cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, November 16, 2015

Unforgettable Kashmir 1 - Kuala Lumpur to Delhi.


assalam buat semua..

ada yang menunggu cerita ye.. 


Okk.. i dah balik dari Kashmir since 4 days ago.. macamana nak memula kan cerita kembara kami di bumi Kashmir. tak tau nak kata apa lah hati ini.. nak memulakan bicara dan berkongsi rasa dan cerita, tapi susahnya lah ya amat. al maklumlah..  keceriaannya tak sama dengan cerita kali pertama dan kedua. 


tak sangka trip kali ketiga buat i ini benar - benar diuji rasa, perasaan sabar dan tabah.. ye lah.. sesuatu yang tidak dijangka tiba  - tiba terjadi.. keindahan dan kegembiraan nak 'balik kampung' tadi tu bagai direntap dengan berita pemergian my buddy, my friend, and also my tour guide, F a h a d  A l i .  Beliau mengadap Ilahi just about 24 days me and the group terbang ke sana.. bayangkan lah.. 


nak dibatalkan? sudah tentu tidak kan.. sebab yang pegi bukan i sorang. kami berenam. kalau lah i sorang, rasa - rasanya i postponed je dulu.. bagi jiwa rasa tenang dulu, baru lah berangkat ke sana.. tapi itu tak mungkin terjadi sebab my commitment to the group.. 


6 of us yang berangkat ke sana.. pada mulanya Chef CiJu pun turut sama, tapi tu lah last minutes she cancelled. Domestic ticket siap dah beli lagi. Arwah sempat bergurau, "hey, why my girlfriend tak jadi pegi laa.".. (nasib baik dia tak jadi pegi, kalau tak mau dia lagi hebat menangis dari i.. Arwah and Chef CiJu also were so closed..







sehinggalah hari yang dijadualkan pun tiba.. Me, K a k c i k (blogger), Iyra ( blogger), L i n a, my cousin also blogger, Nadia, (i tak pernah jumpa hanya dengar suara di phone, dan Zura, (my silent reader yang akhirnya become close to me, chef ciju and my family). 4 of us using Malindo while another 2 guna MAS..






Ini lah berempat kami.. memulakan perjalanan dari sini.. beramah mesra di sini.. then lepas wrapped our luggage, terus lah kami checked in.






smooth je sebab luggage sume ok.. lepas tu..







kitarang lepak kejap di Gloria's Jeans.. kira dah masuk boarding area lah..  Kat L4. pekena coffee dulu.. lapo bebeno i. Masa tengah lepak tu, Yani (she is also my silent reader who become my really close friend gara - gara baca pasal kashmir).  She went to Kashmir sebelum i, dan baru balik pagi tadi nya ni.. 







We met. teman yang agak rapat dengan arwah jugak.. Hebat aturan ALLAH kan.. kami sama - sama menangis bila dapat tau berita arwah meninggal.. Hanya ALLAH yang tahu.. 







sempat lah diberikan ole - ole.. Apples dari Kashmir.. dari ladang arwah.. MASYALLAH sedap sungguh, ranggup.. sambil gigit memakannya, sambil terbayang waktu me and arwah and his cousin masuk apples orchard tu.. SUBHANALLAH so big punya ladang lah.. now merasa pulak makan apples sedang kan belum pun sampai i ke sana... Janji arwah, nak bawak ke apples orchard dia ni lah.. tapi tak kesampaian rupa - rupanya. YA ALLAH.. sambil gigit, sambil air mata tak perlu kata apa.. 






anyway, berlepas lah kami.. 






ALHAMDULILAH perjalanan smooth je..







diberi makan di permulaan perjalanan.. i pun ngap je lah.. tadi just makan sikit puffs gitu. now nampak nasi, terus je makan.. tapi tak habis pun.






tengok tu.. dah nak sampai dah tu..






orang sebelah lentuk habis.. i dapat gak lah melelap, kejap.. tulang belakang dah rasa macam nak putus je. ALHAMDULILAH safely landed.. but we have to wait another 2 members tadi tu kan.. the difference just about 30 minutes kot. 






masa sampai, toilet dulu dituju.. dalamasa tu, this buggy man dah senyum - senyum then i told him to wait for us.. dia menganggukkan kepala.. maybe dia tengok kami semua berhijab, terus diberi salam.. Orang Kashmir rupa - rupanya.. MASYALLAH... rezeki dapat naik buggy sebab memang perlukan sangat. faham2 lah  our physical condition.. 






tiba di Immigration area.. lepak - lepak kami di sini.. isi form, then queued panjang.. tapi rezeki lagi ALLAH bagi, mudah je bila dipanggil ke line yang baru.. beramah mesra lah dengan bhai - bhai immigration tu.. terus amik luggage then keluar dari situ.. 






masa nak tunggu depa tu, singgah kejap minum kat sini.. haus bebeno..pekena Masala Chai.. amik mood gitu.






after quite some times gak lah, baru kita semua jumpa.. jumpa our hotel driver then terus checked in kat Indira Ghandi Inn.. katanyanya 10 minutes.. mak aiii.. punya lah jauh. tambah lah lagi dengan traffic di Delhi ni... mata dah berat.. al maklum dah almost 1.30am waktu Malaysia.. 


tidur kejap je, at 4.30am Delhi time, dah bangun.. nak kena ke Terminal 3 pulak for Domestic Flight.. Indigo jadi pilihan kami ke Kashmir.. Arwah dah booked kan this flight. 






at 5.30 dah bertolak.. traffic, subhanallahhhh.. memang mengerunkan lah.. since domestic flight, at least 2 hours masih ok lagi.. but still perut i berkecamuk.. apa - apa pun, ALHAMDULILAH.. kami sampai di airport dengan selamat.. and ready to fly at 8.45am Delhi time. nanti i sambung yeeee.. nak screen gambo.. 

