cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, December 13, 2015

Kisah Lempeng Kelapa Kuala Selangor dan Soto Pasir Penambang.



I was in the shop then  i got a phone call dari Hubby..  " Jom kita ke Tanjung Karang." aikkk.. tetiba.. rupa - rupa nya ada kematian.. Mom to his friend just died of cancer  yesterday afternoon. since his friend ni his good friend masa study kat oversea dulu,  dan berkawan sampai ke la, so hubby rasa patut sangat dia ziarah.. 

Dalam hati i agak malas, sebab, dah petang.. lagipun Friday.. takut jem lah gamaknya.  tapi mengiyakan je... then almost at 4.00pm, hujan ya amat lebat.. siap petir kilat guruh semua ada.  then called Hubby, told him i can't pick him up la la ni gak. hujan, (berharap dia kensel lah nak ziarah tu.) 

after i delayed about 30 minutes, still hoping nanti dia bilang, tak pe lah.. kita gi esok je.. eemmmm!!! tak de nya.. jumpa je terus dia amik alih tugas as driver. hujan dah reda. then dia memang dah bersedia nak gerak dah.. soooo just dua'a all ok. and no traffic problem.. tapi bila lalu section 15, kat round about tu, stucked kat situ almost 30 minutes.. amik... berharap lagi tu. tak jadi pegi.. heeeeee.. 

tapi Hubby tetap bersemangat.. ok lahhh.. lalu jalan lain, then clear je.. nak tak nak i menurut.. but i told him, " B, I m starving'.. 


Gini lah keadaan Jumaat tu.. 

Akhirnya, dengan perut yang benar - benar keroncong, we stopped at Restoren Lempeng Sayang, Kuala Selangor. I ordered 2 kepin and Hubby sekepin. Heeeee.. rakus i you.. dah tuuuu. lapar.. Hubby buat2 jegir bijik mata..  Lapooooo.. 



this is my two lempeng. 

once dah ordered, tak sampai 10 minutes, our drinks sampai.. then we waited.. tunggu dan tunggu.. i tak nampak pun sesiapa kat dapur lempeng tu.. ehh!!!.. depa ni tak catat ke order i ni kann..  then diam dulu.. I pandang Hubby, Hubby pandang i.. Pandang "sayang" lagi. heeeeee..

then i terus tanya kat, maybe anak or adik owner lah kot sebab dia duduk kat cashier sambil  tangan tak lepas dengan handphone.. (dasar memang). "Dik, buat tak lempeng?".. Jawab dia, "ooo ada order lempeng ke?". Hhhhhhh.... jiwa wa udah terbakar ni.. dah lah lapar. 

dia pun pegi ke daput lempeng tu, then mai balik ke meja we all.. "oooo, yang buat ni sembahyang'. aikkkk!!! Hubby pun kata, "sorang saje ke yang boleh buat lempeng?". disahut, " Ye".. Then Hubby balas balik, " tak pe lah, i pun boleh buat lempeng tu'. heeeeeee... angin pus pus sudah naik. 

tup, tup keluar dari dapur belakang, one young guy pegang 2 jugs of batter lempeng tu.. Memang nak kena depa ni.. Pelik dengan service yang cam ni kat any resto kita ni.. heran.. kadang - kadang food dah sedap, tapi lama - lama tak jaga quality or bad service. cam tu lah selalu.. 

nak balik, bila mintak bill, ooooo yang tadi tu duduk kat cashier dah hilang dah.. nak bayar pun jadi sangkut.  panas je hati even kat luar tu sejuk dek hujan. memang rasa geram. dah lah dengan music yang kuat.. memang tak fikir orang lah depa ni.. rasa - rasanya malas nak promote this kedai.. harap - harap depa ni berubah lah.


anyway, perut i pun kenyang lah.. cuma sedih dengan sambal ikan bilis tu.. terlalu cair. tak pe lah.. after maghrib, we arrived in Tanjung Karang.. sembang kurang lebih dalam satu jam, we all pun mintak diri.  perut i lapo balik you.. heeeeeee...  then hubby ajak ke Soto Pasir Penambang. Sooooo kita makan dulu.. semangkuk i makan.. Hubby gak... 


sebenarnya sebelum food sampai, i dah belasah ni dahhh. i love this.  Baulu Gulung Nenas. sedappp.. i memang suka. 


eeeeeee... hubby tambah dengan pecal..i dah tak leh dah dengan pecal. kenyang.. tadi tu kan sebelum duduk, dah ordered satay kambing.. tu diaaaa.. 10 cucuk. i tak terhabis..  so balance tapau.. satay bit keras then the gravy tu kureng sikit lah. But apa - apa pun i enjoyed with the Soto. 


andddd i enjoyed this drink.. Air Sarsi..teringat zaman dolu - dolu. best kan. ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. kenyangggg.. sampai rumah, mandi, then i tidur.. berkepuk lemak tak sempat terbakar. heeeee.. itu lah kisah makanan.. ada berbagai rasa di hati.. anyway.. SYUKUR nikmat ALLAH.

ehh. cerita Kashmir ada lagi tau. saje je selang seli kan.. sooooo. tunggu yeee.

