cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, November 21, 2015

Unforgettable Kashmir 2 - Upon Arrival



DAY 1 in Kashmir (Thursday, Nov 5, 2015)


Salam buat semua .. kita sambung balik ye cerita pasal Kashmir ni.. dah baca yang  lalu punya? baca lah ye.. i tak boleh nak link kan lah pulak kat sini after my McBook i ni dirawat.. 


Anyway, pepagi kami dah berkemas nak ke Terminal 1 for domestic flight.. we used INDIGO.. ni lah airlines yang i dah guna kan since 2012 lagi.. for the first time ke Kashmir dulu pun. dari Singapore i took this airlines to Delhi then the next day to Srinagar for domestic flight. and up till now, no problem at all with this airlines. Arwah booked kan ticket for all of us, siap semua sebelum dia meninggal..for me all  smooth je with this airlines.. tak pernah delay ke, tak pernah tak dapat tempat duduk ke, whatsoever lah kan... ALHAMDULILAH... 




tertinggal lah pulak Kakcik.. heee.. no lah she was the last kena check.



bit early kami di sini.. saja  je took 3 hours earlier dari time nak fly. nak arranged all the luggage.. since arwah buat our booking tu separately,  i risau about our luggage.. some luggages ada yang memang exceed dari 15 kgs. al maklum dalam  tu penuh dengan candies. (FYI -  now Indigo hanya allow 15 kgs checked  in luggage  and 7 kg hand luggage. tak kesah lah macamana rupa hand luggage kita tu).. Anyway, i tak  bimbang sangat  since  arwah dah pesan, buat group check in.. kumpul lah depan staff tu dan buat macam muka kesian biar  dapat group booking.. so luggage weigh tu boleh  lah  share kan like 6 persons times 15kgs. . and another ALHAMDULILAH bila semuanya ok masa tu.. means no need kena bayar for excess baggage... lega sangat.






once everything's settled we took a rest kejap before boarding.  lepak gitu..seemed everyone was so excited to fly.... Kashmir kami datang. 






lagi lama kami kat situ, lagi melingas mata i nak beli itu ini kat situ.. then i just bought this chocolate untuk orang Kashmir. I love this packaging.. very exclusive sangat. 






naik shuttle menuju ke kapal..






since tak makan apa2 tadi, i terus ordered this.. lapaq.. licing.. at least ada sesuatu dalam kantung perut i ni.. so tak lah lapar sangat kalau  nanti lewat lunch nya.. 









after about one hour, terlihat dari tingkap kapal.. meaning, kejap lagi dah nak sampai Kashmir.. snow capped mountains yang terlihat dengan jelas.  kat sini my heart started pounding.. hanya ALLAH je yang tau.


ALHAMDULILAH.. smooth landing tadi.. slow - slow i jalan masuk ke terminal. i tau someone dah ada menunggu me and the group.. my friend, Mehraj.  dah i bagi tau 4 days earlier about my trip to Kashmir.. supposedly dia menunggu i dengan wheel chair for Kakcik.. tapi sifat pelupa i, ditambah dengan hal luggage tadi, i lupa nak mintak masa di Delhi lagi.. aduiiii... but i called Mehraj before boarding waktu Delhi tadi. 





ini lah my friend.  ALHAMDULILAH.. senang sikit  bila ada yang dikenali di sini. no need nak angkat luggage, no need nak isi borang, and no need nak bayar upah isi borang.. main kenyit mata je,  settled (heeee... ayat sadis kan). plus ada porter, si Nazir ni memang i  kenal muka dia since my first trip lagi.. dari jauh dah sengih2  dengan i.. dia yang settled kan all the luggages. tak perlulah mak daras nak angkat - mengangkat. ALHAMDULILAHHHH... 



settled semuanya terus i melangkah keluar dari terminal.. Ya ALLAHHHH.. kat sini i memang berperang dengan perasaan.. kan sepatutnya dari sini dah ternampak arwah.. tapi ini bukan arwah lagi dah.. my new tour guide yang akan menyambut kami.. ALLAHHH.. tapi bila agak sibuk di luar ni, i sedikit macam lupa.. tak lama terus disapa satu suara, "Azian, Azian".. disapa oleh my new tour guide cum my friend Zubair.. (supposedly dia tak ada di situ waktu kami sampai. hanya Nazir and Bilal will meet us,  since dia harus settled kan another group yang nak terbang ke Delhi, orang Malaysia gak). tup - tup dia muncul.. tak sabar lah tu. heeeee..

