cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, December 5, 2015

Unforgettable Kashmir 6 - Kokernaq with its beauty



DAY 2 in Kashmir (Friday, Nov 6, 2015)


After leaving Achabal, we continued our journey to other place.. Just about 20KM away.. apa - apa pun those yang terlepas cerita i about Achabal, do visit   H E R E    ok.. then we arrived here.. we went to Kokernag.  i just wanna share our happy - happy pictures here.. memang tak menang jari memilih all the pictures here.. macam semua nak diletakkan kat sini.. tapi tu lah kann.. just choose the best one.. or i cud say, gambar yang memberikan kebahagian buat i melihatnya.. mana - mana yang tak bahagia, kita delete je.. heeeee... i mean yang blur lah kaannn....  






Bilal parked the car here.  udara kat luar, mengeget tulang.. sojuk bebeno..






macam tak puas hati je si Mem Lina ni.. awat nyoo.. heeeeee.. hanya ko dan aku je yang tau yeeeee...simpan ketat - ketat yoo.. 






jommm.. jangan dihirau perkara negative melanda.. ayohhh.. slow and steady je  K a k c i k  and me berjalan.. bagaikan puteri senja.. lutut punya hal... but ALHAMDULILAHHH....






tengoklah telatah si Zura ni.. orang tak sakit lutut, sure boleh lompat2 cam ni.. so i tengok, telan ayaq liuq je... cheeky gurl in the group...






depa dah melintas dah.. we all je yang tertinggal di belakang. busy  ngambik gambo..kakcik and me of coz  tengah mencongak rhythm yang mana yang sesuai untuk melangkah.. heeee..






seeeee... kakcik dulu ye.. i tengah tangkap bideo ni haa.. tapi sayang bideo tak dapat diamik lama gara - gara salah bawak charger.. hhhhhh






haaaahhh!!! macam - macam pesen kann.. ( i think this is from Zura's camera.. thanks dear)....






masing - masing dengan cara memasing.. busy with phones and cameras..






disuruh bergaya dengan bendalah ni pun ikut je lah.. heeee






menyakan kannnn... 










look at bhaiya kat belakang tu.. rajin tetiba once kami datang ke pokok besar ni. tadi depa dok berlonggok je tau. heeee... sejuk kann.. so macam malas je kan.. tak pe lah.. asal i nak menyibok kan.. busy body betul.. cuma suka tgk depa kumpul2 tu..memang style depa di Kashmir.. suka berlonggok gitu..






jom... kita berlonggok pulak. sejuk weiii.. peluk2 gini memang best. heeeee






puas lah si Zubair ni memanggil.. still depa nak posing gitu gini.. layan je lah Zubair, hakak2 ko ni..






puas dia memanggil, dia lak join bergambo.. sabo je. 






jommm.. sambung jalan di taman firdausi ni.. Kalau dah dikatakan Kashmir ni Paradise on Earth kan.. bayangkan real heaven tu kan.. MASYALLAHH, SUBHANALLAHHH..






this place is sooooo lovely.. i really fall in love.. cantik. ramai tanya dalam last N3, kenapa tak nampak orang kat taman ni.. well masa kami ke sini, during weekdays. then memang office time pun.. dan satu lagi maybe sebab sejuk. depa prefer lepak rumah tu.. kita ni kena lah pegi gak kann.. tourists lah katakan.. 






bunyi air dari sungai ni memang membahagiakan. i love it. 









berhenti sekejap.. menghayati suasana.. memang indah.. 






kalau lah terjatuh.. mak aiii.. beku udah pasti. 






maaf lah ye.. mak syok sendiri ni.. nak buat cam ne kann.. i jenis yang memang tak pandai selfie.. so all my pictures taken by someone.. yang ni memang si Zubair lah yang tukang ngambiknya. 






layan je lah kann.. mak bonda - mak bonda bergumbira... 













rasanya nak berlama - lama di sini.. seronok bergambar. 









bersama ahli rombongan dan tour guide. 






saje je nak letak gambo ni.. thanks zura.. u memang pandai amik gambo.. (sib baik dia tak boleh letak script kat sini.)















menghayati keindahan sambil sesekali teringatkan arwah... tapi since tempat ni bukan tempat yang arwah pernah bawak, so i tak rasa sedih sangat lah.. just enjoyed the moment.. 






layan je lah ye gambar2 kami di sini.. i think i need to put more n more pictures  here just to make some of u tertarik untuk datang ke Kashmir.. anyone yang teringin nak ke sini, just let me know yarrr.. i will help you. 






while the rest dah berjalan balik ke kereta, Zubair and Bilal mengajak me and Mem Lina jalan sikit aje ke atas sana tu.. 






depa bawak kami ke sini. dan beritahu cerita tentang orang - orang alim yang datang ke sini dan depa ni kira nya ke sini untuk  menuntut ilmu lah gitu.. 






bersolat di area - area sini lah.. kira nya tempat ni jangan nak buat tak senonoh lah. bahaya.. 






disapa oleh chacha ni.. mintak duit dia dari kami.. Zubair pun bagi lah. then masa nak berjalan balik tu, some men menyapa kami dan menyuruh Zubair minum air dari pancuran di tepi sungai.. mamat ni pun terus ke bahagian tepi pancuran.. dannnnn






hmmm..minum dikk...minum.. kemain dia. 






