cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, December 11, 2015

Unforgettable Kashmir 7 - Having our great time at Lidder River, Pahalgam



Morning Pahalgam. i had a lovely sleep last nite. Lepas duk depan unggun api tu kan, sembang kejap dengan Zubair, then i went to my room and Zzzzzz... tapi ehhh.. u all dah baca pasal cerita semalam tu? belum ye.. Soo, you can read  S I N I  yee.....

Anyway, pagi ni i memang dah janji dengan Zubair nak turun awal dan nak menghirup udara pagi.. I went down first, then Zubair joined then Mem Lina. MASYALLAHHH.. udara best sungguh.. SEJUKKK.. gegel2 kami semua.. but still we enjoyed so much. 

So i just want to share some of our pictures pagi tu.  Cameraman nya memang tak payah disuruh. Dengan rela hati terus tangkap.. clicks!..clicks!.. jem phone i. sambung dengan power bank, ok balik, clicks, clicks lagi.. situ je lah.. so tip, MAKE SURE YOUR PHONE TAK TERDEDAH UDARA SEJUK.. simpan dalam pocket. Tapi cam ne nak amik gambo kan.. heeeee... anyway, just get ready with the power banks.. bawak spare power bank. 

Ok lahhhh.. just look at our pictures here.. 


yesterday we arrived at the hotel kan dah gelap. tak sempatkan nak tengok the surrounding kan.. and this morning, kami tatapi keliling. 


terpaksa tutup hidung. sejuk!! kebas hidung. 


depan kami ni ada sungai buatan. air memang best mengalir. dan air ini adalah air  yang turun dari glasier di gunung berdekatan.. natural punya.. 


memang sejuk dan i terpaksa pakai gloves. i memang tak tahan part tangan.. 


si mamat ni kan, memang sakan dia menembak phone i.. segala sudut diamiknya.. biarkan lah belalang. 


layan kan je lah..


nampak aliran air ni.. dari gunung, glasier mencair dan mengalir depan hotel ni. dibuatkan gini gayanya..


once Zubair joined me he asked for a morning chai.  after waiting fo almost 45 minutes baru air sampai. ye lah.. kami duk depan ni pepagi dan depa tu masih lagi tidur you. heeeee... dikejutkan si Zubair suruh buat ayor. so amik ko. nunggu lah yeee.. 


dan depa ni memang tak lepas dengan biscuit kering. walhal for me enough lah with the hot chai. anyway, ALHAMDULILAH.. makan gakkk..



our early morning chai.. SUBHANALLAHHH.. sejuk udara, then pekena HOT CHAI.. wallaweiiii..


wanna join us? jom kita ke Kashmir yeeeee...


then bergambo lahh.. masa ni the rest masih lagi di bilik. 


then Kakcik pun join. tapi tak minum ayor.



eeeeee.. dia verangan di situ.. 


seeee.. tengah melayan perasaan..


tak leh jadi.let me  kacau. 


tak leh tengok orang senang kann. yang lain pun join. 


time ni sume dah kumpul di laman then time for breakfast. 


ok lahh. breakfast time.  nanti lepas breakfast nak jelajah alam sekitar. nak tengok mountains and river.  nampak reflection kat cermin atas tu.. i tak de gambar breakfast kami di Eden Resort ni.. 


sebelum memulakan langkah lebih panjang, picca time.


jarang jumpa daun merah cam ni kan.. so gambo kita. 


jom lahhh..


korum dah nak start dah. 


kawasan sekitar hotel. 


dah nampak sungai.. we were heading to the Lidder River.. bunyi air sungai, MASYALLAHH.. 


depan pokok berduri ni pun disuruh bergambo.. 


while looking at the river, i don't think that i cud cross it. tak nampak kawasan yang easy for me to cross.  bagi yang lain, might be easier  lah kan. but not for me. i feel bit scared..takut terjatuh sebab kena menapak atas batu - batu kecil.. teringat kenangan di Hanoi yang jatuh di toilet on the first day tu dah buat i seram sejuk. ni baru hari kedua di Kashmir.. so i feel bit worried.  tak nak spoilt the mood lah gitu.


teringin.. tapi once Mem Lina, Zubair, and Bilal  crossed,   i told Zubair, i tunggu je di seberang.  i didnt want to take a risk.. then Zubair pun said ok. they left me behind.


but still i happy kat sini sebagai pemerhati.. but Zubair and Bilal felt uneasy lah.. well, m ok yarrr...


ni lah rupa batu - batu yang perlu i pijak. those yang mempunyai kaki yang kuat dan  tiada problem, then they cud cross easily but not me. tak nak menyusahkan orang lah gamaknya.. kalau lah tergelincir ke, tak ke habis basah plus i might get injured kan.. kat Kashmir ni mana lak i nak cari rumah urut... merana badan nanti. 


tapi this young man kan.. Bilal berusaha mencari batu - batu  besar. cam ne dia nak buat tu? i sendiri tak tau.. rupa - rupanya dihangkut batu - batu besar then dibuatkan titi sebab depa tak sanggup nak tinggalkan i sorang - sorang. heeeeee...


ada ke patut, ini kijam punya Mem Lina.. i berusaha nak melintas, dia dok syok berposing..


tu tengok, sadis kan. tengok lah si Zubair and Bilal.. tak sanggup tinggalkan i di sebelah sana, sedangkan nanti depa bergumbira. makaaa nyaaa..


seeeeee...baik - baik sungguh lah adik - adik i ni.. tapi masa melangkah tu, my  jantung bagai nak gugur.. suspen gitu. kalau jatuh, haiiii lencun plus mengegel dengan ayor yang sejuk tu.


ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. melangkah dengan selamat.


sebenarmya berjalan di atas batu - batu kecil ni pun buat i suspen.. hilang imbangan, pasti i jatuh.. luckily i had a very good shoes.. 


so, baik bertenang, dan duduk manis  dulu.. heeeeee lepak.


akhirnya mereka memeriahkan suasana..




6 ahli kumpulan.. heeeee.. bukan termasuk yang pakai winter coat grey ni.. Kakcik tak join sebab nak kena jalan agak jauh gak lah..so better she relaxed at the hotel..


since dah sama dengan hero Endustan ni, kita layan je lah apa dia suruh.. 


dua'a lah you.


then welfie time.


eeemmm...layannn..


ini our professional photographer. heeeeee..Mem Zura dengan teropongnya.


our 2 heroes. 



masa tengah sakan berposing - posing, datang lah chacha ni dengan kuda - kudanya nak bagi makan.. tapi kan kaki kuda ni diikat.. tak nak kuda ni lari kot. sian lak tengok. 


nampak tali hijau tu. diikat di kaki kuda tu. 






eemmm..layann.


memanaskan kaki dengan kangri.. heeeee.. saje je sebenarnya..


thanks chacha. then sudahnya kita sedekah lah sikit kat chacha ni .. suka dia tau.. tengok si Mem Lina tu. still tak puas hati tu. jelinnn je.. nape ek?


ok lahh.. back to the hotel. we needed to check out. nak ke pekan Pahalgam. nak explored area kampung pulak. 


ini willow. kata Zubair ini weeping tree. disuruhnya i bergambar di tepi pokok tu. katanya sesuai dengan i yang gembeng.. eeeeeee.. kang nanges lagi kang baru tau.. baru kalut.. 


oklahhh. saying gud bye.. punya lah ramai yang menghantar kami ke kereta. memasing kan tunggu tips.  so sharing sharing lah kami memberi sikit tips kat depa ni.  Selamat tinggal Eden Resorts. Rasa - rasanya nanti boleh lah stay kat sini. 


on the way out to the main road, we met them. orang kampung and kiddos. panggil depa dan i gave them candies. suka lah depaaa..


senyum makcik tu.. ALHAMDULILAH. i love this moment. My own satisfaction. merasa lah depa lollipop, cloud 9, Daim, and some biscuits yang Kakcik bawak. 


leaving this area..  i felt so happy that i had this experience. masa dengan arwah memang tak berkesempatan nak ke sungai ni even i pernah mintak nak ke tepi sungai.. and alhamdulilah, i got a chance to do that. 



hard to say god bye.. but for sure i will come back again here.. i wish to spend at least two nites here. INSHALLAH. 


we were heading to the hilly side of Pahalgam.. dah namanya Valley of Shepherds, ni je lah yang kami selalu nampak sepanjang perjalanan. suka tengok. okkk.nampak mountains there.. we were heading to the foot hills there. jommm.. nanti tengok apa activities kami di sana.. tungguuu.


ALHAMDULILAH and JAZAKALLAH to maybe Zura, Nad, and Lina  for sharing some of awesome pictures masa di Lidder River ni.. my camera ran out of battery.. gara -gara  tak bawak charger ke Pahalgam. 

25 comments:

  1. Wah... Lovely Yan, lovely pics and all the sceneries. Subhanallah. Harap satu hari mwana sampai jua kat sini eh... Insya allah. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAHHH.. tpt mmg cantik sgt.

      INSYALLAHH.. kalau nak pegi bgi tau saya ye.

      Delete
  2. Cantiknya batu-batan di sungai tu.... terasa sejuknya!

    ReplyDelete
  3. subhanallah..cantiknya pemandangan sungai tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. i love this place.. mmg best sgt. udara sejuk tu yg buat lagi tertawan..

      Delete
  4. bestnya !!!!!! subhanallah lawa sangat.. cuci mata sungguh CT tengok gambar..
    dah la sejuk ehe best best..

    ReplyDelete
  5. wamboii bahagia sungguh budak 2 beradik tu ya!!!

    ReplyDelete
  6. Next time I will make sure that I'm following where ever you go no matter in what condition I'm

    hahaha... ambik... cakap omputih bersepah kengkonon jeles lettewww... (^_*)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.haa..haa.. ye lah kak.. saya pun ritu pelan2 je.. nak cross tu yg sy takut.. but alhamdulilahh.. my dols, all good people. heeee

      Delete
  7. Kakak, sy dh terbayang2 sy akan ambil gmbr di sungai yg penuh batu2 besar tu. SubhanAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure.. bayangkan selalu, nnt sure boleh pegi punya.. trust me.

      Delete
  8. Replies
    1. actually atas batu2 tu je yg susah. jalan biasa ni, ok INSYALLAH..

      Delete
  9. kat Malaysia orang panggil weeping willow tu Janda Merana. hahaha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tau itu willow. tapi tak tau dipanggil weeping tree..

      Delete
  10. salam kak yan, saya nak jemput ke majlis kawin saya, iallah 3 jan, dekat je, shah alam, nak minta alamat, boleh emal ke saya mdzulfadly@y7mail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah email to u... tahniah ye.. Honeymoon ke mana? Kashmir? here

      Delete
  11. memang cantik keindahan alam disana..untung dpt peluang kesana..breakfast dengan minum ayaq hangat mesti best kan..debgan cuaca sejuk..

    suka tgok muka bebudak tu mesti happy sgt dpt candies

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH... sure one day Puan Kutu pun boleh pegi.. INSYALLAH...

      they were soo happy..

      Delete
  12. Akak..power bank boleh elak hp daripada hang ke kalau udara sejuk sangat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud i bila ada power bank senanglah kalau batt phone asyik kong. and sometimes memang boleh elak dr hang.

      Delete

cliks..cliks