*selalunya i busy taking many pictures.. tapi entahlah.. sampaikan satu gambar pun tak de masa di area luar terminal ni. ahhhh serba serbi berbeza waktu ni. 






once selesai semua luggage kami terus bergerak ke Sanatnagar.. Zubair dah janji dengan i, kami akan terus ke rumah arwah... dup - dup jantung i. pegi rumah arwah in 2012 during my first visit, then 2014, just waited outside with Chef CiJu and my cousin.. and this time pegi lagi, tapi arwah dah tak de.. nak melawat Baba, Asma, Muhammad Esa, Suhaila, and Nyla, and also the other family members. 


rumah arwah dekat je dengan airport. 


dari luar, rasa sayu dah mula dah.. i masuk sehelai sepinggang, without my camera, without my handphone, even without my back pack. semua kat Zubair.  ketuk pintu, dan terdengar suara Baba yang memang menunggu me and the group.. YA ALLAHHHH.. i terus dapatkan Baba dan menangis.. Baba pun hanya  mampu letakkan tangan dia atas kepala i.. airmata tak usah kata... Then keluar Asma. kami bersalaman dan berpelukan sambal menangis..  Asma, balu arwah buat i bertambah sedih.. sangat kurus, cengkung dan terlalu slow suaranya..  






ini lah wajah - wajah kesayangan Fahad Ali.. melihat wajah Baba yang sentiasa tenang, buat i bertambah sayu.. 2 anak beliau meninggal waktu kecil, arwah isteri meninggal in 2012, 2 weeks after me back from Kashmir. and now, Fahad pulak dah pergi. ahhhhh...  just look at his little boy.. exactly like him.. Muhammad Esa, tak faham apa yang berlaku di sekelilingnya.. just excited with us.. 






friendly dan manja with all of us. Lina, my cousin ( she has met Fahad and Asma once masa arwah visited my house di Shah Alam)  memangku this little angel.. i memang tak mampu nak buat apa.. Airmata macam hujan.. bercakap pun tersekat - sekat. 






teruknya muka i. heeeee.. these are some pictures taken by Zura. i memang tak ada langsung.. anyway THANKS ZURA.. thanks sudi share gambar.  tak lama kat sini... I memang terpandang - pandang sosok arwah... semua tempat ada.. minum chai yang dihidangkan Nyla pun buat i rasa tercekik - cekik.. hhhhhhhh... 



then we said good bye.. INSHALLAH kami akan ke rumah ni nanti sebelum berangkat pulang.. mata  i sangat bengkak.. (tak senonoh nya rupaaaa.. aduiiii). 







then meninggalkan rumah arwah, i melayan perasaan.. menangis lah sepuas - puas nya.... then we went for our lunch.. 






jalan agar busy gak.. Modi nak datang Kashmir another 2 days.. so penuh dengan sepanduk.. Kashmiris memang tak suka PM depa. 






then Zubair,  our tour guide brought us to one of the famous resto in Kashmir, Mughal Durbar. He really wanted me to try some of the dish here.. I just followed lah.. 






this is the special one lah katanya.. 






this menu adalah some of the menu for wazwan.. wazwan usually being served during wedding ceremony. 


taraaa... frankly speaking, i love the lamb.. wallaaa... garing gitu. sedappp.. tapi macam sikit lah.. yang lain nya in this plate, got chicken, got kebab.. but i like lamb at most.. macam nak suruh order lagi je. just lamb. tapi malu lah kann. baru jumpa dah demand semacam..gelojoh kan. heeee.. the rice sume i tak makan banyak.. and i love the roti..






coz of the plain water tu sejuk yak amat, we took Kehwa.. kasi panas. 






sebelum keluar dari resto tu sempat lah si Zubair ni ajak gambo di sini.. this is the way how they have their meals during wedding ceremony.. traditional way lah.. duduk manis bersimpuh.. mau lepas tu tak leh bangun i.. 







after that we visited Shah el Hamdan, one of the great shrine in Srinagar. look at the dome.. rosak kan.. it happened due to the earthquake in Pakistan. it was about 2 weeks kot before we went to Kashmir. 






have been here three times already. still i like to go.. suka with the wooden architecture. dalam tu paper marchier.  tu yang unique about this shrine.. cuma i tak suka some of the shrik things happens here. 













women can't enter this area.. got specific place for ladies. 






i malas nak tanggal kasut.. so diri je kat sini. let them enjoyed this place. 





sempat merasa harisha 









before leaving. 






dok verangan dengan kangri...beli nya idok.. duk tangkap gambo je.. 









singgah ke sini gak.. arwah pernah bawak ke sini.. beli rose water. 












i love the antique bottles. 






then terms kami ke Jamia Mosque.. my favorite place.  nak ajak  semua keluar dan gambo  kat sini, tak kesampaian.. sebab too cold out here. 









bila tengok gambar ni i teringat i amik gambar arwah berwuduk.. cuma tempat wuduk ni baru sikit sebab dah di repair.  






then sempat lagi dua mak dara verangan.. tu tgk kaki tu.. kesejukan sebenarnya.. sebenarnya lepas dari sini, kami nak ke Hazrabal shrine.. tapi disebabkan cuaca agak sejuk dan dah agak malam, dah maghrib pun. lepas Zubair and Bilal solat maghrib, kami terus mintak dihangar ke houseboat. penat sungguh badan.. nak rest.. kepala i pun dah semacam rasa.. ye lah banyak sangat keluar ayaq mata kan.. apa - apa dua'a for the best lah for esok ye...gambar kat houseboat i mmg tak ada langsung.. hhhhhh.. nanti lah i share some pictures from the other gegurls.. apa - apa punnn.. tunggu next story yeee,...