43 comments:

  1. bestnyaaa bestnyaaaa.. kenal KakCik =) tu tengok dia up gambar kat Kashmir..
    sekali rupanya.. so far ada kawan ajak ke area2 sana jugak tapi mak belom kasi green light..

    salam takziah untuk kawan akak.. sesungguhnya memang kita hanya merancang kak..
    Al-Fatihah untuk dia.. moga tenang disana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah lama gak kenal kakcik..br kali ni dpr travel sama.

      Hati masih sedih..

      Delete
  2. Dah agak K Yan ke Kashmir lagi bila beli winter coat baru n tengok enyty Kak Chik Noor hihihi. Alfatihah...sedihnyaaaaaa K Yan,,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa...kali ni lain sgt..

      Most of the time rs sayu..

      Delete
  3. wahh sonoknyer kashmir yg chantekk tuu.,

    ps. blogger tapi xde link blog tu ape maksudnyer erk? huhu2

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum yan
    kaknoor dh bca jugak kisah Fahad Ali sebelum ni
    yalah org baik mmg selalu dijemput dahulu semoga Allah temptkan beliau bersama mereka yg berikan dan beramal soleh ameenn..

    Btw bestnye ke Kashmir teringin la kaknoor merasai salji lgi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikunusalam kaknoor.

      Cam tu lah kak..mengesankan sgt.


      Jom kak kita jalan lg..

      Delete
  5. kami yg tak kenal arwah pun rasa sedih baca kt blog akak n kakcik.... yelah kwn kan....

    baru smpai pastu nk amik flight lagi yek kak.... mmg lah msti rasa pnt pagi tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Dana. akak hilang sorang kawan yg sangat baik. ALLAH saje yg membalas jasa beliau dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.

      kena naik kapal lain esoknya Dana.

      Delete
  6. Al fatihah untuk aruah Fahad Ali. Bila tenguk epal dia yang nampak rangup bestnya kalau dapat pergi ke ladang epal aruah. Bila sebut kashmir teringat pula cerita Hindi Ag Gale lag ja pelakon shashi kapoor dengan sharmila tagore yang berlokasi di situ... Bila lah dapat golek-golek main salji kat atas pergunungan kashmir... Yan jaga diri dan kesihatan ya. Akak doakan semuga sihat selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun suka cerita Ag Gale Lag Ja tu.. tpt depa ni memang tpt shooting film. kalau nak pegi, let me know ok.

      Delete
  7. Walau yg pergi sudah tenang di sana yg ada misi kena teruskan juga
    Chef CiJu mesti ada sebab tak jadi pergi.. lain kali bolehlah pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah kak zakie.. selamat chef ciju dr melalak terus macam sy..

      Delete
  8. bestnya.. n alhamdulillah dipermudahkan prjalanan.. xsabar nk bca pngalaman sis..

    ReplyDelete
  9. apa rasa cai tu ..macam teh susu kita ke ?

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah...bumi itu bagai memanggil untuk dijejak kembali...

    ReplyDelete
  11. Transit kat New Delhi ke... mesti cantik sesangat Kashmir ni... kalau tak... takkan sampai tiga kali dah yan pergi sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih teringin nak pegi dear.. insyallah mau ke sana next summer.

      Delete
  12. Alhamdulillah..mesti seronok lain macam bila pergi dengan blogger..

    ReplyDelete
  13. tak sabaq nak tunggu episod 2 :)

    ~Ummi Abdullah

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah dah selamat kembali.Kenangan melancong bersama rakan blogger tapi terselit rasa ralat. Semoga rohnya aman disana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. begitu lah aturan ALLAH kan kak Zaitun.

      Delete
  15. Alhamdulillah...
    Membaca ni pun seronok sgt.
    Akan tunggu update lagi.

    ReplyDelete
  16. Singgah pagi disini :-))

    Blog kak cik..salah satu blog yng diminati :-))

    ReplyDelete
  17. hu..hu..life has to go on ye Ziyan
    duka mekna dapat ikut tombongan cik kiah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes nekcik..

      but alhamdulilah.. ada peneman.. tp teruk gak. dia nangis lagi teruk dr i.

      Delete
  18. Ohhh.... satu grup Kashmir dengan KC yee....Bestnyaaaa dapat travel... Fahad Ali tu org Kashmir ke AE... yelah, namanya pun ajal kan huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye hainom. kami berenam.

      sampai situ je persahabatan kami di dunia ini.. INSYALLAH..harap dapat bertemu dia nnt.

      Delete
  19. sedapnya epal Kashmir tu...makan sambil mengenang tuannya yang dah takde...sedih kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sesuatu yg seperti susah diterima akal. tp itu lah realitynya.. he's not around anymore. so sad..

      Delete
  20. kalau dah kenal dan rapat, memang rasa sedih, nak bergembira pun rasa tak best. takpelah.. semoga arwah tenang di sana. amin...

    ReplyDelete

cliks..cliks