ALLAHU AKBAR...  berteguk - teguk dia minum .. then dia naik dan titis kan ke tangan kami.. minum lah setitis. heeeee..janji minum kannn.. 






diajak beraksi  begini.. LAYANNNN..  after some times we went back to the entrance dan masuk ke kereta.. sure depa dah tunggu.. we need to continue our journey.. Zubair planned to take us to one fish pond, but it was so hard to get the permission.. tak pe lah... jom kita jalan lagi.. dah nak gelap dah ni..yokk





sempat pulak i mintak tangkap gambar bhaiya askar ni.he is not Kashmiri.. Askar India lah gamaknya.. cakap  boleh tangkap gambar, terus dia senyum..pasrah tadah muka.. Zubair stopped kat sini dan bertanya dengan bhaiya askar ni tentang something..idok lah teman tau apa kebenda nya. 





sepanjang perjalanan..








almost sampai. dah maghrib masa ni. sejuk mengigit.  tiba hotel, memasing tak sabar  nak masuk bilik. 




lepas masuk, lepak kejap, then time dinner.. tak de pulak gambar our dinner. 












lepas dinner, si Zubair ni ngajak pulak duk depan api ni haaahh!!!.. tak pernah2 dibuat, maka ni keje kami.. some tak larat, maka idok lah join. biar beristerehat... kami lak, layan je lah.. then tak lama, semua masuk bilik dan enjoy the nite. sejuk weiiiii.. just to share lah.. kat Kashmir ni kalau time sejuk gini lah amat penting dengan hotel facilities. Blower or hot AC sangat penting.. kalau tak, tak leh nak tencin you. sejuk kann.. Water heater is so important.. apa - apa pun thanks to Zubair yang arranged our good hotel masa di Pahalgam. since this hotel still new and ada lah yang tak sempurna, no need lah for us to banyak karenah. yang penting ada food and ada katil yang empuk, malah ada blower and hot blanket and oso water heater..SYUKUR ALHAMDULILAH...  Okkk.. selamat malam.. esok kita cerita lain ieee.



thanks to all the members of this group yang shared some of the pictures dari camera diarang, or dari phones diarang dan i tayangkan di sini..especially to Zura, and Nad, and the rest ahh. JAZAKALLAHH.. 

37 comments:

  1. Alhamdulillah...

    terima kasih kepada Allah dan terima kasih pada semua...

    Bukan susah nak ucap terima kasih kan Yan kannnn... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak..paling simple tulis TQ..heeeee..
      Kecik je kan.

      Delete
  2. cantiknya sana.. nak2 dkt sungai/air trjun... cantik sejuk jer tgk ..

    ReplyDelete
  3. warna daun kuning , merah ..yang menjadikannya cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear..terasa keindahannya..tenang waktu tu..

      Delete
  4. Kira waktu autumn k yan p ni brp drjah celcius suhu? Mcm sejuk jer sya nmpk... if winter, subu melampau or suitable for sightseeing? Menarik ah i bca trip u kak. Flight to delhi kan? Kak.. blh u email semula phone no.? Senang i nk chit chat tnya2. My last phone rosak coz jatuh terhempas. So, most of the numbers r gone..huhuu.... farikica@yahoo.com.my tq k yan ...☺

    ReplyDelete
  5. salam k yan.
    dalam sakit sakit lutut pun still boleh travel jauh jauh kan?hehehe

    ReplyDelete
  6. Nice pictures..lepas ni kena kena buat travel company .Kashmeeer Ziyaan

    ReplyDelete
  7. sebab zubair ni muda kot, tu yang dia eksaited amik gambar dan bergambar dan ajak pegi sana sini tuh. bagus! seorang yang macam ni adalah diperlukan dalam trip. cumambab amik amik gambo tu penat sikit la nak layan. hahaha!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe lah GB. akak suka je sebab mmg kurang mood sikit trip kali ni. anyway i was happy.

      Delete
  8. Cantinknyaaa..bertambah cantik sebab ada sungai tu K yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Wa. akak suka sgt. nnt ingat nak tidur area sini.

      Delete
  9. nice scenery kak. Nampak nyaman jer kat sana.

    ReplyDelete
  10. Kt dunia da cantik. Kt syurga mcm mn agk nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. cuba nak membayangkannya. .. cam ne lah agaknya ye..

      Delete
  11. Cantik menarik...indah belaka pengalaman itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. suka sgt. even dah berkali2 ke sana.

      Delete
  12. dah lama tak singgah sini, tapi selalu nampak posting di FB..subhanallah cantik betul Kashmir ni. seronok nya dapat bercuti bersam-sama kawan kawan.Bila la Chik Na nak sampai sana.

    ReplyDelete
  13. akak, kenapa "font" entry ni kecik sangat? sakit mata saya nak membaca.. huhu . kena guna kanta cembung ni

    ReplyDelete
  14. wahh sonoknyer., apsal mem lina tu saket ati sape yg tahuu mak kann., huhu2

    ReplyDelete
  15. subhanallah cantiknya kak.... walaupun cuma tamana ngn daun berguguran tp cantiknya lah....

    naper tak blh pg fish pond tuh kak? ada apa kt situ? hehehe nampak bizi body di situ kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik Dana..

      fish pond tu nak kena ada kebenaran nak masuk situ.

      Delete
  16. subhanallah...cantik sangat, daun tu..terinagt citer mohabbatein

    ReplyDelete
  17. time sejuk2 tu dpt api (baha) mmg laa tersgt best ;-)

    ReplyDelete
  18. akak bestnya.. macam jalan2 yang ohsem gila.. ramai2 plak tu ada geng =D

    ReplyDelete

cliks..cliks