27 comments:

  1. Soto Pasir Penambang tu sedap. Kakcik suka. Pecal dia pun kakcik suka. :)

    Lempeng tu, hmmmm... kita buat sendiri la lain kali kalau gitu gayanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kak..i mmg suka.. ini kali ke dua we all makan di sana.
      lempeng tu seingat saya paling senang lah kot masa tu.

      Delete
  2. menarik nampaknya soto..tambah kalau ada begedel memang masyuk la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni tak de bergedel. but still sedap weii. pakai taugé buat sendiri tu.

      Delete
  3. baru semalam makan lempeng di Putrajaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berapa rege tu Abah Zino? ini sekepin tu RM2.50.

      Delete
  4. kalau yan masuk gerai yang servis lemau macam kedai.lempeng tu..tulah kali terakhir yan masuk...huhu...

    PSSTTT...rupanya panggilan kita sama...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum2 ni ok yan.. ntah kali ni.. jd macam tu lak..

      Kita serupa panggilan kan..

      Delete
  5. hihi kalau hujan memang lapar je kan kak?
    sy sekarang ni pun asik makannnnnn je, pipi pun dah jadi macam kuih pau.hihihi

    ReplyDelete
  6. kesian lempeng yan, nasib baik tkde yg kena lempang kan kalau tk hhmmm btw bestnya jalan2 cari makan kan smuanya memikat selera

    ReplyDelete
  7. Kadang-kadang kedai makan ni food best tapi PR dengan customer tak jaga tu yang syoknya kan kak..tapi lempeng dan soto tu nampak best la kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah emy. sakit hati dibuatnya.. ingat kita tak bayar ke..

      Delete
  8. amboiiii ni satu lagi entry buat i tertelan-telan ai liuurrr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee... lempeng best cuma service je kecundang.

      Delete
  9. nmpak mcm sedap je lempeng kelapa tuh kak oi....
    gitu lah kan kedai mkn kadang kedai lawo tp perkidmatan mcm apa...
    ada yg mkn sedap tp pekerja lak hampeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap Dana.. cuma x sedap tang layan tu.. gerem aku.

      Delete
  10. bengang kan kalo service lempeng mcm harem., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat wak. sib baik wong lanang tu ok ritu.. tu pun dah mula hangat.. cepat2 makan dan keluar.

      Delete
  11. Dkt area kuala selngor mmg bnyk baulu nanas tu kn.. sbb bila mak saya p jln2 sna mesti beli bwk blik... bru buat lempeng kelapa hr tu.. tetiba teringin nk mkn, gugle resipi.. teros p buat.. senang ja rupanya ehh.. mkn cicah smbal minom kopi o pns di hr hujan.. marvelous u!

    ReplyDelete
  12. sabo je la kalo service gitu...grrrr...

    sedapnya soto tu kak...sumpah buat saya telan air liur!

    ReplyDelete
  13. baru jual lempeng je camni punya bad service..benda camni la yang menjatuhkan bisnes..wow soto sedaonya..sate kambing..wallah..dlm terpaksa nk ikut tu dpt makan sedap oklah kan.hehe

    ReplyDelete
  14. kak, yg satay kambing tu kalau kat jb org boyan yg jual.. paling famous kat jb, bakso kubur cina.. mcm2 jenis bakso ade plus satay kambing tu feveret e'in.. hihi..

    ReplyDelete
  15. saya penah dapat free gift bahulu gulung nenas tu masa attend satu wedding. sedap! tapi takleh makan banyak sebab agak manis. but for sweet tooth, mesti suka!

    ReplyDelete
  16. sedap tu lempeng kelapa.. makan panas2.. dengan kuah sardin ke susu ke =)
    kalo kat rumah.. lenyek2 sardin then gulung.. xpa x senonoh sngt.. kat rumah ehe..

    ReplyDelete
  17. tengok sambal tuh dah tau pun cair... ermm lempeng dah sedap service out plak

    ReplyDelete

cliks..cliks