2. Replies
    1. sila kan dear.. awak punya blog pun x leh nak masuk, why?

      Delete
  3. Banyaknya daun-daun berguguran mesti ramai tukang sapunya.
    Kenapa kat taman tu tak ramai orang pun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak daun2nya.. dan tukang kemas pun ramai.

      maybe bukan weekend plus sejuk wei,,,

      Delete
  4. suka tengok semua gambar, terutama gambar buah delima yang kemrahan tu

    ReplyDelete
  5. sepatutnye guide tolong amekkan gmbr tourists, bukannyer bergambar dgn tourrists ., huhu2

    ReplyDelete
  6. dalam ramai2 tuu, xde yg nak jadi model je keeew., kehkeh2

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. memang benar Azi.. sentiasa di hati i.. nnt u boleh lah ke sana.

      Delete
  8. Salam singgah dan salam ukhuwah dari BUNDA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bunda. sudi singgah dan comment di sini..

      Delete
  9. Autum sekarang ni di Khasmir ni ya...

    Yan, you nampak kurus dan lampai sangat dalam gambar-gambar ni... on diet ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear..

      ehhh!! i kurus.. technic gambo je tu. heeeee

      Delete
  10. salam singgah sini pulak...tq yan polow kite...kite pon dah polow yan balik...subhanallah...cantik sungguh la pemandangan ...segala ceruk macam tak puas di pandang...memang nampak berbeza sangat dengan pemandangan tempat kite kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear..


      kashmir sauté tpt yg mmg tak puas memandangnya.. paradise on earth lah katakana.

      Delete
  11. Hahahha..tour guide yg sporting...
    Mak dia masakkan makanan ? wow....bagus punya servis ni...

    I noticed takde pelancong lain di kawasan tu, memang kurang pelancong ke sana ke Kak Yan? Tempat yg sangat, sangat cantik....kena try promote habis habisan tempat2 ni by their tourism department

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilahh..he is a good person..dah dibuat mcm family lak..siap bawak ke rumah dia n met his family.

      Tak ada org sebab weekdays kot..lg pun office hr and sejuk weiii..

      Delete
  12. SubhanAllah indahnya ciptaan Allah. Kalau saya pun mesti sakan bergambar dan bermonopod. Thanks kakak share. X sabar pula nak baca entry2 seterusnya

    ReplyDelete
  13. Boleh tahan hensem jugak mamat2 kat sana ekk...

    ReplyDelete
  14. cantik view kat taman tu.. autumn memang cantik2 view.. Subhanaallah...

    ReplyDelete
  15. kak yan ada hangkut x daun2 yg bertaburan tu? kalau ada kasi laa sy...sy suka... bleh wat bookmark... kengkonon dah smpi canada hahaha

    ReplyDelete
  16. salam ukhuwah...cantiknya autumn, seronok dapat jalan2 ditempat orang kan

    ReplyDelete
  17. kan i pesan suruh bawak balik budak tour guide tu Ziyaan

    ReplyDelete
  18. cantik2nya tempat2 tu teringin lak rasa nak pg sana.. inshaAllah one day.. :)

    ReplyDelete
  19. subahanallah...cantik sangat...menenangkan...

    awat tak tayang je pic baiya tgh bersihkan kolam tu kak? ekekek...

    ReplyDelete
  20. Geramnya tengok isi buah delima tu!
    Saya datang balas kunjungan sis & follow :)

    ReplyDelete
  21. bhai yg pakai spender je tu tak sejuk ke?? hahaha!!!

    mewah makan la kat sana. tapi sebab sejuk, kompem makan banyak punya. saya laa. haha~

    ReplyDelete
  22. gambar dan view cantik semuanya..tak jemu memandang..

    ReplyDelete

cliks..cliks