cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, November 29, 2015

Unforgettable Kashmir 4 - sebentar di Pampore untuk Saffron



DAY 2 in Kashmir (Thursday, Nov 6, 2015)



Hi... jumpa lagi ye kat sini.. but have u read my last N3? mana yang belum you can read H E R E yee..



Kami dalam perjalanan menuju ke Pahalgam.. and all the way we stopped by some places.. one of it was Pampore... What's special  in Pampore ni ek.. anyway, ini some info about it.. I share this info from Wikipedia. 


Pampore or Pampur is a historic town situated on the eastern side of river Jehlum on Srinagar-Jammu National Highway in Jammu and Kashmir. It is worldwide famous for its Saffron, so known as "Saffron Town of Kashmir". . The area is about 11 km from Srinagar city centre Lal Chowk.





Kami singgah di sini.. di Bhat Saffron House. sebenarnya the season for saffron dah almost towards to the end. dah tak banyak saffron pun.. jomm kita jengah kejap saffron field ni.. maybe gak this field milik kawan depa ni.. 







Ini ke rumah keluarga Bhat ni.. 






tak pe lah. baik kita tengok ni. ladang Mr Bhat. dah lapang. bit unlucky lah.. anyway masih ada lah sikit - sikit yang boleh ditengok. 






cam ni rupa pokoknya. Macam daun bawang kan..






ni kudup yang masih tak kembang. 







dan ini lah rupa saffron tu.  saffron adalah 3 stigmas yang warna orange tu.. dikeringkan dan selleras tu dipilih mengikut grec.. patut lah mahal bebeno..  dan yang macam di atas ni je lah bunga yang kelihatan.  nampak dari jauh  purple je..






since tak dapat nak tengok saffron masa tengah banyak, i share one picture yang i kidnap dari Mr google. yang atas ni lah.  gini lah sebenarnya rupa ladang saffron. 







dan ini lah saffron yang telah dikeringkan.  bayangkan berapa punya banyak stigmas yang diperlukan untuk dapat saffron sebanyak ini. the truth is it takes more than 4500 blooms to make 30gm of saffron... Masyallahhh..


anyway... jom kita tengok gelagat memasing  di ladang yang tak banyak saffron ni..






dibawa ke ladang oleh si mamat yang memakai pheran ni.. senyum tak sudah dia.. 






walau tak dapat melihat kepurplean bunga saffron ni, kami tetap sakan berpicca - picca.  belakang reban pun jadi tau..






tambahan pulak dengan adanya tongkat sakti si Nad ni..ALHAMDULILAH.. yang penting depa happy. 






Happy kannnn.






see.. kan i dah kata.. belakang reban pun jadi.. 










rumah depa ni besar - besar belaka.. 






he..heeeee... macam - macam pesen.. anyway i m so happy. 












ada pokok.. nak sandar pun ok.. si Zubair ni pun tak lepas - lepas nak menggambar.... sampai jem my handphone.. 






okkk.. cukup lah menyakan kami berpicca - picca di ladang yang tak berapa nak ada saffron ni. heeeee






pintu pun dah terbuka ni haaahhh!!!







sebelum keluar  dari pintu atas tadi tu, sempat lagi.. saje je nak bagi dia tinggi. heeeeee







ingatkan dan stop bermonopod tadi tu kann.. ehhh.. sambunggg.. ni kat depan kedai.






ada macam - macam yang dijual di sini.. ada walnut tau.. sedap ni kalau dibeli. 







dan kami dihidangkan saffron tea or normally  called as kahwa.. sedap weiiii.. cuaca sejuk langsung diberi kahwa panas - panas.. pergghhh..







tokey kuih tengah deal nak beli saffron sambil pekena kahwa. 


google. 


kurang lebih cam ni lah yang dihidangkan pada kami.. (google yang dicopy tadi ni)... maybe blog K a k c i k   ada gambar Kahwa yang dihidangkan pada kami. 







begini je pun keadaan depan kedai si Bhat ni. Jalan berlopak sakan.  FYI,  Bhat is one of the castes in Kashmir. 






and before leaving.. picca time.. 






jommm.. kita sambung perjalanan.. jangan marah ye.. lambat sangat i ceritakan hal kashmir ni. bit busy with my tight day in this month. cuti sekolah dah kann.. Lepas baca ni, jom datang Kedai Canggih yee...



tunggu ye cerita seterusnya.. 

28 comments:

  1. salam kak yan, sebab tu harga safron mahal kan...berapa luas ladanglah agaknya nak dapatkan satu kilo...dulu beli 1gm belas ringgit jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear..

      ye.. itu pasai lah mahai. dia punya ladang mmg sgt luas.

      Delete
  2. Dak Nad tu kannnnnn.... tongkat sakti dia ada, tapi dia nak guna gak yang mak punya tauuuuu....

    Tapi apa-apa pun mak tetap happy... :)

    ReplyDelete
  3. cantiknya bunga safron ...tak nampak daun pun .

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe daun dia hanya keluar masa br lepas disemai. bila naik je terus keluar bunga. nnt teringin nak pegi waktu dia tgh berbunga banyak.

      Delete
  4. tak ada daunn? cantiknyaaaaa.....Wa pun beli jugak masa gi Kashmir dulu.K Yan , nanti kena pergi lagi Kashmir ,,musim saffron lak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang terus daun dia once bunga keluar.

      inshallah nak kena pegi lagi.

      Delete
  5. Wahhhh. Seronoknya dpt tengok depan2 dgn pokok dan bunga saffron. Sy pernah tgk di google je. Hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun br pertama kali melihatnya depan mata.. memang rasa unique.

      Delete
  6. kak yan tak amek gambar2 anak2 dara kashmir keew., teringin wak nak melihatnyer., kihkih2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg bertebar kat jalan tu wak, wong lanang.. wong wedok nya kat rumah. nnt lah.. kalau ke sana lagi akak amik kan has buat wak. heeeee

      Delete
  7. K yan.... 27000 rupee for 6? Biar betol.. all in ground kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear.. ground package in winter n autumn.

      kalau spring for 6 pax dalam 32000 rupee. ground tau.

      Delete
  8. cantik bunga saffron..kaler purple..stigma kaler oren..Subhanallah, kombinasi yg menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik sgt.. tapi dah habis musim masa kami pegi.

      Delete
  9. Baru kakak tahu safron ni pokok dia macam itu
    Tapi bila dah keluar bunga macam dah tak ada daunnya kan
    Cantik dan meriahnya kalau dah bloom semuanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada daun kak.. bunga je.. memang luas ladang dia.

      Delete
  10. no wonder laaa ia jd herba termahal di dunia...kak yan x mintak anak pokok ke wat tanam kt mesia ni? hahahaha

    ReplyDelete
  11. walmut tu akk x borong ke? keeee kak cik yg memborong? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami semua mamborong walnut tart je.. walnut kering tu tak lah pulak.

      Delete
  12. Kalau ada pokok safron tu mst lagi gila amik gambar kan ka yan...pepel je

    ReplyDelete
  13. kalau saya yang kat sana mesti asyik hilang sebab cari view. reban pun reban lah! hahaha!

    ReplyDelete

cliks..cliks