37 comments:

  1. Dlm pada enjoy tapi sebab dek terkenang org berjasa sebelum ini yg dah pergi itu buat banyak airmata gugur..
    Tengok anak dia tu tak sampai hati pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah lah kak zakie..nak kata enjoy sgt pun x tau lah.. tp at least dpt jumpa baba, esa , and asma, lega skit.

      Delete
  2. Nice meeting you Mam.. Sorry Kak Yan.. Meeting you sekali je dah mcm kenal rapat..
    Fiza drbackbone..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice meeting u too dear... thanks sebab sudi baca yee...

      Delete
  3. Baca N3 ni kak Zai pun menangis. Tengok anak arwah comel sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih sangat kak zai... bengkak2 mata tuu.. adoiii..

      Delete
  4. cantiknya pemandangan dari udara ..nampak salji dipergunungan
    comelnya anak arwah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAHH...mmg cantik pemandangan dari atas..

      memang comel Esa... geram tengok.. tp tiap kali pandang, sure mengalir laju je ayaq mata...

      Delete
  5. Sob..sob..sob....sedihnya k Yan....dan baca entry K yan ni buat Wa rindukan Kashmir jugak...rinduuuu sangat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa...rindu akak sentiasa dik.siap pujuk hubby biar dia ikut akak next year..wanna try summer there.

      Delete
  6. Jom pergi lagi Yan... Rupee ada banyak lagi ni.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kakcik dok verangan nk gi lagi ke ni syok nyaa

      Delete
  7. sonoknyer kashmir.,
    alfatiha utk areah sahabat tuuu., ;p

    ReplyDelete
  8. sebak kaknoor baca part2 awal tu itulah yan kalau kita dh rapat dgn insan seagama dgn kita dh jd mcm family sendiri rasa nya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg susah nak dilupakan.. dah mcm sedara sendiri kaknoor.

      Delete
  9. kak yan...sangat sedih entry ni. I know how you feel kak. Kita doakan arwah Fahad ditempatkan bersama org2 beriman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear.. mmg sedih tak terkata. masih terasa sampai ke hari ini.

      Delete
  10. Sabar ye kakak. In shaa Allah roh arwah ditempatkan dikalangan roh - roh orang yang beriman.

    Saya pun sukakan wooden architecture begitu. Sakan agaknya saya bergambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen ya rabbi..

      nanti laura boleh lah jalan ke sana.

      Delete
  11. kalau sy pun kak, trs kering suara...ye laa... org berbudi dan berbaik dgn kita...tup tup hilang selamanya...


    alfatihah utk arwah

    ReplyDelete
  12. Alfatihah buat arwah....
    Alangkan kita pun sedih, apatah lagi keluarga terdekat kan AE.....

    Mana gambar arwah AE....teringin pulak nak tengok orangnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hainom boleh tgk N3 akak "hilangnya seorang sahabat, Fahad Ali"

      Delete
  13. Alfatihah untuk arwah..
    Tumpang rasa sedih jugak sbb memang follow cerita travel kak yan dari dulu lagi...
    Moga urusan keluarga beliau dipermudahkan....

    ReplyDelete
  14. best Nye dapat pergi Kashmir... ni tempat impian yang saya nak sangat pergi tapi sampai sekarang tak ade rezeki lagi utk sampai sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSHALLAH one fine day you can go dear.. nnt roger je akak yee..

      Delete
  15. K yan... share lah iten dengan expenses.. ni kali ke berapa ke kashmir ni...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farikica, kalau ground package in winter n autumn for 6 persons 5 nites, plus minus INR27,000. and kalau in spring and summer bit mahal lah.. dalam INR32000.

      ini kali ke 3 akak ke sana.

      Delete
  16. yan..saya baca entry baru dulu br p sini. aduhai...saya dapat bayangkan kesedihan yan. dah macam family...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah anim. memang sungguh tak dijangka.. semoga arwah bersama org2 yg beriman.

      Delete
  17. sedih tengok family arwah..semoga mereka tabah...
    suka senibina shrine Shah el Hamdan dan Jamia Mosque..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat menyedihkann..

      nnt u can go there dear..

      Delete
  18. saya terasa kesedihan kak yan dan keluarga arwah..

    entry ni ada satu feel bagi saya. macam ada sesuatu yang tersekat. mungkin sebab kak yan masih teringatkan arwah sangat sangat.. tu yang saya rasa begitu.

    alhamdulillah semuanya arwah dah setelkan sebelum dia pergi. smooth perjalanan.. :)

    ReplyDelete

cliks..cliks